Hej dziewczyny, czy któraś z Was miała taką sytuację, że zapomniała pierwszej tabletki z 3 tygodnia , w tym samym dniu było współżycie, skończony stosunek w środku, 2 dni pozniej nastąpiło krwawienie, tabletki przyjmowane dalej do końca opakowania, po skończeniu opakowania, przerwa, podczas której nie nastąpiło krwawienie. Czy możliwe, że doszło do zapłodnienia?
reklama
Zrób test, to będziesz wiedziała. Nawet jak się regularnie stosuje tabletki, to nie jest to 100% antykoncepcja i wpadki się zdarzają. 3 tydzień - to akurat czas potencjalnej owulacji, więc najlepiej odwiedzić aptekę i się nie zastanawiać.
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
Po pierwsze - do tabletek dołączona jest instrukcja obsługi, wieeeeelka i gruba, bo są w niej opisane szczegóły postępowania W KAŻDYM PRZYPADKU POMINIĘCIA TABLETKI - polecam na przyszłość nie wyrzucać.
Po drugie - tak, jak @jasani pisze, gdybyś przeczytała ulotkę, wiedziałabyś, że najczęstszym "rozwiązaniem" przy pominięciu tabletki jest wzięcie kolejnego opakowania od razu, bez przerwy na @.
Teraz jedyne, co możesz zrobić, to test ciążowy (tylko już zgodnie z instrukcją - z porannego moczu przede wszystkim) i sprawdzić, czy doszło do zapłodnienia czy nie.
Ja tabsy biorę od tylu lat, że nawet nie pamiętam i nigdy mnie nie zawiodły, ale mam koleżankę, która biorąc tabsy wpadła (nie wiem, nie pytałam, co u koleżanki wpłynęło na obniżenie skuteczności tabletek).
Po drugie - tak, jak @jasani pisze, gdybyś przeczytała ulotkę, wiedziałabyś, że najczęstszym "rozwiązaniem" przy pominięciu tabletki jest wzięcie kolejnego opakowania od razu, bez przerwy na @.
Teraz jedyne, co możesz zrobić, to test ciążowy (tylko już zgodnie z instrukcją - z porannego moczu przede wszystkim) i sprawdzić, czy doszło do zapłodnienia czy nie.
Ja tabsy biorę od tylu lat, że nawet nie pamiętam i nigdy mnie nie zawiodły, ale mam koleżankę, która biorąc tabsy wpadła (nie wiem, nie pytałam, co u koleżanki wpłynęło na obniżenie skuteczności tabletek).
Natalia198777
Fanka BB :)
Ja też mam pewien kłopot chodź przestudiowalam ulotkę i chyba zrobilam wg niej ok. Nie wzięłam ostatniej tabletki z opakowania. Zrobiłam więc przerwę 7 dniową licząc od 20 tabletki. Po tym czasie zaczelam nowe opakowanie. Gdzieś pod koniec pierwszego tyg był sex tylko raz później zapomniałam 1 tabletki chyba po ok 2 dniach od stosunku. Wzięłam ją szybko rano czyli ok 12 h później. A wieczorem już normalnie. Wiecej przytulanek nie było. Czy mam się martwić? Kurde jakoś się tym denerwuje.
blanny
Wiele razy tak miałam, że zapomniałam tabletki i brałam na drugi dzień rano albo w ogóle ją pominęłam i trudno. W ciążę nie zaszłam. Myślę, że dużo zależy też od tego, co to za tabletki i czy nie było dodatkowego ryzyka obniżenia ich działania np wymioty, biegunka, antybiotyki itd.Ja też mam pewien kłopot chodź przestudiowalam ulotkę i chyba zrobilam wg niej ok. Nie wzięłam ostatniej tabletki z opakowania. Zrobiłam więc przerwę 7 dniową licząc od 20 tabletki. Po tym czasie zaczelam nowe opakowanie. Gdzieś pod koniec pierwszego tyg był sex tylko raz później zapomniałam 1 tabletki chyba po ok 2 dniach od stosunku. Wzięłam ją szybko rano czyli ok 12 h później. A wieczorem już normalnie. Wiecej przytulanek nie było. Czy mam się martwić? Kurde jakoś się tym denerwuje.
Wydaje mi się, że szanse, że zajdziesz w ciążę są bliskie zeru... Ale zrób 14 dni od tej zapomnianej tabletki test i będziesz miała pewność, jeśli się martwisz.
Natalia198777
Realnie myśląc to tez mi się nikłe to wydaje tym bardziej, że od tego czasu nie było przytulanek. Nie było też wymiotów itp. Dzięki podniosłaś mnie na duchuWiele razy tak miałam, że zapomniałam tabletki i brałam na drugi dzień rano albo w ogóle ją pominęłam i trudno. W ciążę nie zaszłam. Myślę, że dużo zależy też od tego, co to za tabletki i czy nie było dodatkowego ryzyka obniżenia ich działania np wymioty, biegunka, antybiotyki itd.
Wydaje mi się, że szanse, że zajdziesz w ciążę są bliskie zeru... Ale zrób 14 dni od tej zapomnianej tabletki test i będziesz miała pewność, jeśli się martwisz.
Natalia198777
A, tabletki dwuskładnikoweWiele razy tak miałam, że zapomniałam tabletki i brałam na drugi dzień rano albo w ogóle ją pominęłam i trudno. W ciążę nie zaszłam. Myślę, że dużo zależy też od tego, co to za tabletki i czy nie było dodatkowego ryzyka obniżenia ich działania np wymioty, biegunka, antybiotyki itd.
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
Ja też mam pewien kłopot chodź przestudiowalam ulotkę i chyba zrobilam wg niej ok. Nie wzięłam ostatniej tabletki z opakowania. Zrobiłam więc przerwę 7 dniową licząc od 20 tabletki. Po tym czasie zaczelam nowe opakowanie. Gdzieś pod koniec pierwszego tyg był sex tylko raz później zapomniałam 1 tabletki chyba po ok 2 dniach od stosunku. Wzięłam ją szybko rano czyli ok 12 h później. A wieczorem już normalnie. Wiecej przytulanek nie było. Czy mam się martwić? Kurde jakoś się tym denerwuje.
Taka informacja też będzie w ulotce. Przyjmuje się, że przy jakimkolwiek "zawirowaniu" w przyjmowaniu tabletek powinno się przez kolejnych 7 dni stosować dodatkowe zabezpieczenie, np. prezerwatywy.
reklama
Natalia198777
Tu akurat od tamtego czasu N e było współżycia także tu luzTaka informacja też będzie w ulotce. Przyjmuje się, że przy jakimkolwiek "zawirowaniu" w przyjmowaniu tabletek powinno się przez kolejnych 7 dni stosować dodatkowe zabezpieczenie, np. prezerwatywy.