reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ja piję kawę sypaną codziennie mały kubeczek ale ja daję dużo mleka 3/4 kawy reczta mleko. Mi moja gin powiedziała, że sypana zdrowsza daję półtorej łyżeczki zreszta ja tylko sypana piję. Tylko podkreślam ja mam cisnienie 90/60 no góra 100/65 więc mogę sobie pozwolić . Herbatę pije normalnie miętę ,melisę , pokrywę ,koper itd nie piję tylko zielonej bo podnosi lekko ciśnienie wole kawę
Też mam niskie ciśnienie :) zawsze w granicach 100/60, także kawę lubię sobie wypić. Dr Janosz powiedziała, ze normalnie mogę pić i kawę i herbatę. WIęc jak mam możwliość to piję z mlekiem, chociaż mniej lubie, ja z tych co zawsze bardzo mocne kawy sypane piją :D melisę wieczorem piję. :)
Także dziewczyny dzięki za informację :)

reklama
Dostałam ostatnie wyniki z partii zespół antyfosfolipidowy - wszystkie ujemne.
🙂
Jeszcze przedemna kariotypy i trombofilia.
Jeżeli kwas foliowy mam w normie i homocysteinę niską to może wyjść ta mutacja MTHFR??
Do tej pory wychodzi na to że NK są wysokie reszta wygląda dobrze.
Dziewczyny Czy heparyna i acard działaja na NK? Bo tak się zastanawiam że ostatnia ciąża się zaimplementowała tyle że wystąpila wada genetyczna (bralam heparyne i acard) to NK nie zabiły zarodka chyba że mogą mieć wplyw na wady genetyczne.
Dzięki za odpowiedz
Też miałam tylko nk i graniczne ANA1. Na nk są wlewy i steryd, acard i heparyna na zespół antyfosfolipidowy, który ja też miałam ujemny, ale ze względu na dwa poornienia to został mi profilaktycznie przepisany. Jeżeli chodzi o wady rozwojowe, to miałam tak w drugiej poronionej ciąży. Wiedziałam od samego początku, że coś jest nie tak i postanowiłyśmy z Panią doktor nie przerywać leczenia. Wtedy byłam tylko na wlewach i sterydzie. I okazało się, że pomimo trisomi 16 ciąża utrzymała się do 8 tc. Pani dr mówiła, że taka ciąża raczej skończyła by się znacznie wcześniej i dzięki temu zbadałyśmy, czy leki działają. Wada genetyczna to los na loterii (o ile kardiotypy ok). Czasem dojdzie do złego podziału i tyle. Niestety. Nie wydaje mi się, że cokolwiek ma wpływ na wady genetyczne. To się dzieje na samym początku.

Też miałam plamienia, był dzień, że i krwawienie. Miałam się oszczędzać tak jak @Destino , przy płomieniach odstawiłam acard , potem do niego wróciłam. Heparyne brałam mimo wszystko. Przy krwawieniu, mimo, że krótkim dostałam leki przeciwkrwotoczne- ale to nie jest standardowe działanie... to była indywidualna decyzja mojej prowadzącej
Hej Dziewczyny,
czy któraś z Was zmagała się z plamieniami od samego początku ciąży i skończyło się dobrze?

@roki_1991
Serduszka jeszcze nie ma. Właśnie ten opis mnie zdziwił "echo płodowe widoczne" ale jak wyczytałam to nie to samo bo ,,Echo zarodka można najczęściej uwidocznić po 6. tygodniu trwania ciąży, a około 7. tygodnia - czynność serca płodu". Hmmm..

To może w takim razie jest pęcherzyk i zarodek po prostu ;) tylko jeszcze maluteńki i serduszko dopiero się pojawi ;) tak czy inaczej jakby było źle to lekarka by na pewno powiedziała. Więc proszę włączyć pozytywne myślenie! ;)

Dziewczyny mam takie pytanie miałam krwiaka i plamila krwawialam głównie przez niego, wczoraj na usg teoretycznie już tylko ślad jakiś tam został. Ale nadal plamie dziś nawet więcej niż wczoraj też dziś już tak nie leżałam placki em. Czy może to jeszxze schodzić?
@Nadzieja2018 trzynam kciuki!

@Nadzieja2018 - gratulacje. [emoji8]
Co do słowa „echo zarodka” lekarze tak nazywają po prostu zarodek, który widza na usg. To niestety nie oznacza bijącego serduszka. Wiem już o tym doskonale i nigdy nie zapomne, bo... gdy 2 raz poroniłam i przed zabiegiem badało mnie 3 lekarzy z pełna asystą studenciakow, jeden profesor powiedział „o jest echo zarodka”, rozryczalam się ze szczęścia, zeszłam z fotela i powiedziałam „czyli jest nadzieja! Nie godzę się na żaden zabieg” - lekarze wtedy kazali mi iść po wszystkie wyniki, sprawdzali jeszcze dokładnie, a dopiero później wyszło, ze „echo” to nie „serce”, na które tak liczyłam... chwile po tym, gdy płakałam już, ale ze smutku, poroniłam podczas dalszego badania na fotelu ginekologicznym, a zadowolona i usatysfakcjonowana pani pielęgniarka krzyknęła „mamy to”, kiedy mój dzidziuś wpadł jej do kubeczka... do badania genetycznego... :(

reklama
WAŻNE - dla dziewczyn biorących metforminę:

Do góry