reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienie a wynik progesteron 17-oh

staraczka33

Fanka BB :)
Hej,

W tym miesiącu zaszłam pierwszy raz w ciążę, która nie skończyła się dobrze. Przyrost beta hcg był nieprawidłowy od samego początku i właśnie poroniłam.
Gdy zorientowałam się, że jestem w ciąży, na parę dni przed terminem miesiączki, poszłam zbadać betę i progesteron, niestety błędnie wybrałam progesteron do badania i zamiast „zwykłego” proga wybrałam 17-oh progesteron. Na ten wynik czekałam bardzo długo, dopiero dziś go odebrałam.
A więc moje wyniki z tamtego dnia, ok. 12dpo

Beta-hcg 50,5
17-oh progesteron 6,3
Wg norm ten wynik jest za wysoki dla fazy lutealnej, powinien być niższy od 2,85. Nie mam nic na temat norm dla wczesnej ciąży czy coś takiego.
Czy to mogło wpłynąć na zatrzymanie rozwoju ciąży na tak wczesnym etapie?
Dodam, że mój „zwykły” progesteron jest dobry, takie miałam wyniki w tym cyklu:

7dpo
Progesteron 19,06 (norma dla fazy lutealnej 3,34 - 25,56)
Estradiol 258,7 (norma dla fazy lutealnej 21,00 - 312,00)

10dpo
Prog porównywalnie 20,30
Za to estradiol spadł do 180

reklama
17-oh progesteron bada się na początku cyklu - w 2-5 dc. Poziom tego hormonu wzrasta u kobiet w ciąży (chociaż w ciąży oznacza się tylko zwykły progesteron, dlatego dla 17-oh nie ma norm na wyniku) i wówczas jego normy to 2-12ng/ml.

Wczesne ciąża wymaga wyższego stężenia progesteronu niż faza lutealna, więc powinnaś brać pod uwagę normy dla I trymestru ciąży, a nie dla fazy lutealnej. Problemem dla utrzymania ciąży jest nie nadmiar, a zbyt niski poziom progesteronu.

Bardzo mi przykro, że musisz przechodzić poronienie 😞

Do góry