reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Powracajaca goraczka u 6 miesiecznego dziecka.

Sandra_kaminska

Zaciekawiona BB
Hej. Moja pol roczna corcia niestety zarazila sie od taty zapaleniem gardla. Ma przy tym goraczke. We wtorek bylo to az 39.5 . W srode bylam u lekarza
Kazala podawac 3x dzienniebibum na goraczke i 2x antybiotyk.
Czy od srody jak Kajka dosyaje ten ibum to normalne ze ciagle wraca ta goraczka ? Zanim zdaze podac kolejna dawke mala znowu ma ok 39.

reklama
Antybiotyk podobno moze zaczac dzialac dopiero po 48-72g. U nas przynajmniej bylo tak, ze po podaniu antybiotyku (mlody mial gronkowca w nosie) to przez 3 dni nie moglismy zbic goraczki (dostawal na zmiane paracetamol i nurofen i czasem goraczka wracala juz po 2 godz). Dopiero po 3 dniach podawania antybiotyku przerwy w goraczce robily sie co raz dluzsze. Jesli masz mozliwosc, zapytaj pediatry czy mozesz podac malej paracetamol zamiennie z nurofenem (na mojego lepiej dziala ibuprofen np. a paracetamol pomaga tylko na dolegliwosci bolowe, na goraczke srednio...). Moze paracetamol lepiej podziala akurat u Ciebie. Zapytaj tylko lekarza przed podaniem.
Dodatkowo na zbicie goraczki pomagaja zimne oklady, ale nigdy na czolo! (nie bedziesz mogla wtedy zmierzyc temperatury w razie w). Oklady przykladasz do duzych partii miesniowych, np. uda lub kark (my wsadzalismy miedzy udka maly termofor z pestek wisni - wkladasz taki do zamrazalki i wyjmujesz po godzinie, jest bezpieczny dla dziecka bo pestki wisni nie moga sie tak latwo ani przegrzac ani przechlodzic).
Pamietaj zeby mierzyc temperature w pupie, pomiar jest tam najdokladniejszy (odejmujesz 0,5 stopnia od pomiaru, ktory Ci wyjdzie na termometrze) Inne termometry, np. bezdotykowe, daja bledne pomiary, pisze z doswiadczenia :)

Tak na zapas, "szpitalnym" sposobem obnizania bardzo wysokiej goraczki u dzieci (pediatra nam kiedys polecila) sa oklady na cale cialo z zimnych recznikow lub kocow (dla nas sie to wydawalo troche hardcorowe, dopoki nie wyprobowalismy). Wkladalismy jego kocyk w reklamowce do zamrazarki na krotki czas (a wlasciwie pare kocykow, bo trzeba bylo czesto zmieniac bo robily sie cieple) i go owijalismy na pare minut. Pomagalo :)

Nie słuchaj rad okładania kompresami z lodówki... To może doprowadzić do szoku termicznego u dziecka...

Najważniejsze pytanie jest - jaką dawkę ibuprofenu podajesz dziecku? Otóż nie podaje się dawki wg tabelki z opakowania, tylko przelicza się ją na wagę dziecka. W necie są nawet kalkulatory (po analizach wyszło mi: leki forte - jednorazowa dawka to waga/4 ml, a bez forte waga/2 ml). Ibuprofen możesz podawać co 6h.
Jeśli sam ibuprofen nie pomaga możesz dołączyć paracetamol. Paracetamol przeliczasz w podobny sposób, tylko możesz podawać kolejne dawki po 4h.
Kompresy także możesz robić. W naszym przypadku pomagała kąpiel w wodzie o 1-2 stopnie niższej temperaturze od temperatury dziecka.

Ja pisze z doswiadczenia. Jak ktos bedzie mial ochote wyprobowac lub nie to jego sprawa, kazda matka wie co dla jej dziecka najlepsze I swoj rozum ma :) ale nie odwazylabym sie nikomu napisac, ze ma na pewno czegos nie sluchac...
P.S. na pierwszej lepszej stronie jest porada dotyczaca owijania przescieradlami
Link do: 5 sprawdzonych sposobów, jak zbić gorączkę u dziecka - Polki.pl
I moze warto przeczytac punkt dotyczacy kapieli w czasie goraczki. Bardzo latwo doprowadzic kapiela do szoku, gdy ktos nigdy tego nie robil :)

nie wiem co się dzieje ostatnio, ale jakiś dziwny wirus krąży, wszyscy chorzy :( nas powoli też dopada, póki co tylko ja, mam nadzieje, ze nie zaraze małej :(

U nas najlepszym okładem u niemowlaka byłam ja. Gdy ono ma 39 a ja 36, ono na mojej gołej klacie nakryte pieluszką. Super pochłaniałam temp.

I jw. dawkę leku najlepiej dobrać pod konkretną wagę dziecka a nie zakres wagowy z tabelki.

reklama
reklama
Do góry