reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Płeć i badania prenatalne

reklama
U mnie lekarze mówili płeć w okolicy 20 tygodnia i nigdy nie było pomyłki (4 razy). Na prenatalnych nawet nie wspominali a ja nie pytałam bo uważam że to za wcześnie:) W 5 ciąży poszłam na prenatalne do dobrego lekarza z super sprzętem usg i powiedział choć nie pytałam - sam zaczął - że widzi że będzie chłopiec na 99%. Później już moja lekarka raz widziała dziewczynkę (w 20 tygodniu) później już nie była pewna (w 23 tygodniu mówiła że raczej jednak syn) a później do samego końca próbowała sprawdzić i tak się dziecko układało że nic nie widziała, więc do porodu nie byłam pewna jaka będzie plec;) wyprawkę miałam uniwersalną :) teraz karmie 2 miesięczną córeczkę :)

U mnie lekarze mówili płeć w okolicy 20 tygodnia i nigdy nie było pomyłki (4 razy). Na prenatalnych nawet nie wspominali a ja nie pytałam bo uważam że to za wcześnie:) W 5 ciąży poszłam na prenatalne do dobrego lekarza z super sprzętem usg i powiedział choć nie pytałam - sam zaczął - że widzi że będzie chłopiec na 99%. Później już moja lekarka raz widziała dziewczynkę (w 20 tygodniu) później już nie była pewna (w 23 tygodniu mówiła że raczej jednak syn) a później do samego końca próbowała sprawdzić i tak się dziecko układało że nic nie widziała, więc do porodu nie byłam pewna jaka będzie plec;) wyprawkę miałam uniwersalną :) teraz karmie 2 miesięczną córeczkę :)
Super😁Ja wiem że to wcześnie ale byłam ciekawa jak to było u każdej z was, dużo zależy też od ulożenia dzidziusia itp
Staram się nie nastawić na konkretną płeć choć swój typ mam już wybrany,nie powiem 😅 dla mnie ważne żeby było w pełni zdrowe i nie mogę się też dlatego doczekać badana

Na tym etapie nie ma wykształconych zewnętrznych narządów płciowych i każde dziecko ma tzw. wyrostek płciowy. Teoretycznie wyrostek skierowany do góry to chłopiec, a równolegle do kręgosłupa to dziewczynka. Ocena tego zależy w dużej mierze od sprzętu, ułożenia dziecka i umiejętności lekarza 🤷🏼‍♀️ Dodatkowo sporo „damskich” wyrostków płciowych po 12tc odbija do góry i na USG ok. 16/18 tc jest już widoczna inna płeć :) U mnie tak właśnie było :)
U nas dokładnie tak było. W 12tc niby dziewczynka a już w 15tc na 80% chłopiec 😄

U nas dokładnie tak było. W 12tc niby dziewczynka a już w 15tc na 80% chłopiec 😄
Mój synek był dziewczynką jeszcze w 18 tc :D Lekarze super, sprzęt również :) Siusiak pokazał się dopiero w 20 tc :D Nawet na ujęciu „nocnikowym” jeszcze nie był tak widoczny w 18 tc co dwa tygodnie później - wtedy myśleli, że to wargi sromowe😂

reklama
reklama
Do góry