reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poziom kwasu foliowego ponad norme

madlen200

Zaciekawiona BB
Dziewczyny mam mutacje mthfr, przed suplementacja kwasem metylowanym mój wynik był poza normą 4,13 od kilku miesięcy biorę zmetylowany kwas foliowy firmy solgara. Dwa tygodnie temu brałam po 2 tab x400 mój wynik to powyżej 20. Od tamtego badania zmniejszylam dawkę wg zaleceń lekarza i wynik z dziś znowu powyżej 20.
Troche się martwię bo jestem w ciąży i czytałam że zbyt wysoki poziom kw foliowego nie jest dobry.
Czy wiecie coś w tym temacie? Z góry dziękuję za pomoc.

reklama
Rozwiązanie
Dobrać dawki witamin.Jeśli masz bardzo urozmaicona dietę to może dlatego nie potrzebujesz suplementacji żadnej. Ja bym się przyjrzała jelitom bo jeśli kwas się nie wchłania do komórek to krąży w organizmie w dużych ilościach i może tu jest problem. Albo więcej pić wody żeby się wypłukał?
Bardzo urozmaiconej diety nie mam, ale zakwas pije (pilam) codziennie, koktajle to samo, wiec moga podbijac pewnie...
Zobacze, poczekam jeszcze z tydzien i zrobie badanie bez zadnej suplementacji (bo od miesiaca nic nie biore) i zobacze, czy spada cos.
Może lepiej popierać się własnym doświadczeniem albo jakims naukowym artykułem. Gdyby nie metyle to moja homocysteina byłaby wywalona w kosmos. Sztuczny kwas ogranicza wchłanianie metylowanego
A skąd wiesz, że nie opieram tego na własnych doświadczeniach. Poza tym sandyy pytała mnie o zdanie a nie Ciebie. U Ciebie mogło być tak, ale nie u wszystkich same metyle dobrze działają.

reklama
No to u mnie wygladalo to tak:

20.02.2019
D3 27
K. Foliowy 19.8 (norma 3-17) - wynik na zwyklym k. Foliowym
B12 634 (norma do 663)
Zaczelam brac po tych wynikach k foliowy solgar 400, d3 4000j vigantol

06.05.2019
Po suplementacji 2 miesiacw solgarem k foliowego 400 i vigantolem 4000j
K. Foliowy 20.0 (norma 3-17)
D3 33
Homocysteina 8
B12 515 (norma do 663)

Po tych wynikach kupilam: 400 k foliowy swanson, b12 bralam codziennie pol tabletki podjezykowo swanson (pol z dawki 2500), tmg, 4000j dr jacobs wit d3

03.07.2019
K foliowy >20 (nieoznaczalny) (norma 3-17)
Wit b12 1045[emoji44]
D3 55
Homocysteina 7

Odstawilam wszystkie suple poza d3

27.07.3019
K. Foliowy > 20 (norma 3-17)
Wit b12 785 (normq do 663)
Homocysteina 8

@sandyy witamina B musi być w równowadze, żeby tak było potrzebujesz innych witamin z tej grupy. Proces przekształcania homocysteiny w metionine potrzebuje też cynku i selenu może dlatego masz taki wysoki kwas bo nie jest używany w całości. Możesz ewentualnie spróbować bez tabletek i pić sobie zakwas z buraków - tam masz wszystkie witaminy w dobrej formie.

I ja bym też zrobiła badanie w innym laboratorium, dlatego że wynik >20 o niczym Ci nie mówi. Bo równie dobrze może być to 21 lub 22. I wynikami w okolicach 20 absolutnie się nie przejmuj, ja po femibionie miałam stężenie kwasu 56.

@sandyy witamina B musi być w równowadze, żeby tak było potrzebujesz innych witamin z tej grupy. Proces przekształcania homocysteiny w metionine potrzebuje też cynku i selenu może dlatego masz taki wysoki kwas bo nie jest używany w całości. Możesz ewentualnie spróbować bez tabletek i pić sobie zakwas z buraków - tam masz wszystkie witaminy w dobrej formie.
Tylko, ze ja zakwas pije od 2-3 miesiecy. Ostatni wynik bez supli jest na samym kwasie (odstawionym tydzien temu przed badaniem, zeby i on nie zaburzal...)

Tylko, ze ja zakwas pije od 2-3 miesiecy. Ostatni wynik bez supli jest na samym kwasie (odstawionym tydzien temu przed badaniem, zeby i on nie zaburzal...)
Ja 8 miesięcy walczyłam akurat nie z kwasem a homocysteina więc rozumiem Twoja frustrację. Ja bym jednak zrobiła badanie w innym laboratorium żeby konkretnie znać stężenie. I dodać do tego inne witaminy ( takie bez kwasu) ja brałam b com.positum p.olfa i ten cynk + selen. B12 też miałam wysoko ale trzymało się w okolicach 800. Potem brałam pół tabletki co 3 dni.

Ja bralam b12, b6 2 razy w tygodniu i tmg.
A co sadzisz o 'przemetylowaniu'? Jest to mozliwe?
Bo ja kwas mam podwyzszony i na syntetyku, a na metylach jeszcze bardziej...
A szczerze mowiac boje sie dokladac czrgos nowego, bo juz teraz czekam az sie b12 wyplucze z organizmu.
A homocysteine niezaleznie czy na metylach czy na syntetyku mam ok...

A ja mam B12 >1000 na femibionie (biorę od 4 lat), w którym jest tylko 2,7 mcg B12 (w formie cyjanokobalaminy)... Lekarz, który mi zlecił to badanie, powiedział, że to bardzo dobrze, bo B12 zabezpiecza przed zakrzepami. Tak więc z zainteresowaniem śledzę ten wątek, bo widzę, że ile osób, tyle opinii.

Ja bralam b12, b6 2 razy w tygodniu i tmg.
A co sadzisz o 'przemetylowaniu'? Jest to mozliwe?
Bo ja kwas mam podwyzszony i na syntetyku, a na metylach jeszcze bardziej...
A szczerze mowiac boje sie dokladac czrgos nowego, bo juz teraz czekam az sie b12 wyplucze z organizmu.
A homocysteine niezaleznie czy na metylach czy na syntetyku mam ok...
A jesteś może na tej grupie mthfr Polska? Poczytałam tam trochę o tym co mówisz i możesz mieć problem z wchłanianiem w jelitach. Może od tej strony to ugryźć?

reklama
A ja mam B12 >1000 na femibionie (biorę od 4 lat), w którym jest tylko 2,7 mcg B12 (w formie cyjanokobalaminy)... Lekarz, który mi zlecił to badanie, powiedział, że to bardzo dobrze, bo B12 zabezpiecza przed zakrzepami. Tak więc z zainteresowaniem śledzę ten wątek, bo widzę, że ile osób, tyle opinii.
Powiem Ci szczerze że pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem [emoji846] to jest bardzo ciekawe, długo w tym siedzialam żeby doprowadzić swój organizm do porządku. Dopiero jak zrobiłam badania i wyszlo mi mthfr to zobaczyłam ile wpływa na mój organizm. Po ustabilizowaniu homocysteiny pozbylam się migreny które miałam conajmniej raz w miesiącu. Ale ja robiłam to wszystko żeby w końcu bezpiecznie zajść i przeżyć ciążę [emoji846] i udało się