reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Powrót do pracy (nasze prawa, organizacja, obawy)

Nie wytłumaczą bo umowa zostanie rozwiązana za porozumieniem stron. Zresztą powiedziano mi, że pracowniczo nie mają mi nic do zarzucenia, byłam zaangażowana, ambitna, chciałam się rozwijać, więc moja praca to nie powód. Innych powodów mogę się tylko domyślać, ale oni mi wprost nie powiedzą, a ja nie chcę tego usłyszeć. Zamykam ten rozdział.

moim zdaniem powinnas powalczyc ... zrob rachunek zyskow i strat ...

reklama
moga jako powod podac likwidacje stanowiska. tak samo zaplaca odprawe. Mamo Stacha może jednak lepiej nie podpisywac porozumienia i dostac wypowiedzenie, bo wtedy przynajmniej dostaniesz zasilek w Urzedzie Pracy od razu. a przy porozumieniu stron w większosci urzedow dopiero po 3 m-cach.

moga jako powod podac likwidacje stanowiska. tak samo zaplaca odprawe. Mamo Stacha może jednak lepiej nie podpisywac porozumienia i dostac wypowiedzenie, bo wtedy przynajmniej dostaniesz zasilek w Urzedzie Pracy od razu. a przy porozumieniu stron w większosci urzedow dopiero po 3 m-cach.

Też tak uważam, a w takiej sytuacji to oni świeca oczami a nie Ty, bo zwalniaja kobietę która wróciła z urlopu macierzyńskiego. Każdy inny pracodawca to zrozumie i będzie po Twojej stronie;-) Podpisując rozwiązanie umowy za porozumieniem stron idziesz im na rekę.

hejka, ja jestem na macierzyńskim, zaraz na wypoczynkowym i dopiero potem na wychowawczym. Złożyłam podanie na razie o urlop 3-letni (czyli max), można go przerwać w każdej chwili. Szukałam inf w necie ale nie mogę znaleźć - jak mogę pracować podczas wychowawczego? Nie w firmie bo tam właśnie mam wychowawczy, ale na inne umowy np. zlecenie, o dzieło? Nie należy mi się zasiłek rodzinny (400zł miesięcznie) bo przekraczamy minimalną stawkę 506zł na osobę (niewiele ale jednak). Bardzo przyda się dodatkowa kasa chodzi mi tylko o to jak to wygląda od strony prawnej - czy wolno mi podejmować takie prace? jak wy sobie radzicie na wychowawczym bez pensji?

Dziewczyny chcialam sie zapytac jak jest z praca na noc, wczesniej pracowalam na dniowki i nocki, czy teraz pracodawca moze mi nakazac prace na noc??dodam ze nie karmie,szukalam na necie ale znajduje same przestarzale artykuly;/

edit: przejrzałam kodeks pracy i znalazlam wklejam jakby ktos byl zainteresowany
art. 178§2.

Pracownika opiekującego się dzieckiem do ukończenia przez nie 4 roku życia nie wolno bez jego zgody zatrudniać w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 139, jak również delegować poza stałe miejsce pracy

Ostatnia edycja:
Dziewczyny chcialam sie zapytac jak jest z praca na noc, wczesniej pracowalam na dniowki i nocki, czy teraz pracodawca moze mi nakazac prace na noc??dodam ze nie karmie,szukalam na necie ale znajduje same przestarzale artykuly;/

edit: przejzalam kodeks pracy i znalazlam wklejam jakby ktos byl zainteresowany
art. 178§2.

Pracownika opiekującego się dzieckiem do ukończenia przez nie 4 roku życia nie wolno bez jego zgody zatrudniać w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 139, jak również delegować poza stałe miejsce pracy

hehe wazny temat zapodalas ... poszukam cos w tej sprawie ...

reklama
Anulka, pewnie podsuną Ci pod nos oswiadczenie, ze zgadzasz sie na prace w nocy, jesli nie podpiszesz zaproponuja ci inne stanowisko, finansowo i prestizowo nie gorsze niz poprzednie, ale jesli go nie przyjmiesz mozna dac ci wypowiedzenie z przyczyn niezawinionych przez pracownika zdaje sie. najlepiej zadzwon do panstwowej inspekcji pracy
pip.gov.pl - Pytania i porady prawne
nie musi byc koniecznie w swoim miescie i zapytaj.

Do góry