reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po jakim czasie należy się L4 w tym przypadku?

Iksa

Zaciekawiona BB
Cześć drogie mamy! Czy któraś z was orientuje się jak to wygląda?
przez miesiąc byłam zatrudniona na podstawie umowy zlecenie i dobrowolnie zgłosiłam się do ubezpieczenia chorobowego. W przypadku umowy zlecenia prawo do świadczeń zyskuje się po upływie 90 dni. Teraz przechodzę na umowę o pracę. Kiedy uzyskam prawo do świadczeń? Czy dopiero po 30 dniach czy dni te z obu umów jakoś się sumują? Do pracy dojeżdżam prawie 2h a ostatnio zmęczenie nie daje mi normalnie funkcjonować, nie ukrywam, że chętnie skorzystałabym z L4 gdybym tylko mogła

reklama
Do okresu wyczekiwania zalicza się poprzednie okresy podlegania ubezpieczeniu chorobowemu, zarówno obowiązkowo jak i dobrowolnie.
Prawo do świadczenia za okres choroby w 3 przypadkach: gdy ma 30-dniowy okres nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, gdy w całym życiu podlegał obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu przez co najmniej 10 lat albo gdy jest jedną z osób, którym ustawodawca przyznał bezwarunkowe prawo do świadczeń chorobowych od pierwszego dnia.
Zatem odpowiadając na Twoje pytanie - okresy się sumują.

Do okresu wyczekiwania zalicza się poprzednie okresy podlegania ubezpieczeniu chorobowemu, zarówno obowiązkowo jak i dobrowolnie.
Prawo do świadczenia za okres choroby w 3 przypadkach: gdy ma 30-dniowy okres nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, gdy w całym życiu podlegał obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu przez co najmniej 10 lat albo gdy jest jedną z osób, którym ustawodawca przyznał bezwarunkowe prawo do świadczeń chorobowych od pierwszego dnia.
Zatem odpowiadając na Twoje pytanie - okresy się sumują.
No tak, sumują się ale jak to będzie liczone? Jeśli przy umowie zlecenie prawa nabywa się dopiero po 90 dniach a przepracowałam 60 a przy umowie o pracę prawa takiego nabywa się po 30 dniach to ile dni na umowie o pracę muszę przepracować? Czy muszę dobić do 90 dni?
I jeszcze jedno pytanie - orientujecie się jak wygląda sprawa zasiłku macierzyńskiego? Ponoć można pobierać 80% przez rok jako zasiłek macierzyński odpowiadający też urlopowi rodzicielskimu? W jaki sposób to załatwić jeżeli umowa zostaje przedłużona do dnia porodu z mocy prawa?

Dziękuję za odpowiedź ♥️

Ale co załatwić? Jeśli będziesz miała umowę o pracę i zostanie ona przedłużona do dnia porodu - to po porodzie składasz dokumenty do pracodawcy (wniosek o macierzyński/rodzicielski + akt urodzenia dziecka). Jeśli we wniosku napiszesz, że chcesz macierzyński i rodzicielski na 80% - to tak dostaniesz.

Do góry