Zupa gulaszowa
Składniki:
1 kg schabu lub karkówki,
2 cebule,
1 ogórek kiszony,
200 g wędzonego boczku,
1 papryka
50 g przecieru pomidorowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
olej,
majeranek, curry, mielona papryka,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
pokroić mięso w dużą kostkę, posypać przyprawami, odstawić na godzinę,
zarumienić mięso na patelni i dosmażyć na małym ogniu dodając 1/2 cebuli
pokrojonej w plastry i plasterki kiszonego ogórka,
przełożyć całość do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu,
na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pokrojony boczek i resztę cebuli, dodać
przecier i pokrojoną w kostkę paprykę - dusić 5 minut, następnie przełożyć do
garnka z mięsem - gotować 10 minut
zagęścić mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody, doprawić do smaku.
Jeszcze trochę pogotować, mieszając od czasu do czasu.