reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Podwyższons PH moczu u niemowlaka

ciekawostka

Zaciekawiona BB
Witam ,
Potrzebuje porady ..
Oddalam dzisiaj mocz synka do badania ,
Wlasnie odczytalam wyniki na internecie i jestem troche zaniepokojona.
Ma podwyższone PH - 8
Baterie w moczu - nie liczne
Pasma śluzu - nie liczne
O czym to moze swiadczyc ?
Oczywiscie skonsultuje to z lekarzem ale nie wiem czy uda mi sie umowic na konsultacje jutro czy dopiero na poniedziałek..
Dodam ze robimy co miesiac badanie moczu ( synek urodzil sie z wada UKM ) do nefrologa jestesmy umowieni na przyszly rok , na pierwszej wizycie kazal nam czekac bo takie poszerzerzenie kielichow miedniczkow czesto do pierwszego roku zycia normuje sie .
Jednak wlasnie zalecil co miesiac badanie moczu bo przy UKM sa sklonnosci do zum
szybciej PH bylo w normie zazwyczaj wynik byl 6 lub 7
Bakteri i pasm sluzu nie bylo.

reklama
żurawina dobrze wpływa na układ moczowy i zakwasza dobrze środowisko. Córka kiedyś przy ZUM mając coś około roczku dostała chyba antybiotyk Bactrim.

reklama
Ja chyba przed wizytą nie podawałabym nic na własną rękę.
Zwłaszcza że piszesz, że są u Was problemy z UKM - więc nie polecam żadnych leków bez konsultacji z lekarzem.
Uważałabym też ze znacznym zwiększeniem podawania wody, by dziecko nie wypłukało sobie elektrolitów.

Generalnie ja bym powtórzyła badanie. Bo mogło się zdarzyć, że np. mocz za długo postał w labie i stąd taki wynik. I niepotrzebnie będziesz podawać leki.

Ja chyba przed wizytą nie podawałabym nic na własną rękę.
Zwłaszcza że piszesz, że są u Was problemy z UKM - więc nie polecam żadnych leków bez konsultacji z lekarzem.
Uważałabym też ze znacznym zwiększeniem podawania wody, by dziecko nie wypłukało sobie elektrolitów.

Generalnie ja bym powtórzyła badanie. Bo mogło się zdarzyć, że np. mocz za długo postał w labie i stąd taki wynik. I niepotrzebnie będziesz podawać leki.
Tez zastanawiam sie czy za dlugo nie stal mocz w laboratorium..
Lekarz kazal powtorzyc badanie w poniedzialek a do tego czasu podawac wit C raz dziennie po 5 kropelek

Do góry