reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Posiłki 11-miesięcznego dziecka

Do milenka888: Czy może Pani opisać co wchodzi w skład kanapki francuza, zupy i kaszki. Takie informację potrzebuję aby Pani odpowiedzieć czy jadłospis jest prawidłowy.

reklama
u nas córeczce wprowadzaliśmy nowe pokarmy w 6 miesiący, na początku podawaliśmy jej za pomocą gryzaka baby ono,wkładaliśmy kawałeczki owoców lub innych produktów o podawaliśmy córeczce.Z kolei zupki podawaliśmy za pomocą łyżeczki. Najważniejsze by wzbogacać dietę małymi krokami, nie może być to zbyt szybko i gwałtownie.

Proszę pamiętać aby nowe produkty wprowadzać minimum z trzy dniowymi odstępami. Takie postępowanie umożliwi obserwowanie dziecka i ewentualnych nietolerancji pokarmowych.

Witam, oto jadlospis mojej corki, zaczynamy 11 miesiac:
7:00 mleko modyfikowane 180-230ml
10-11 kaszka mleczna (rozne rodzaje) 200ml lub parowka z chlebkiem lub jajecznica z chlebkiem
13-14 zupka jarzynowa ze sloiczka ok 150ml (jesli nie chce to mm)
16-16:30 miesko z ziamniaczkami lub ryżem lub makaronem (nie wiem jaka ilosc w ml poniewaz gotuje sama i zjada miesko.z.ok 2 skrzydelek i troszke ziemniaka lub ryzu, daje az sama zdecyduje ze nie chce wiecej)
19:15 mleko modyfikowane (180-230)
W miedzyczasie dostaje deserek ze sloiczka 190ml i podjada chrupki kukurydziane. Pije duzo wody, nie je w nocy. Mala wazy obecnie 8,5kg, ubranka nosi w rozm. 68-74.
Czy je odpowiednia ilosc? Czy powinnam dawac jej do jedzenia cos innego niz podaje? I czy problemem jest, ze podaje corce 4 razy dziennie produkt mleczny (jesli nie chce zjeść obiadku lub zupki daje w zamian mleko)? Dziekuje za odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Witam, karmie piersia a moj synek niedawno skonczyl 11 miesiecy. Nasz przykladowy dzienny jadlospis to 8.00 kp, 9.00 owsianka na wodzie z owocami swiezymi i suszonymi i siemieniem lnianym. 12.30 warzywa gotowane na parze do samodzielnego jedzenia plus gotowany kurczak lub indyk wymieszany z suszona sliwka lub morela (ponieważ nie chce jesc miesa to tak mu je przemycam), 15.00 deser w postaci jogurtu z owocami lub owoce do raczki. 17.00 kp 19.00 kaszka z mlekiem modyfikowanym. Moj synek ostatnio ssie piers tylko chwile i potem ucieka do zabawy jedynie nad ranem chce wypic wiecej ale czuje ze mojego mleka jest bardzo malo ostatnio nawet w ciagu dnia chcialam sprawdzic ile uda mi sie sciagnac bylo go tylko 20 ml po 5 godzinach od ostatniego karmienia, bardzo sie tym zmartwilam bo chce karmic syna dluzej niz tylko rok. W zwiazku z tym moje pytanie jest takie czy tego mleka nie jest stanowczo za malo w diecie mojego synka i jak mozna rozwiazac ten problem? Dodam jeszcze ze pare miesiecy temu sporadycznie jak dawalam mu mleko modyfikowane w plynie to konczylo sie to rozwolnieniem i wysypka na calym ciele a wyprobowalam juz wszystkie dostepne mleka (mieszkam w uk) jezeli chodzi o kaszki to nic po nich mu nie jest a jak chcialam wprowadzic do jego diety nabial to skonczyli sie to wysypka na ciele i zielonymi kupami. Bardzo prosze o pomoc

W tym wieku dziecko powinno zjadać 5 posiłków dziennie w tym karmienie piersią, przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być krótsze niż 3 godziny (błędem jest karmienie dziecka co godzinę lub dwie).
Jeśli dziecko je w nocy mleko to na śniadanie można podać jajecznicę na maśle z 1 jaja + pół kromki chleba (lub więcej w zależności od apetytu), II śniadanie: jogurt naturalny mały kubeczek (lub ten posiłek wyeliminować, w zależności o której godzinie je w nocy), Obiad: Zupa jarzynowa z mięsem 220 ml (słoiczek) można zacząć wprowadzać obiady 2- daniowe (w zależności od apatytu dziecka) wtedy zupki jarzynowej wystarczy 150 ml + duszone mięsko kawałek 50 g (może być z odrobiną ziemniaków lub kaszy czy ryżu). Podwieczorek owoce 100g (słoiczek lub surowy)
Kolacja Mleko (modyfikowane lub pierś) lub mleko z kaszką manną jeśli nie było na śniadanie 250 ml
Jeśli wyeliminuje Pani karmienie nocne, to pierwszy posiłek powinien być mleczny (mleko + kaszka np. manna, płatki kukurydziane lub samo mleko) 250 ml.
Dziecko w tym wieku powinno wypijać ok 500 ml mleka.

Sama musi Pani określić ile jest karmień piersią i tak aby w sumie nie było więcej niż 5 posiłków dziennie.Warto pilnować mniej więcej stałych pór posiłków.Oczywiście podane wartości są szacunkowe, często weryfikowane apetytem dziecka.

witam. Pani AGNIESZKO. moja corka ma 10 miesiecy ma 75 cm i way 9.800 i po przeczytaniu Pani artykulu otrzasnelam sie... karmilam corke co 2 godz... i wygladalo to nastepujaco.
8-9 godz piers
10.30godz kaszka mleczno ryzowa 150 ml corka ok 11.30 zasypia i wstaje ok 13
13.00 godz zupka jarzynowa ok150-190ml
16.godz deserek starte jablko lub banan ok 16.30 idzie spac i wstaje ok 18 i od 2 tyg dawalam jej drugie danie miesko plus jarzynki ok 100 i az wstyd sie przyznac ok 19 robilam kaszke 150 ml i o 21.30 mleko modyfikowane 150 ml...dodam ze gotuje jej kompoty z jabla i teraz wprowadzam maliny. Mala wczoraj zjadla juz 5 posilkow z tym ze wypila 210 ml mleka o 21.wyeliminowalam kaszke o godz 19 i teraz bede juz dawac jej zupke z drugim daniem. mam pytanie ile powinna pic dziennie ? i ile mleka ? dodam ze przesypia cala noc i wstaje ok 9-10 gdzinie i nie wiem jak jej ulozyc jadlospis. czy powinnam dawac jej ok 7 mleko modyfikowane a pozniej na 2 sniad np. jajecznice ? bo zasypia mi k 11.30 i jak wstaje to obiadek je.

Witam mam kilka pytań na temat 11 miesięcznego synka pije mleko krowie 1,5% od kad przeszliśmy na krowie mleko mały ma straszne zatwierdzenia lekarz pediatra ciągle przepisuje lactulose słodyczy nie dostaje żadnych soki z jabłek robie sama sokowirówka je obiady na śniadanie kanapkę bo w nocy budzi się na mleko 2-3 razy później herbatka i idzie dalej spać na 1 godz Jak wstaje to dostaje jabłuszko stare albo banana potem obiad sok z owoców mleko i idzie na 30 min drzemki a na kolacje słoiczek z bobowity ten duży czy może mleko na 2% zmienić żeby już zatwardzen nie było ?? :(

Dzien dobry Pani Agnieszko,
Bardzo proszę o radę. Czytam dużo na temat żywienia swojego dziecka i juz jestem zagubiona. Moja córka za tydzień kończy 11 miesięcy. Jej waga wg pani doktor jest idealnie w środku siatek centylowych. Wiec jest ok.
Córka zjada 6 posiłków dziennie nie wiem czy powinnam rezygnować z jednego posiłku.
Jadłospis:
Pobudka 7:30,
I 8:00 śniadanie kasza (jaglana , gryczana , kuskus lub płatki owsiane) z owocami różnymi każdego dnia, gotowana na wodzie. Czasem plus kilka łyżek jogurtu naturalnego.

II 10:00 mleko ok 180ml-200ml

Drzemka 10:30-11:45
III 12:15 obiad (ryba lub mięso lub jajko z warzywami: brokuly, kalafior, fasolka szparagowa, groszek, marchewka, pietruszka zależy co posiadam, głownie te warzywa; czasem robie z tego zupę dodając ziół i cebuli oraz łyżeczka oleju kokosowego); czasem trochę ryżu brązowego lub ziemniaków. Zjada na raz około 200-250 ml

IV 14:30 mleko mm 150ml

Drzemka 15:00-16:15
V 17:00 kolacja : avocado i pomidor z twarogiem , pare łyżek jogurtu naturalnego. Czasem pieczony burak z twarogiem i jogurtem. Czasem dodaje łyżke jednej z kasz(jaglana,gryczana).
Jajko gdy nie było na obiad.

19:00 mleko 150ml
19:30 sen. Przesypia całe noce. Nic między posiłkami. Niestety tez za bardzo nie lubi wody , czasem pare łyżeczek gdy jej podam.
Juz wiem z wcześniejszych komentarzy iż pierwszy posiłek powinien byc mleczny dlatego zamierzam odwrócić I posiłek z II.

Doczytałam iż dziecko w tym wieku powinno jeść 5 posiłków, nie 6, jak jest u mnie. Z którego posiłku powinnam zrezygnować by wciąż były 3 mleczne ?
Czy moze do kaszki dodać mm w ilości 150ml? I wtedy bedą 3 posiłki mleczne gdy zrezygnuję z mleka II np po obiedzie? Tylko wtedy ze względu na drzemki przerwy między posiłkami bedą 2h- 3.5h-3.5h-2h. Czy to ok ?
Tylko tutaj również problem w tym iż moja córka nie lubi za bardzo wody, pare łyżek max dziennie. Nie chce jej uczyć soków ani herbatek. Od 5 miesięcy systematycznie każdego dnia podaje jej wodę po każdym posiłku, jednak dalej nie jest fanką.
Teraz i tak tłumacze sobie, iż zaspokaja zapotrzebowanie na wodę z mleka oraz warzyw/owoców.
Gdy zabiorę jej jedna porcje mleka i proszek dołożę do kaszy II (aż 150ml wody nie jest potrzebne do kaszy), wtedy będzie wypijała 150 ml wody mniej dziennie.

Co uważa Pani za najlepsze rozwiązanie w tej kwestii?
Bardzo prosiłabym o odpowiedz oraz ewentualnie pomoc przykładowe rozwiązania na kolacje. Nie chce jej uczyć kanapek za bardzo , traktuje to jako sporadyczne danie. Nie wiem czy moze jeść co drugi dzien awokado naprzemiennie z jajkiem?

reklama
Do góry