reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podejrzenie padaczki

Gosik880

Fanka BB :)
Witam. Dostaliśmy wyniki eeg córki i zastanawiam się co dalej mamy robić. Córka ma prawie 5 lat, zdiagnozowany autyzm dziecięcy. Badanie przeprowadzone ze względu na dziwne momenty spowolnienia. Nie są to klasyczne zawieszenia bez kontaktu ale do córki wtedy wszystko dociera z opóźnieniem, odpowiada powoli, patrzy się w jedno miejsce, nie może się skupić. Zwykle jest energiczna, a podczas tych epizodów jakby jej wtyczkę odłączyli. Dodatkowo czasem pojawiają się tiki na twarzy, ma też napady histerii i coraz częściej skarży się na ból głowy . W podsumowaniu pobytu w szpitalu jest napisane, że nie ma podstaw do rozpoczęcia leczenia przeciwpadaczkowego mimo zmian napadowych uogólnionych, zalecana obserwacja. Jakoś nie mogę tego zrozumieć. Oczywiście umówimy się na konsultację do innego neurologa. Może Wy znacie podobne przypadki?
IMG20240409190934.jpg

reklama
Ja może za dużo nie pomogę, ale jak szukałam kiedyś różnych informacji na temat eeg, to w oczy rzuciła mi się nazwa zespół Panayiotopoulosa.
Nie wiem czy Was to dotyczy, ale charakterystycznym objawem są dodatkowo wymioty.

Córka nie wymiotuje ale ma problemy z przełykaniem niektórych pokarmów. Dziwi mnie, że lekarze zupełnie zignorowali wynik eeg.

U mojego akurat EEG wyszło w porządku. Także zaprzestałam poszukiwań.

Mi to trochę pasuje do opisu tego zespołu - akurat najczęściej objawia się ok 5 r.ż, I się w sumie nic z tym nie robi, o ile nie ma silnych ataków. Przechodzi po roku lub dwóch.

Skoro TK wychodzi ok, to chyba faktycznie pozostaje obserwacja.

A ja bym poszła do neurologa dziecięcego polecanego u Was w okolicy, który specjalizuje się w leczeniu padaczki u dzieci.
Mówię to jako mama 8 letniej dziewczynki z autyzmem wczesnodziecięcym i padaczką. :)
Opisać to wszystko, pokazać wynik. Pewnie zleci kontrolne EEG. Tk trochę bez sensu, mieliście MRI? No i czyste mri nie wyklucza padaczki, może najwyżej pokazać przyczynę (np torbiel, guz). Ale przyczyn padaczek jest więcej.

reklama
Czasem mimo wyładowań w EEG nie wprowadza się farmakoterapii, bo wyładowania mogą nie być objawami padaczki, a raczej nieprawidłowo działającego układu nerwowego. Z całą pewnością powinno się EEG powtórzyć za jakiś czas, by skontrolować, czy wyładowania się wycofują, czy zwiększają. Z tym, że to lekarz neurolog powinien się wypowiedzieć w temacie. Obydwoje moich dzieci ma. Narazie są na obserwacji. Za rok powtórka EEG i witaminy.

Do góry