reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Jestem nowa, nie wiem czy w dobrym miejscu dodaję post. Mam 2 poronienia w tym roku 2020 za sobą...Obie ciąże zakończone 8-9 tc. Serduszko przestało bić....Wykonałam na własną rękę komplet badań, chciałam prosić o jakieś informację. Do lekarza dopiero po nowym roku(czekam jeszcze na kariotypy i wyniki w kierunku trombofilii-V Leiden, detekcja haplotypu M2 w genie ANXA5, detekcja mutacji G20210A w genie protrombiny, detekcja polimorfizmu 4G/5G -PAI-z) a wyniki takie:
antykoagulant toczniowy---nieobecny
p/c. p. kardiolipinie IgG <2-----negatywny
p/c.p. kardiolipinie IgM 2,82----negatywny
PPJ ANA 1---graniczny----???
p/c. p. antygenom łozyska----ujemny
białko C----105%
białko Swolne----125,1% tutaj wyzszy wynik???
APTT---31,9
Parwowirus B19 IgG----- <1-----negatywny
Chlamydia trachomatisIgG-------7,11-----ujemny
Toxo IgG <0,01----niereaktywny
Rózyczka IgG---148,5-----reaktywny---(po szczepieniu?)
HIV--ujemny
Kiła ujemny
Cytomgalowirus---264,00 -----reaktywny???i tu mam watpliwość robic IgM???
Witaj. Z tego co tu widzę to wyniki są całkiem spoko. Co do ana, to tak jak pisała dziewczyna wyżej, warto zrobić ana3 i zobaczyć jaki on wyjdzie. Norma dla białka s nie pamiętam niestety więc nie wiem czy za wysokie czy jakie. Dodatnie igg z różyczki to na pewno kwestia szczepienia, natomiast dodatnie igg w cytomegali wskazuje że już ja przeszłaś. nie widzę osobiście sensu sprawdzania igm, no chyba że chcesz sprawdzić czy obecnie nie ma zakażenia. Dodatnie igg jet w sumie o tyle dobre, że już Ci nie zagraża cytomegalia w razie następnej ciąży ;)

Dziewczyny, kiedy najlepiej podjąć decyzję, czy decydować się na in vitro przy poronieniach nawykowych? Sama ostatnio zostałam diagnozę i zastanawiam się, czy nie lepiej zacząć działac od razu… co myslicie?
A masz problem z zajściem w ciążę naturalnie czy zachodzilas bez problemu? Bo niestety ale samo in vitro nie jest rozwiązaniem problemu poronien nawykowych. Robiłaś jakieś badania i znasz przyczyny strat?

reklama
Cześć dziewczyny. Byłam tu już wcześniej, do momentu podjecia decyzji o invitro. Jestem po pierwszej próbie. Genetyka super, zarodki przepadane. W ciążę udało się zajść ale rozwija się nieprawidłowo i 4go mam ostatnia kontrolę a później najprawdopodobniej szpital. Obecnie 7t5d.
Wczesniej poroniłam 4 ciążę naturalne (od 7 do 13tyg). Jedyne badania, których nie miałam wykonanych to badania immunofenotypu, których niestety żaden lekarz mi nie zalecił a mi już brakuje pomysłu czemu tak się dzieje... Cała reszta w miarę ok, prócz mutacji genu mthfr i wykryty heplotyp M2 w genie ANXA5 (przyjmuje heparyne). Teraz będę musiała czekać na poronienie[emoji174]Powiedzcie mi kiedy mogę wykonać to badanie po poronieniu? I czy polecacie jakiegoś immunologa w woj pomorskim?
Badanie immunofenotypu powinno się zrobić tak 7 dni po owulacji, w czasie kiedy teoretycznie dochodzi do implantacji.

O... A czy wynik CBA sluzy do pozyskania informacji o przewadze cytokin czy to jakoś zmienia leczenie ? Czekają mnie wlewy. Lekarz napisał że do rozważenia badanie CBA. Tylko mało o tym mówił i nie wiem czy od tego uzależnia jak leczyć czy to takie do pozyskania informacji.
ja robiłam przy NK ponad 24 %. Oba badania miałam zlecone przez immunologa. Bałagan był w jednym i drugim.

O... A czy wynik CBA sluzy do pozyskania informacji o przewadze cytokin czy to jakoś zmienia leczenie ? Czekają mnie wlewy. Lekarz napisał że do rozważenia badanie CBA. Tylko mało o tym mówił i nie wiem czy od tego uzależnia jak leczyć czy to takie do pozyskania informacji.
powiem Ci szczerze, że dla mnie ten wynik to był czarna magia. Ważne w nim są wyniki interleukin które odpowiadają za ochronę zarodka, tnf alfa, interferonu... Lekarz patrzy bardzo całościowo, bo czasami jeden wynik równoważy inny. Ja praktycznie wszystkie wyniki immuno miałam nieprawidłowe.

Dziękuję za informację. A jakie leczenie Ci wprowadzono ?
powiem Ci szczerze, że dla mnie ten wynik to był czarna magia. Ważne w nim są wyniki interleukin które odpowiadają za ochronę zarodka, tnf alfa, interferonu... Lekarz patrzy bardzo całościowo, bo czasami jeden wynik równoważy inny. Ja praktycznie wszystkie wyniki immuno miałam nieprawidłowe.

reklama
Do góry