reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady wyprawkowe

darianna1

Fanka BB :)
Witam,
pierwszy raz będę nabywać wyprawkę i chciałam poradzić się mam doświadczonych :)

1) Fotelik samochodowy używany. Czy orientujecie się czy można sprawdzić fotelik w sklepie z fotelikami pod kątem niewypadkowości tak na 100% zanim kupi się używany? Koleżanka mi kiedyś mówiła, że jest taka opcja, ale coś ostatnio znalazłam, że jest to niemożliwe, bo trzeba by było poszczególne komponenty sprawdzić pod mikroskopem a tego nie robią. Wiadomo, że życie i zdrowie najważniejsze, więc jeżeli nie ma takiej opcji to w ogóle nie ma tematu :)

2) Czy ktoś posiadał łóżeczko waldin 7w1? Czy wymieniałyście materac na jednoczęściowy? Słyszałam, że te granice łączenia nie są ok. Pytałam o to w sklepie, Pan mnie zapewniał, że materac jest dłuższy od łóżeczka co powoduje, że jest wciśnięty na maxa i łączenia nie są wyczuwalne. Do tego jak dojdzie mata nieprzemakalna, prześcieradło itp. to już nic nie czuć. Ale wiadomo to jest sprzedawca a może ktoś ma info od fizjo? Proszę o zabranie głosu mam, które miały to łóżeczko :)

3) Dostawki używane i nie tylko. Czy jak kupowałyście używaną dostawkę bądź łóżeczko jakiekolwiek to wymieniałyście materac zawsze na nowy? Czytałam, że koniecznie musi być nowy. W każdym ogłoszeniu praktycznie jest sprzedaż z materacem i już zwątpiłam.

4) Jeżeli zajrzy tu osoba, która użytkuje wózek thule glide 3 to chętnie poznam opinie :) Mamy go na oku, jednak jest to wózek typowo biegowy, mieszkamy w mieście, nasze tereny to będą raczej chodniki. Czy mimo to warto kupić ten wózek?

Na razie tyle mnie nurtuje :) z góry dziękuję za porady

reklama
1. Nie kupiłabym używanego fotelika bo pewności nigdy nie ma. A to jednak bezpieczeństwo maluszka.

3. Jeśli kupujesz dostawkę czy wózek używane to koniecznie nowy materac. Dziecko spędza tam dużo czasu więc chodzi też o jego kręgosłup. Ja wózek miałam po moim pierwszym dziecku ale materac kupiłam nowy.

Uwielbiałam kompletować wyprawkę😀 powodzenia:)

dziękuję :)
na razie jak widzę przykładowe listy wyprawowe to mnie to przeraża (pod kątem ilości) :D oczywiście są tam też pierdoły typu leki kompresy co pewnie można ogarnąć w jeden dzień, ale jednak można się wystraszyć :p

1. Używany fotelik - nigdy w zyciu. Fotelik to coś, co się kupuje nowe i tu nie ma tematu.

3. Kupując nową dostawkę i tak powinnaś dokupic do niej lepszy materac, bo te dołączone są średnie. Chyba, ze to bedzie spanie okazjonalne.

PS. Ja bym gondolę (2w1) kupila używaną, a potem zainwestowała w porządną spacerowkę, jak już dziecko będzie samo siedzieć. Ty z tego co pamietam masz termin na maj, to spokojnie, nie bedzie żal. Kupisz porządną spacerówkę koło roczku i styknie.

Tylko ewentualnie zobacz czy do gondoli będą adaptery do fotelika, bo czasem się przydają. Oczywiscie nie powinno się dziecka wozić w foteliku wpietym do wózka na spacery czy coś, ale jak lecisz do lekarza, a dziecko już swoje waży, to możliwość wpięcia fotelika w wozek jest jak złoto.

1. ok
3. a jeżeli ktoś od kogo chciałabym kupić dostawkę wymienił materac na nowy grubszy to przejdzie? bo czytałam też że chodzi o to, że nie może być wygnieciony w żadnym stopniu, więc używka mimo, że dobry i tak chyba nie wchodzi w grę?
Co do wózka to dziadkowie nam sponsorują całość, więc niech kupują, ja nie protestuje :D

1. ok
3. a jeżeli ktoś od kogo chciałabym kupić dostawkę wymienił materac na nowy grubszy to przejdzie? bo czytałam też że chodzi o to, że nie może być wygnieciony w żadnym stopniu, więc używka mimo, że dobry i tak chyba nie wchodzi w grę?
Co do wózka to dziadkowie nam sponsorują całość, więc niech kupują, ja nie protestuje :D
I tak musisz wymienić materac.

Wiesz, z tymi wózkami jest taki problem, że gondola spoko, ale w wózkach wkladka spacerowa jest często taka średnia. Plus wozek 2w1 jest cięzki, wiec i tak potem większośc mam przeskakuje na zwykłą spacerowkę. A ze gondoli dziecko nie ma szans zaorac, to warto kupić uzywkę, a kasę odłozyć i potem pojśc z dzieckiem do sklepu i potestowac spacerówki. Ale to już jak wolicie. Niech Wam dziadkowie kupią fotelik ;)

ok, tyle chciałam wiedzieć. :)

wiesz co, z moją mamą nie wygrasz, nie przegadasz. Ona sobie upatrzyła już wózek, ja go obejrzałam, prowadzi się jednym palcem, czytałam opinie, użytkowniczki są zachwycone. Jedynie mój mąż miał obiekcje, ale to jeszcze raz pojedziemy obejrzeć inne. Jak weszłam do sklepu i zobaczyłam kilkaset wózków to myślałam, że zemdleję. I ucieszyłam się, że oni już ileś ich przetestowali i wybrali i mam jeden problem z głowy. Wiem, że badziewia by nie wybrali :) A, że kosztuje 5 tys, to jak coś mi nie będzie leżało to opierdzielę go za dobrą cenę i kupię co innego 😂 tyle tych opinii przeczytałam i naprawdę nie ma idealnego dla każdego wyboru. Ja też nie wiem czy wolę, żeby był lekki, czy zwinny, czy łatwo się składał czy jeszcze co innego :)
A, że wkładka taka średnia to mówisz odnośnie tego modelu czy ogólnie?

ok, tyle chciałam wiedzieć. :)

wiesz co, z moją mamą nie wygrasz, nie przegadasz. Ona sobie upatrzyła już wózek, ja go obejrzałam, prowadzi się jednym palcem, czytałam opinie, użytkowniczki są zachwycone. Jedynie mój mąż miał obiekcje, ale to jeszcze raz pojedziemy obejrzeć inne. Jak weszłam do sklepu i zobaczyłam kilkaset wózków to myślałam, że zemdleję. I ucieszyłam się, że oni już ileś ich przetestowali i wybrali i mam jeden problem z głowy. Wiem, że badziewia by nie wybrali :) A, że kosztuje 5 tys, to jak coś mi nie będzie leżało to opierdzielę go za dobrą cenę i kupię co innego 😂 tyle tych opinii przeczytałam i naprawdę nie ma idealnego dla każdego wyboru. Ja też nie wiem czy wolę, żeby był lekki, czy zwinny, czy łatwo się składał czy jeszcze co innego :)
A, że wkładka taka średnia to mówisz odnośnie tego modelu czy ogólnie?
Ogolnie. Wozki 2w1 średnio się nadają potem jako spacerówki. Na początek super, ale potem jak masz już dziecko kolo 1,5 roku to warto wymienić na coś lżejszego i mniejszego.

1. Fotelik miałam używany ale z pewnego źródła (roczny, koleżanka wypięła ze swojego samochodu I przekazała mi)
3. Dostawkę miałam używaną ale materac kupiłam nowy.

reklama

Wiesz, z tymi wózkami jest taki problem, że gondola spoko, ale w wózkach wkladka spacerowa jest często taka średnia. Plus wozek 2w1 jest cięzki, wiec i tak potem większośc mam przeskakuje na zwykłą spacerowkę. A ze gondoli dziecko nie ma szans zaorac, to warto kupić uzywkę, a kasę odłozyć i potem pojśc z dzieckiem do sklepu i potestowac spacerówki. Ale to już jak wolicie. Niech Wam dziadkowie kupią fotelik ;)

Moje dziecko kończy rok i najprawdopodobnie kupię ten wózek. Tzn już sama spacerówkę 😅

Do góry