reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@babydust @Wikunia7 @Dakita30 @dagmarie25 @Charlotte21 fajnie słyszeć że Wasze ciąże brną do przodu ściskam i wszystko będzie dobrze.
Mam pytanie do Was jakie jest działanie Intralipidu wiem że przy podniesionych NK jest podawany ale jakie ma dzialanie?? To jest preparat lecznictwa zamknietevo stosowany przy skrajnych niedoborach u wczesniakow w przypadku nowotworów ale jakie dzialania ma przy NK??? Steryd to chyba rozumiem hamuje uklad immunoligiczny jak nadreaktywny wysokie NK ale Intralupid.
Wczoraj bylam na wizycie u mojego gina i on oczywiscie nie poleca podawania w domu bo moze byc wstrzas etc mowi ze ok jesli jest taki wskazanie to on mi zleci podanie w szpitalu tylko jakie jest wskazanie do podania Intralipidu ?? Obniza on te NK??? Czy jest to tylko dożywianie.
Dzięki za odp.

reklama
Profesor jest powściągliwy, bo ma swoje powody. Na początku ciąży jeszcze wszystko się może zdarzyć. Dobrze przyrastają a beta to jeden z etapów, ale jeden z.... wielu. Nie zamierzam cię straszyć, ale ta świadomość ma wiele z nas tu na forum, bo niestety, ale w pierwszym trymestrze jest największe ryzyko poronienia. Mój lekarz jak byliśmy u niego ok 10 TC jak mąż go poprosił by mnie uspokoił (bo ja się bardzo bałam straty) bardzo spoważniał, popatrzył mojemu mężowi w oczy i równie poważnym tonem powiedział, że on nie może tego zrobić bo jeszcze wszystko się może zdarzyć. Mnie to rozbawiło, bo ja miałam tego swiadomosc. Ci lekarze niejedno już widzieli. W odpowiednim czasie zobaczysz u nich radość. Będzie wyglądać tak jak u dziecka, które dostało wymarzony prezent.
Destino ja świadomość poronienia mam, pracuje w służbie zdrowia i z kobietami po stracie więc temat znam- na szczęście póki co ze strony medycznej. Bardziej mi chodzi o osobowość Profesora i to że niektóre pacjentki jak go opisują to ja będąc u Niego czuję się jakbym była u zupełnie innego człowieka :) mojej koleżance powiedzial, że da sobie rękę uciąć że w ich sytuacji On im pomoże 😉 u mnie to nawet cień tego czy się uda czy nie nie było. Ale rozumiem doskonale specyfikę i zagrożeń i podstaw dlaczego Prof tak ma, ja po prostu lepiej czuje się w kontakcie z moja lekarka, która potrafi mnie uspokoić nawet jak jest źle :)

@babydust @Wikunia7 @Dakita30 @dagmarie25 @Charlotte21 fajnie słyszeć że Wasze ciąże brną do przodu ściskam i wszystko będzie dobrze.
Mam pytanie do Was jakie jest działanie Intralipidu wiem że przy podniesionych NK jest podawany ale jakie ma dzialanie?? To jest preparat lecznictwa zamknietevo stosowany przy skrajnych niedoborach u wczesniakow w przypadku nowotworów ale jakie dzialania ma przy NK??? Steryd to chyba rozumiem hamuje uklad immunoligiczny jak nadreaktywny wysokie NK ale Intralupid.
Wczoraj bylam na wizycie u mojego gina i on oczywiscie nie poleca podawania w domu bo moze byc wstrzas etc mowi ze ok jesli jest taki wskazanie to on mi zleci podanie w szpitalu tylko jakie jest wskazanie do podania Intralipidu ?? Obniza on te NK??? Czy jest to tylko dożywianie.
Dzięki za odp.

Hej ;* intralipid obniża aktywność komórek NK. Tak po prostu. Odkryli że wyciąg z soi w takich dawkach je obniża i hamuje. Steryd ja przynajmniej nie dostałam na NK. Dostałam co bo miałam graniczne ANA i faktycznie stosowany jest przy immunologii. Tyle że nk, też są uznawane za problem immunologiczny, bo własny organizm zabija dziecko jeżeli jest ich za dużo. Tyle wiem. Mi ewidentnie pomaga. Spotkałam się na wlewie z dziewczyna u Pani dr Janosz która też zaczęła leczenie jakieś 2 miesiące temu i mówił że tak daleko nie zaszła w ciąży bez wlewów. ;) zwykle serduszko nawet się nie pokazywali. ;) Może to placebo plus dodatkowe medyczne właściwości ale ja czułam że to strzał w 10.

Hej ;* intralipid obniża aktywność komórek NK. Tak po prostu. Odkryli że wyciąg z soi w takich dawkach je obniża i hamuje. Steryd ja przynajmniej nie dostałam na NK. Dostałam co bo miałam graniczne ANA i faktycznie stosowany jest przy immunologii. Tyle że nk, też są uznawane za problem immunologiczny, bo własny organizm zabija dziecko jeżeli jest ich za dużo. Tyle wiem. Mi ewidentnie pomaga. Spotkałam się na wlewie z dziewczyna u Pani dr Janosz która też zaczęła leczenie jakieś 2 miesiące temu i mówił że tak daleko nie zaszła w ciąży bez wlewów. ;) zwykle serduszko nawet się nie pokazywali. ;) Może to placebo plus dodatkowe medyczne właściwości ale ja czułam że to strzał w 10.
@Charlotte21 dziękuje zapytam jeszcze dr Janosz mam wizyte w piatek ostatnia przed jej ciążą więc na pewno wyjaśni to działanie w moim przypadku (ja nie mam kłopotów z zajściem w ciąże) i spokojnie już jakoś pomoże mi moj lekarz w marcu😊 zreszta będzie co będzie uspokoję głowe i poczekam co przyniesie czas

@Mi80 ja też nie miałam problemu z zajściem ale z utrzymaniem. Bez tych wlewow betę zawsze miałam Góra do 100 nigdy nic nie było widać na usg tzw ciążę biochemiczne. Po wlewach i sterydzie i mnóstwo innych leków coś zadziałało choć jeszxze nie mogę się cieszyć. Wiem jedno ze wiare która dostałam od dr Janosz że to się uda pomogło.

@Mi80 ja też nie miałam problemu z zajściem ale z utrzymaniem. Bez tych wlewow betę zawsze miałam Góra do 100 nigdy nic nie było widać na usg tzw ciążę biochemiczne. Po wlewach i sterydzie i mnóstwo innych leków coś zadziałało choć jeszxze nie mogę się cieszyć. Wiem jedno ze wiare która dostałam od dr Janosz że to się uda pomogło.
@Wikunia7 dziękuję moje bety zawsze wysokie ale to nie o to chodzi 😊 nie umiałam poprostu wyjaśnic mojemu lekarzowi jakie dzialanie ma mieć intralipid w moim przypadku na pewni cos w tym jest może placebo może dobrze odżywiony organizm lub strikte dzialania intralipidu na komórki NK 😊 Pani doktor na pewno rozwieje moje wątpliwości 😊
Wiara też jest bardzo ważna jak nie najważniejsza

Dokładnie, wiara że się uda, to bardzo dużo.. Ja dziś się ucieszyłam, bo byłam na wizycie i to już ostatnie opakowanie tabletek anty, torbiel się zmniejszyla i lekarz kazał brać się od razu do roboty, mówiąc że czasem po takim zahamowaniu organizm działa ze zdwojoną mocą.. więc będę w styczniu znów próbować, mam nadzieję, że się tym razem uda, bo cztery lata temu, styczeń był dla mnie łaskawy :)

Destino ja świadomość poronienia mam, pracuje w służbie zdrowia i z kobietami po stracie więc temat znam- na szczęście póki co ze strony medycznej. Bardziej mi chodzi o osobowość Profesora i to że niektóre pacjentki jak go opisują to ja będąc u Niego czuję się jakbym była u zupełnie innego człowieka :) mojej koleżance powiedzial, że da sobie rękę uciąć że w ich sytuacji On im pomoże [emoji6] u mnie to nawet cień tego czy się uda czy nie nie było. Ale rozumiem doskonale specyfikę i zagrożeń i podstaw dlaczego Prof tak ma, ja po prostu lepiej czuje się w kontakcie z moja lekarka, która potrafi mnie uspokoić nawet jak jest źle :)
Jako kobieta, matką zupełnie cię rozumiem. Chyba dlatego większość z nas ma drugiego "ludzkiego" lekarza od zwierzeń, pocieszen, pozytywnego natchnienia. Też miałam takiego giną, zresztą to ona wlała w nas nadzieję... Jaki lekarz nie będzie, to najważniejsze, by bobas dobrze się wgryzł, rozwijał, a po porodzie cieszył rodziców. Tego całym sercem zycze

Cześć wszystkim. Ja tak na szybciocha bo myślę że znam odpowiedzi na niektóre zadane tu pytania. A propos ANA i Sydora i lekarzy ze Śląska.

Jestem po 2 stratach (9tc i 16tc) oraz po jednej udanej ciąży. Córka 9mcy.
Po 2 poronieniu większość badań robiłam na własną rękę. Kariotypy na NFZ w Rudzie śląskiej. Toczen też na NFZ oraz prolaktyna. To Udałam się także do immunolog dr Papuga Szela (b fajna babka) która dogłębnie zleciła mi badania. Mam stwierdzone ANA 3 anty dsn dna oraz aps.
Dr powiedziała że to nie jest powód do sterydów. Jedynie do wysokiej heparyny.
Miałam sobie spokojnie odczekać pół roku że staraniami ale okazało się że M ma raka jądra więc po jego operacji zaczęliśmy od razu się starać. Baliśmy się że będzie mieć chemioterapie.
Szybko zaszłam w ciążę ale nie znalazlam lekarza który mógłby poprowadzić ja na sterydzie. Kupiłam więc encorton na własną rękę.
Brałam 10mg plus acard i heparynę.
W międzyczasie umówiłam się na wizytę do dr Grajewskiej Kucharek. Ona z kolei zgodziła się na prowadzenie ciąży i ekspresowo umówiła mnie do Sydora. On zaś potwierdził że mam brać encorton. Brałam do 20 TC później stopniowo schodziłam z dawki.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to czy steryd pomaga przy ANA zależy też pewnie od tego jakie są to przeciwciała. U mnie zadziałało. To że ciąża była dla mnie koszmarem bo musiałam leżeć to jedno. To co działo się w mojej głowie to co innego. Na patologii ciąży bywałam niemalże co 2 tygodnie. Do tej pory żałuję że nie przepracowałam strat u psychologa.
Z mojej strony polecam dr Grajewska dr Szela i Sydora.
Odradzam natomiast Magnuckiego.
Miało być na szybciocha i nie wyszło.

reklama
Do góry