reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

reklama
Kasiam dzięki mam nadzieje ze wyjde w 3 dobie a najwyzej mojego lekarza dopytam na która mam tam jechać bo pewnie przepływy mi beda robic po kwalifikacji:happy: to sie ciesze bardzo ze tak jest a sale sa 2 osobowe czy wiecej?I jak wygląda zainteresowanie lekarzy czy polożnych po zabiegu?:sorry:

Wiolka nie wiem czy podczas kwalifikacji robia usg czy nie ale te przeplywy to twoj gin tez moglby zrobic u siebie przy okazji rutynowego usg (no chyba ze nie ma dobrego sprzetu). To po prostu sprawdza tylko jak przeplywa krew przez pepowine i taki wykresik widzi na usg, tyle.

Mam pytanie: czy w soboty tez robia ktg jak sie przyjdzie tak z ulicy?
Czy ktoras z juz rozpakowanych ciezarowek (jak zagladacie) miala na Ujastku wywolywany porod? Jak to wyglada? I czy po terminie czesciej na KTg chodzilyscie niz 1x/tyg?

Aniesse-wiem jakie to badanie bo już miałam on chce żeby mi je zrobili na ujastku jak pojade na kwalifikacje więc widocznie robią skoro mi tak mówil :sorry:wiem że w soboty robią ktg bo ja ostatnio bylam zobaczyć gdzie ten szpital jest dostalam od pani broszurke i czekaly kobiety na ktg:happy:

No wiadomo, zapisy ale jak np. Ma sie jakies watpliwosci czy cos sie dzieje to gdzie sie wtedy udac bo recepcja chyba w soboty nie pracuje?a jak sie ma od lekarza z Ujastka skierowanie na ktg?

Jak masz jakiekolwiek wątpliwości a na recepcji nikogo nie ma, to idziesz na oddział położniczy i łapiesz jakiegokolwiek lekarza albo położną - oni mają normalny SOR całodobowy :-)
Z tego co wiem, na ktg nie dostaje się skierowania - po prostu się zapisujesz ;-)

A ja mam pytanie dotyczące badań, ile jest ważny układ krzepnięcia i elektrolity? Jutro idę na badania przeds środową wizytą u lekarza i nie wiem, czy od razu na wszelki wypadek sobie dodatkowo tych badań nie zrobić

Mam pytanie: czy w soboty tez robia ktg jak sie przyjdzie tak z ulicy?
Czy ktoras z juz rozpakowanych ciezarowek (jak zagladacie) miala na Ujastku wywolywany porod? Jak to wyglada? I czy po terminie czesciej na KTg chodzilyscie niz 1x/tyg?

W soboty robią tylko ktg "z ulicy", bez zapisów (między 8.oo a 12.oo) natomiast w tygodniu trzeba sie rejestrować, ewentualnie kierują na nie z IP.

Ja jestem po terminie i z reguły mam ktg co 2, czasem 3dni (wszystko zależy od lekarza konsultującego). Dzisiaj po ktg (zero surczybyków, ruchy i tętno płodu w porządku) dostałam skierowanie do szpitala ale po badaniach 'macanych' i usg na IP jednak odesłali mnie do domu. Ponownie mam zgłosić się we środę i to już na oddział, gdzie prawdopodobnie założą mi tzw. "balonik" a jeśli to nie pomoże to będzie oksy żeby wywołać poród. Zaprzyjaźniony lekarz mówił, że ciąża trwa prawidłowo 37-42tyg ale na Ujastku 41tydz jest dla nich wyznacznikiem i ze względów bezpieczeństwa zwykle dłużej z wywoływaniem nie czekają.

reklama
Do góry