Przede wszystkim zacznijmy od tego, że po urodzeniu ty też nie będziesz miała władzy rodzicielskiej nad maluszkiem. Ktoś z Twojej rodziny musi złożyć do sądu wniosek o ustalenie, że do czasu osiągnięcie przez Ciebie pełnoletności jego opiekunem (jeśli tego nie zrobisz, zostanie wszczęte postępowanie z urzędu, a dziecko będzie pod opieką kuratora ustanowionego przez sąd opiekuńczy).
No i najważniejsze o co pytasz: Wg prawa obowiązki opiekuna może przejąć czasowo pełnoletni ojciec - jednakże nie nabywa on tego prawa od razu, gdyż do tego potrzebna jest sądowa zgoda matki dziecka. Ponieważ w momencie porodu nie będziesz miała skończonych 18 lat, to nie możesz tego zrobić do czasu osiągnięcia pełnoletności (będzie to mógł zrobić jedynie prawny opiekun)... Także jeśli nie będzie zgody opiekuna prawnego - on tych praw nie będzie miał. Pozostanie mu jedynie złożenie pozwu do sądu o ustalenie ojcostwa (ty jako osoba niepełnoletnia nie możesz jego wskazać jako ojca).
Wiem , wniosek do sądu o ustalenie ojcostwa idzie w następnym tygodniu (który składa moja mama jako mój reprezentant ) .Tylko co do tego pozbawienia nie wiem czy po urodzeniu małej odczekać jakiś dłuższy okres (z czego to mi duzo rzeczy skomplikuje jesli po 18tce bedą potrzebne jakieś jego zgody czy coś bo jak mowie nie można na niego liczyć )
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom