reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Płeć w 13 tygodniu

No to lekarz powinien uświadomić. Ale kierowanie na badania prenatalne tylko z uwagi na cukrzyce to jednak nie świadczą zbyt dobrze o takim lekarzu.
Nie powiedziałam,że to główny i podstawowy powód i bez niego bym o tych badaniach nie wiedziała. Jak pytałam lekarza,bo jestem w pierwszej ciąży nie interesowałam się tym tematem wcześniej ,lekarz wspomnial też o tych wadach pochodzących ewentualnie od cukru. Myślę,że bez tego też bym na nie poszła.

reklama
Nie powiedziałam,że to główny i podstawowy powód i bez niego bym o tych badaniach nie wiedziała. Jak pytałam lekarza,bo jestem w pierwszej ciąży nie interesowałam się tym tematem wcześniej ,lekarz wspomnial też o tych wadach pochodzących ewentualnie od cukru. Myślę,że bez tego też bym na nie poszła.
Przeczytaj co napisałaś w pierwszym poście, że lekarz skierował Cię na prenatalne z uwagi na cukrzyce, która masz od początku. Stąd moja odpowiedz.

Przeczytaj co napisałaś w pierwszym poście, że lekarz skierował Cię na prenatalne z uwagi na cukrzyce, która masz od początku. Stąd moja odpowiedz.
Był to jeden z powodów . Nie nakazał mi ,zapytał czy chce . Ty jeszcze przed chwilą uwazalas,że cukier nie powoduje wad.

Był to jeden z powodów . Nie nakazał mi ,zapytał czy chce . Ty jeszcze przed chwilą uwazalas,że cukier nie powoduje wad.
Nie, nie napisałam że nie powoduje wad. Zadałam pytanie jakie konkretnie wady powoduje bo tego byłam ciekawa. I co więcej dostałam odpowiedź na to pytanie. I odpisałam, że takie wady jak serca czy nerek lepiej widać na 2 i 3 badaniach prenatalnych.

Podwyższone stężenie glukozy (która jest związkiem chemicznym o właściwościach silnie redukujących) powoduje tak zwane reakcje Maillarda, tworząc nierozpuszczalne kompleksy z białkami. Krótko mówiąc uszkadza naczynia krwionośne i źle wpływa na narządy wewnętrzne.
Przy kontroli glikemii dziecko jest bezpieczne, ale gdy cukrzyca hula to ciężko przewidzieć konsekwencje, jedną z nich jest makrosomia płodu, ale uszkodzenia nerek też są możliwe jak i szereg powikłań. Niebezpieczna jest też dla matki (albo przede wszystkim dla niej) bo jednak szybko rozwijający się płód jakoś się obroni i ten cukier zużyje.
Ja mam nadzieję że jej uniknę chociaż w rodzinie niestety zdarzała się dwójka i ciążowa :(

Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, nam lekarz w 2 ciąży szybko stwierdził i to na 80 procent, że chłopiec sugerując się wyrostkiem, ale zaznaczał za każdym razem, że to 80 a nie 100 procent. Dziecko im większe też musi sie ułożyć a nie zakrywać, aby móc zobaczyć.

reklama
Na tym etapie określa się płeć żeńska na zasadzie ze „nie widać chłopca”
Masz tez taki wypustek u dziecka nie pamietam jak się dokładnie nazywa i jak jest w górę to chłopak a jak w dół to dziewczynka ja miałam 12+6 wg usg12+4 i tez mi powiedziała ze 100% chłopak ale ja wole poczkac na potwierdzenie ze jest coś na 100%. Bo wszystko jest wcześnie i siurka nie widzieliśmy jeszcze

Do góry