reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i wsparcie :* mam nadzieję, że uda mi się znaleźć fachowca który dobierze odpowiednie leczenie i będę mogła że spokojna głowa zacząć się starać o kolejna ciążę. Gdyby na forum pojawił się ktoś z Trójmiasta i będzie znał dobrego lekarza, proszę o wiadomość. Co do ddimerow widzę że mam zlecone do zrobienia aptt i pt przed kolejna wizyta u hematologa. Również kwas foliowy i b12. Więc mam nadzieję że wkrótce co nieco się wyjaśni.

reklama
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i wsparcie :* mam nadzieję, że uda mi się znaleźć fachowca który dobierze odpowiednie leczenie i będę mogła że spokojna głowa zacząć się starać o kolejna ciążę. Gdyby na forum pojawił się ktoś z Trójmiasta i będzie znał dobrego lekarza, proszę o wiadomość. Co do ddimerow widzę że mam zlecone do zrobienia aptt i pt przed kolejna wizyta u hematologa. Również kwas foliowy i b12. Więc mam nadzieję że wkrótce co nieco się wyjaśni.
Poszukaj tutaj, może znajdziesz kogoś z Trójmiasta

Poszukaj tutaj, może znajdziesz kogoś z Trójmiasta
Dzięki, przejrzałam, ale wszyscy wypisani to środkowa Polska albo jeszcze w dół :(
Znam dziewczynę w Trójmiescie z poronieniami nawykowymi i ona niestety nie znalazła lekarza ☹️
Zaczęłam się orientować że będzie ciężko :( Google to w ogóle milczy na ten temat. A ta znajoma dała sobie spokój czy zdecydowała się na leczenie gdzieś dalej?

Dzięki, przejrzałam, ale wszyscy wypisani to środkowa Polska albo jeszcze w dół :(

Zaczęłam się orientować że będzie ciężko :( Google to w ogóle milczy na ten temat. A ta znajoma dała sobie spokój czy zdecydowała się na leczenie gdzieś dalej?
Wiem, że były dziewczyny z Trójmiasta, leczyły się chyba w Łodzi. Myślę, że to miało swój sens.

ona się leczy w Łodzi i online u dr Laury Grzeskowiak.
Z ginekologów co cokolwiek ogarnia to podobno Tomasz Skweres z Gamety. A co do immunologow to jest jakaś dr Suchanek, ale ja bym sobie nie zawracała głowy, bo na końcu i tak wszyscy ładują w Łodzi. Prawda taka: na miejscu to bieżących rzeczy Skweres, a do immunologii Łódź.

Znalazłam tego Skweresa, opinie podzielone ale może warto. Na jakimś lokalnym forum pojawiło się jeszcze nazwisko Piątkowski i ponoć wyciągnął na prostą parę kobiet po poronieniach nawykowych- bynajmniej tak jest w opiniach. A jeśli chodzi o Łódź to tam jest dr Malinowski? Przed wizytą trzeba mieć zrobione jakieś badania czy on zleca wszystko na miejscu?

Znalazłam tego Skweresa, opinie podzielone ale może warto. Na jakimś lokalnym forum pojawiło się jeszcze nazwisko Piątkowski i ponoć wyciągnął na prostą parę kobiet po poronieniach nawykowych- bynajmniej tak jest w opiniach. A jeśli chodzi o Łódź to tam jest dr Malinowski? Przed wizytą trzeba mieć zrobione jakieś badania czy on zleca wszystko na miejscu?
Witaj bardzo mi przykro z powodu strat.

Co do bloczków parafinowych mogę powiedzieć tylko tyle,że próbowałam zbadać je bo nikt w szpitalu też mi nie doradzil nie powiedział , że mam taką możliwość wylądowałam w katedrze patomorfologi pobrałam bloczki parafinowe i na własny koszt je wysłałam ustaliłam tylko , że to była dziewczynka nic więcej za mało kosmówki ja czułam się zawiedzona bo nie o taka wiedzę mi chodziło. Drugim razem wysłałam już sama materiał poronny do Poznania niestety było wtedy tyle materiałów poronnych, że próbka wywietrzala ustalono , że znów była córeczka bez podstawowych wad a ja chciałam motodę mikromacierzy niestety nic z tego zwrócono mi pieniądze i znów niewiedza. Zrobiłam kariotyp na własny koszt Tobie się należy na NFZ warto zrobić to badanie żeby wykluczyć ewentualnie nasze wady ( twój męża/partnera) rzadko kariotyp wychodzi nieprawidłowy ale czasem on jest przyczyną. Jeśli wyjdzie ok wykluczasz jedno czyli genetykę i badasz np immunologię. Ja leczyłam się ostatecznie u prof Malinowskiego w Łodzi też jeździłam 200 km w jedną stronę ale warto było 3,4 ciąża donoszoa mam 2 córeczki . Tak zleca badania jest drogi mega drogi . Mi pomógł to powiem warto nie żałuję

zapytam ją o tego Piatkowskiego. Mówiła mi, ze chyba tylko ten Skweres. Ale cały czas mowa o ginekologu, który sam ciut ogarnie albo wdroży zalecenia immunologa (nie każdy to zrobi)

Przed wizyta warto mieć porobione badania genetyczne (np na test dna) trombofilie, kariotypy, hla-c męża, KIR Twój - dziewczyny może jeszcze coś podpowiedzą. Resztę on i tak zleci (chociaż wyniki trzeba zabrać wszystkie) i niestety kosztuje to nie mało.
Poza nim jest jeszcze Paśnik - śle ciężko się dostać a trudniejsze przypadki i tak trafiają do Maliny, Sydor - ale Katowice, Krakow, Tarnów, Sacha - Krakow.
Jest jeszcze ciekawy lekarz w Rybniku i Ostrawie - Kluszczyk - do niego można dostać się z dnia na dzień. W sumie pomaga kobietom. Ogarnia immunologie, o dziwo u niego można się szczepić własnymi limfocytami - jego zdaniem to świetnie podwyższa intereleukuline 10 (il10).
Ci wszyscy których wymieniłam szczepią limfocytami.

Jeszcze nie tak daleko od siebie, ale i tak daleko- Wrocław, masz doktora Banacha - naprotechnologa. Bardzo pomaga. Online można się konsultować z dr Laura Grzeskowiak- tez naprotechnolog (internista)- ma dziwne pomysły). A w Warszawie prof Jerzak. Możesz zerknąć na jej jnstagrama: Link do: Małgorzata Jerzak (@malgorzatamariajerzak) • Instagram photos and videos.
To tacy czołowi zajmujący się poronieniami nawykowymi.

reklama

Zrób te badania (czasy krzepnięcia i witaminy) razem z homocysteina. Hematolog będzie wiedział jak interpretować. Nie każdy punkt pobrań pobiera na homocysteine, lepiej pójść do takiego przy laboratorium. Co do lekarzy z Twoich rejonów, to pamiętam nazwisko immunolog pani dr Suchanek. Do dr Piątkowskiego też dziewczyny chodziły, ale chyba zdania były podzielone, niektórym nie podpasowal - ale to trudno się kierować cudzymi odczuciami, każdy przypadek jest inny, ludzie są różni.

Do góry