reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Powiększone komory boczne

Hej, czy u Waszych dzieciaczków wyszły na USG powiększone komory boczne? Jeśli tak to jakie wymiary i jakie mieliście zalecenia do dalszego postępowania, czy unormowała się sytuacja, u mnie 22tc i poszerzenie do 17mm, strach przeogromny... Proszę o wasze historie w tym temacie
My miałyśmy do 11 mm. Robiłam neurosonografie (2 razy) i echo serca, potem neurosonografia od razu po porodzie w szpitalu. U nas poszerzenie znikło w ciągu 3 tygodni, ale było mniejsze, prawie graniczne. Asymetria komór nam została, ale to taka uroda. Nie ma to wpływu na funkcjonowanie. Neurosonografia pokazuje czy pozostałe struktury mózgu są prawidłowe, u nas wszystko było OK.

reklama
My miałyśmy do 11 mm. Robiłam neurosonografie (2 razy) i echo serca, potem neurosonografia od razu po porodzie w szpitalu. U nas poszerzenie znikło w ciągu 3 tygodni, ale było mniejsze, prawie graniczne. Asymetria komór nam została, ale to taka uroda. Nie ma to wpływu na funkcjonowanie. Neurosonografia pokazuje czy pozostałe struktury mózgu są prawidłowe, u nas wszystko było OK.
Dziękuję że podzieliła się Pani swoją historią, mam nadzieję że u nas będzie równie pozytywna, a czy wiadomo jaka była przyczyna poszerzenia, robiła może Pani amniopunkcje albo jakieś inne badania były zlecane?

Dziękuję że podzieliła się Pani swoją historią, mam nadzieję że u nas będzie równie pozytywna, a czy wiadomo jaka była przyczyna poszerzenia, robiła może Pani amniopunkcje albo jakieś inne badania były zlecane?
Nie ma potrzeby robić amniopunkcji w przypadku poszerzenia komór bocznych. Najpierw zaleca się neurosonografię, a jeśli tam coś wyjdzie to rezonans płodu. U nas neurosonografia wypadła bez zarzutu, więc nie miałyśmy skierowania na rezonans magnetyczny. Wyniki badań wirusowych miałam ujemne, najpewniej poszerzenie wynikało z szybkiego wzrostu czaszki - mózg wypełnił wolne przestrzenie płynem i stąd poszerzenie, ewentualnie z jakiejś mojej przejściowej infekcji/alergii. Najważniejsze jest zbadanie poszczególnych struktur mózgu i ewentualne ustalenie czy nie ma wad pobocznych jak np. agenezja czy hipoplazja ciała modzelowatego, bo te wady mogą powodować poszerzenie.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry