reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Do dr Sydora pierwsza wizyta.Nie wiem co robic bo mam jakies badania porobione ale nie wiem moze bedzie chciec cos wiecej i to mysllam ze na wyniki czeka sie ok 10 dni jakby cos to pod koniec stycznia .Jak wy robicie ?To moja pierwdza wizyta w gyncentrum i nie wiem jak to wyglada z kolejnymi wizytami.
A ty masz juz dzieci czy starasz sie o pierwsze?
@ Luna 33344 dwójkę chłopców 1 lat 19 drugi lat 4,5 😀

reklama
@Porzeczka1234
zaczęłam plamić na brązowo od soboty. W niedzielę pojawiło się trochę swiezej krwi i pojechałam do szpitala. Wczoraj byłam na usg i wg lekarza to co widział na usg było adekwatne do wieku ciąży, ale cały czas brudzę. Jest pęcherzyk ciążowy 15 mm, ciałko żółte, echo płodowe widoczne. Wg ostatniej miesiączki jest to 5t6d, ale w szpitalu dr powiedziała, że wg niej ciąża wygląda na młodszą. Od wczoraj biorę luteinę 3x1 dopochwowo i dupka 3x1. Echhh mam czarne myśli...

Dostałam ostatnie wyniki z partii zespół antyfosfolipidowy - wszystkie ujemne.
🙂
Jeszcze przedemna kariotypy i trombofilia.
Jeżeli kwas foliowy mam w normie i homocysteinę niską to może wyjść ta mutacja MTHFR??
Do tej pory wychodzi na to że NK są wysokie reszta wygląda dobrze.
Dziewczyny Czy heparyna i acard działaja na NK? Bo tak się zastanawiam że ostatnia ciąża się zaimplementowała tyle że wystąpila wada genetyczna (bralam heparyne i acard) to NK nie zabiły zarodka chyba że mogą mieć wplyw na wady genetyczne.
Dzięki za odpowiedz

Kwas foliowy w normie i homocysteina ładna nie wyklucza mutacji ;) ja miałam bardzo ładna homocysteine, kwas lekko powyżej normy, ale brałam wtedy aż 5mg więc wg mnie dużo. Tym bardziej jeśli lekarka zleciła badanie na nfz to zrób :) heparyna i acard moim zdaniem nie mają nic wspólnego z nk. Po prostu powodują lepsze ukrwienie macicy i łatwiej o implantacje zarodka :) na wady genetyczne też raczej nie mają wpływu

@Porzeczka1234
zaczęłam plamić na brązowo od soboty. W niedzielę pojawiło się trochę swiezej krwi i pojechałam do szpitala. Wczoraj byłam na usg i wg lekarza to co widział na usg było adekwatne do wieku ciąży, ale cały czas brudzę. Jest pęcherzyk ciążowy 15 mm, ciałko żółte, echo płodowe widoczne. Wg ostatniej miesiączki jest to 5t6d, ale w szpitalu dr powiedziała, że wg niej ciąża wygląda na młodszą. Od wczoraj biorę luteinę 3x1 dopochwowo i dupka 3x1. Echhh mam czarne myśli...

Wiesz jak to jest z tym że ciąża młodsza. Po pierwsze owu mogła być trochę później. Po drugie 15 mm to tak malutko, że wystarczy odrobinę inaczej pomierzyć i różnica wieku ciąży wychodzi spora. Zarodek jest, serduszko bije, musisz wierzyć że będzie dobrze! :)
Dla porównania, wiem dokładnie kiedy zaszłam w ciążę, owu było w 17dc. Ciąża od początku młodsza. Najpierw 5 dni potem 6 dni. Lekarz powiedział już nawet że to źle, bo różnica się powiększa. A ja stwierdziłam że jeden dzień nie ma znaczenia i będzie okej. Na wizycie po 3tyg dziecko było starsze o tydzień niż wg om ;) także głowa do góry bo wszystko możliwe! No i tej mój dzidziołek leży teraz koło mnie i ssa cycusia ;)

Kwas foliowy w normie i homocysteina ładna nie wyklucza mutacji ;) ja miałam bardzo ładna homocysteine, kwas lekko powyżej normy, ale brałam wtedy aż 5mg więc wg mnie dużo. Tym bardziej jeśli lekarka zleciła badanie na nfz to zrób :) heparyna i acard moim zdaniem nie mają nic wspólnego z nk. Po prostu powodują lepsze ukrwienie macicy i łatwiej o implantacje zarodka :) na wady genetyczne też raczej nie mają wpływu
@roki_1991 jak zawsze dzięki za odpowiedź i wskazówki zrobie te 2 pozostale badania na nfz i zobaczymy pytam o te NK bo peweni już były wysokie w ostatniej ciąży a nic na nie nie brałam i nie zareagowały chociaż kto wie 😀 czekam na odpowiedź od Pani doktor i czekam na zielone światło do starań 🚻 .
Na razie to staram się wrocić do formy (fizycznie) a potem czeka mnie powrot do pracy.
Dużo zdrówka dla Ciebie i reszty staraczek, ciężarnych i mamusiek 😙

@roki_1991 jak zawsze dzięki za odpowiedź i wskazówki zrobie te 2 pozostale badania na nfz i zobaczymy pytam o te NK bo peweni już były wysokie w ostatniej ciąży a nic na nie nie brałam i nie zareagowały chociaż kto wie 😀 czekam na odpowiedź od Pani doktor i czekam na zielone światło do starań 🚻 .
Na razie to staram się wrocić do formy (fizycznie) a potem czeka mnie powrot do pracy.
Dużo zdrówka dla Ciebie i reszty staraczek, ciężarnych i mamusiek 😙

Heparyna i acard nie mają wpływy na NK. Na obniżenie Nk działa intralipid, na ograniczenie ich działalności pośrednio działa steryd.

@roki_1991
Serduszka jeszcze nie ma. Właśnie ten opis mnie zdziwił "echo płodowe widoczne" ale jak wyczytałam to nie to samo bo ,,Echo zarodka można najczęściej uwidocznić po 6. tygodniu trwania ciąży, a około 7. tygodnia - czynność serca płodu". Hmmm..

reklama
Ha fajnie .Dlczego robisz kariotypy mi sie wydaje ze jak msdz dzieci to nie w tym problem..
@Luna 33344 genetyk powiedziala ze ostatnia wada synka trisomia 18 nie miala z nami nic wspolnego ale podobno jakieś zmiany w przylaczaniu chromosomów mogą miec wplyw na czeste poronienia czy jakoś tak w sumie na logikę mamy jedno dziecko razem (1 syn z 1 zwiazku) ale jak skierowala to zrobimy

Do góry