reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Hej dziewczyny.
Jestem po 2 poronieniach - w 10tc i w 11tc.
Miedzy poronieniami urodzilam corke po 3 IUI. Staralismy sie 25 cykli. Ogolnie to dlugo zajmuje mi zajscie w ciaze.
Po drugim poronieniu zrobilam dokladne badania i wyszla mi Mutacje MTHFR A1298c homo, czynnik V(r2)hetero, wysokie komorki NK, ANA2 1:2560, wysoka prolaktyna i cholesterol. Do tego mam Hashi i endometrioze.
Immunolog zalecil 3 miesieczna kuracje Encortonem i wizyte po 2 cyklach z wynikami NK.
Czy myslicie ze Encorton zbije NK i dodatnie ANA?
Czy jest sens staran naturalnych? Moze lepiej od razu podejsc do IVF?
witaj shewolf, jesli chodzi ANA, masz wysokie miano, pytanie jak i marshii jakie masz nk dokładnie i czy robilaś ana 3? a jaki rodzaj świecenia? niestety dodatnie ana to kłopot,
mi na wysokie nk, i dodatnie ana ani encorton nie pomógł ani intralipid, także każda immunoterapia jest na zasadzie być może pomoże, każdy organizm jest inny...

reklama
@SheWolf in vitro nie daje gwarancji, ze ciaza sie utrzyma. Moze pomoc przy podwyzszonej prolaktynie i endometriozie. Masz jednak szanse na naturalna ciaze. Tez mam endometrioze, mialam wysoka prolaktyne, mam pcos. Zaszlam 4razy naturalnie w ciaze. Wazne, czy masz endomende wyciszona przed staraniami. Jest wiele dziewczyn, ktorym udalo sie naturalnie urodzic. Endometrioza raczej utrudnia zajscie w ciaze. Jak sie uda, to wtedy juz nie przeszkadza zbytnio. Za to immunologia owszem przeszkadza w utrzymaniu ciazy. Czesto jednak udaje sie ja okielznac lekami nie tylko przed staraniami, ale roniez w trakcie ciazy by chronic dziecko.

Hej dziewczyny.
Jestem po 2 poronieniach - w 10tc i w 11tc.
Miedzy poronieniami urodzilam corke po 3 IUI. Staralismy sie 25 cykli. Ogolnie to dlugo zajmuje mi zajscie w ciaze.
Po drugim poronieniu zrobilam dokladne badania i wyszla mi Mutacje MTHFR A1298c homo, czynnik V(r2)hetero, wysokie komorki NK, ANA2 1:2560, wysoka prolaktyna i cholesterol. Do tego mam Hashi i endometrioze.
Immunolog zalecil 3 miesieczna kuracje Encortonem i wizyte po 2 cyklach z wynikami NK.
Czy myslicie ze Encorton zbije NK i dodatnie ANA?
Czy jest sens staran naturalnych? Moze lepiej od razu podejsc do IVF?

Witaj, tak jak piszą dziewczyny sposób zaplodnienia nie ma wplywu przy np. ANA.
Bardzo wazne jest abys zrobiła ANA3 to pozwoli Ci uniknac komplikacji w
wciazy.
Encorton daje szanse pytanie w jakiej dawce?

@SheWolf Witaj, jeśli chodzi o ANA to ja również miałam wysokie miano, encorton brałam przed ciąża pewnie rok, po tym czasie spadły do poziomu 1:720 na zakładkę dostałam plaquenil od reumatologa i zielone światło . Mimo ze miano jak widzisz nie spadło do wartości referencyjnych to organizm był już dobrze lekiem zabezpieczony . Mnie się udało. Oczywiście ciąża później na pełnym zestawie leków.

Destino włącz pozytywne myślenie , musi być dobrze , już tyle za Tobą jeszcze troszkę i będziesz się cieszyć dzidziusiem . Mój syn też niejadek więc wiem ile to nerwów trzeba zjeść .
Oczekująca jak po wizycie ?
Ja dziś byłam u immunologa. I zlecił dużo badań za 3 tyg wizyta kolejna i wyniki tych badań . Z rozmowy wnioskuję że ten lekarz ma jakieś pojęcie zlecił Ana zespół antyfosfolipidowy i wiele innych ale ich których nie pamiętam .Więc z wizyty zadowolona jestem tylko najgorzej że ubiłam zderzak w aucie :()

Destino włącz pozytywne myślenie , musi być dobrze , już tyle za Tobą jeszcze troszkę i będziesz się cieszyć dzidziusiem . Mój syn też niejadek więc wiem ile to nerwów trzeba zjeść .
Oczekująca jak po wizycie ?
Ja dziś byłam u immunologa. I zlecił dużo badań za 3 tyg wizyta kolejna i wyniki tych badań . Z rozmowy wnioskuję że ten lekarz ma jakieś pojęcie zlecił Ana zespół antyfosfolipidowy i wiele innych ale ich których nie pamiętam .Więc z wizyty zadowolona jestem tylko najgorzej że ubiłam zderzak w aucie :()
Opoznienie jest... czekam...
Wizyta na nfz? Dobrze, ze trafilas na lekarza, który ma pojęcie ;)

@SheWolf Witaj, jeśli chodzi o ANA to ja również miałam wysokie miano, encorton brałam przed ciąża pewnie rok, po tym czasie spadły do poziomu 1:720 na zakładkę dostałam plaquenil od reumatologa i zielone światło . Mimo ze miano jak widzisz nie spadło do wartości referencyjnych to organizm był już dobrze lekiem zabezpieczony . Mnie się udało. Oczywiście ciąża później na pełnym zestawie leków.

Mam pytanie o ten plaquenil. Długo go brałas? I czy brałas go w ciąży czy odstawiłas już po teście?? I kontrolowałas przy nim morfologie? Pytam bo brałam ten lek 4miesiące i moja morfologia żyła swoim życiem... :(

Mam pytanie dziewczyny. Do którego tc brałyscie luteine?? Moja gin chce zostawić do 20-22. Czy to nie będzie za długo jednak? Fakt że mój progesteron raczej kuleje i więcej niż 31 nie widziałam na wyniku. Tak się zastanawiam czy jest coś prawdy w tym że biorąc progesteron łożysko dostaje sygnał żeby go nie wytwarzać w dużej ilości?? Wiecie coś na ten temat?

Opoznienie jest... czekam...
Wizyta na nfz? Dobrze, ze trafilas na lekarza, który ma pojęcie ;)
Oj to duże opuznienie . Ja też dziś byłam na fundusz na wizytę czekałam miesiąc ale cieszę się że zrobię trochę badań na fundusz . Niestety z kariotypami mi się nie udało tak szybko zapisała mnie kobieta na czerwiec i taka nie przystępna ta kobieta ze masakra. Nie wiem czy coś dadzą te kariotypy bo mamy i zdrowe i chore dziecko ( według lekarzy przypadek ) więc mam nadzieję że tu nie problem ..A nie chce aż do czerwca czekać ze staraniami .

@roki_1991 plaguenil przyjmowałam OK 4 miesięcy przed ciąża i przez cała ciąże. Lek jest bezpieczny, działa podobnie jak arechin ale tego drugiego w ciąży brać nie można. Ciąża rozwijała się bardzo dobrze. Morfologię miałam tez bardzo dobra.

reklama
Do góry