Witam. Jestem obecnie w 14 tc. Mieszkam w Niemczech mam umowę na czas nieokreślony i zameldowanie. Za 3-4 miesiące chciałabym wrócić do Polski i oczywiście w Polsce urodzić. Czy są tutaj osoby które mogłyby mi powiedz jakby to wyglądało. Czy AOK pokryje koszty porodu w PL? Co powinnam po powrocie (przed porodem w pl) załatwić (lekarz jest oczywisty). To będzie moje pierwsze dziecko i nie za bardzo się orientuję. Czy należy mi się jakiś zasiłek z Niemiec? Czy moge dostac go w Polsce? Poprosiłabym o opisanie jeśli któraś z Pan była w takiej sytuacji. Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź
reklama
Rozwiązanie
Dlaczego chcesz rodzic w Polsce?? W DE masz o 100%lepszą opiekę, nie jestes traktowana jak petent, dziecko w razie W ma zapewnione wszystko, nawet Zolgen S refunduje ten kraj, nie trzeba żebrać 10 mln zł od ludzi jeśli okaze sie, ze dziecko ma SMA, czego nikomu nie życzę, ale to tylko przykład. W DE w razie jakichkolwiek problemow masz dostęp do wszystkiego, w Pl - z kazdym problemem jesteś sama jako rodzic. W PL często nie dają zzo. Nie masz niczego po porodzie, wszystko wnosisz sama, rodząc, targając torbę jednocześnie i jeszcze trafiasz na zmęczonych i wypalonych pracą ludzi. No dramat. Gdybym miala mozliwosc tak jak Ty, w życiu bym nie rodzila w Pl.
Dudusia92
Fanka BB :)
Hej, ja pierwsza ciaze prowadziłam w UK . Zjechałam w 30 tygodniu lub cos w tym stylu. Dokładnie nie pamiętam bo to było 4 lata temu. Jeżeli pracujesz w Niemczech to wystarczy jak piszesz im Europejską kartę ubezpieczenia. Ta niebieska. Po drugie każda kobieta w ciazy ma ubezpieczenie "Z urzedu" o ile jest obywatelem RP. Myślę że w obecnej sytuacji bedziesz musiala przejść kwarantanne po przyjeździe ale zawsze warto zadzwonić na numer straży granicznej lub popatrzec na strony rządowe.
Dudusia92
Fanka BB :)
Właśnie jak wyżej. Do tego morfologia ostatnia i mocz. Zapomniałam dodać.Ja mogę tylko podpowiedzieć że musisz mieć do porodu komplet badań (niewiem czego wymagają w Niemczech) są to grupa krwi, gbs, toxoplazmkza, różyczka, WZW, hiv
Jeśli chodzi o badania to wiem nie istotne co potrzebują w Niemczceh bo chciałabym rodzic w PolsceJa mogę tylko podpowiedzieć że musisz mieć do porodu komplet badań (niewiem czego wymagają w Niemczech) są to grupa krwi, gbs, toxoplazmkza, różyczka, WZW, hiv
lkdjjgvmnWitam. Jestem obecnie w 14 tc. Mieszkam w Niemczech mam umowę na czas nieokreślony i zameldowanie. Za 3-4 miesiące chciałabym wrócić do Polski i oczywiście w Polsce urodzić. Czy są tutaj osoby które mogłyby mi powiedz jakby to wyglądało. Czy AOK pokryje koszty porodu w PL? Co powinnam po powrocie (przed porodem w pl) załatwić (lekarz jest oczywisty). To będzie moje pierwsze dziecko i nie za bardzo się orientuję. Czy należy mi się jakiś zasiłek z Niemiec? Czy moge dostac go w Polsce? Poprosiłabym o opisanie jeśli któraś z Pan była w takiej sytuacji. Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź
reklama
Dlaczego chcesz rodzic w Polsce?? W DE masz o 100%lepszą opiekę, nie jestes traktowana jak petent, dziecko w razie W ma zapewnione wszystko, nawet Zolgen S refunduje ten kraj, nie trzeba żebrać 10 mln zł od ludzi jeśli okaze sie, ze dziecko ma SMA, czego nikomu nie życzę, ale to tylko przykład. W DE w razie jakichkolwiek problemow masz dostęp do wszystkiego, w Pl - z kazdym problemem jesteś sama jako rodzic. W PL często nie dają zzo. Nie masz niczego po porodzie, wszystko wnosisz sama, rodząc, targając torbę jednocześnie i jeszcze trafiasz na zmęczonych i wypalonych pracą ludzi. No dramat. Gdybym miala mozliwosc tak jak Ty, w życiu bym nie rodzila w Pl.
gosiaidawid200
Początkująca w BB
Podpinam się do pytania,ale u mnie sytuacja wygląda tak,że ja chcę rodzic w DE. Planuję jechać tam za kilka miesięcy a jestem teraz w 3 m.c. Mąż i ja żyjemy za granicą ale tu nam się nie podoba a tam już kiedyś byliśmy i chcemy wrócić jednakże ze urodzę pierwsze dziecko podpowiedzcie proszę gdzie trzeba się ubezpieczyć nie za miliony albo jak zdobyć niemieckie ubezpieczenie no ogólnie info odnośnie porodu i innych
Podziel się: