reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwsze wakacje, dziecko w samochodzie, samolocie itd ...

mam pytanie do mam co juz maja starsze maluszki ... kiedy przekladalyscie dzieciaczki do wiekszego fotelika ?? bo mysle nad tymi wakacjami i wydaje mi sie ze nie minei nas zakup porzadnego fotela dla agatki ...

Jeżeli ma to byc fotelik 9-18 kg to smiało można, jeżeli chcesz taki 9-36 kg to zdecydowanie za wczesnie.
Znajomi teraz kupili fotelik Recaro dla 8 miesięcznego syna, Sebastian waży 10 kg i niestety fotelik jest zdecydowanie za duży! Wymusza pozycję siedzącą u takiego maluszka, a że wybierają sie w daleką podróż do Włoch, pożyczyłam im fotelik po Antosiu, taki do 18 kg i jest oki;-) Na ten recaro muszą ze dwa miesięce poczekac zanim włożą tam dziecko.
A swoja droga to są swietne foteliki:tak: rewelacyjne wypadaja w testach:tak:

reklama
Jeżeli ma to byc fotelik 9-18 kg to smiało można, jeżeli chcesz taki 9-36 kg to zdecydowanie za wczesnie.
Znajomi teraz kupili fotelik Recaro dla 8 miesięcznego syna, Sebastian waży 10 kg i niestety fotelik jest zdecydowanie za duży! Wymusza pozycję siedzącą u takiego maluszka, a że wybierają sie w daleką podróż do Włoch, pożyczyłam im fotelik po Antosiu, taki do 18 kg i jest oki;-) Na ten recaro muszą ze dwa miesięce poczekac zanim włożą tam dziecko.
A swoja droga to są swietne foteliki:tak: rewelacyjne wypadaja w testach:tak:

na recaro mnie zdecydowanie nie stac ale ja mysle o takim foteliku 9-18 kg !! zeby dalo sie go polozyc troche !! i powaznie mysle o maxi-cosi

Fotelik MAXI COSI TOBI mix kolor + GRATISY W-wa (992687368) - Aukcje internetowe Allegro

mam pytanie do mam co juz maja starsze maluszki ... kiedy przekladalyscie dzieciaczki do wiekszego fotelika ?? bo mysle nad tymi wakacjami i wydaje mi sie ze nie minei nas zakup porzadnego fotela dla agatki ...
Ja przełożyłam Staśka jak wyrósł :-) Było to jak miał jakiś roczek, ważył ok 11-12kg. Głowa zaczęła mu wystawać poza fotelik, więc stracił swoją funkcję. Następny, który kupiliśmy miał dwustopniową regulację oparcia, jak młody usnął to go się "kładło". To było bardzo fajne, bo on w podróży lubi przysnąć. Teraz jak ma fotelik dla "dużych" dzieci to jest lipa bo jak uśnie to mu głowa zwisa, czasami uda mi się go podciągnąć i opiera główkę ale nie jest to ten sam komfort co przy tamtym. Przy okazji spytam teściową co to za fotelik, bo nie mam go u siebie, a nie pamiętam.

W związku z materiałem który pokazała ostatnio "UWAGA" na temat fotelików samochodowych chciałam podzielić się z wami opiniami na ten temat. A zdrowie naszych dzieci jest bezcenne dlatego warto zajrzeć na tą stronkę polecam... Ja sama myślałam że mój fotelik jest bezpieczny a okazało się że jest tak samo skuteczny jakby dziecko było bez niego...

fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe 2009 :: sortowanie wg kryterium ocena

My kupiliśmy maxi cosi z baza na isofix i jesteśmy super zadowoleni, tylko na dłuższe trasy kładę mu pieluszkę z lewej i z prawej strony głowy, bo w razie bocznego to głowa i tak by poleciała. Niestety to, że jest on do 13 kilo to duża przesada, bo naszemu małemu już nogi zaczynają wystawać. Tak więc przymierzamy się do kupna besafe izi tyłem do kierunku jazdy, dużo na ten temat czytałam i dzieci do 2,5 roku nie powinny jeździć przodem, bo w razie wypadku i tak łamie się im kręgosłup na odcinku szyjnym.
P.S. Trzeba ten temat zintegrować z tym o podróżach, bo tam już było o fotelikach...

My jak na razie fotelik z TAKO. No ale Aluś już dobre 8 kg waży, to trzeba pomyśleć o nowym foteliku, bo ten do 11kg jest.
Purchawko aż do 2,5 roku tyłem? Nie słyszałam o tym, ale skoro mówisz...No i Alusiowi już dawno wystają nogi, bo długaśne te moje dziecko :-D ale jakoś się mieści jeszcze.

reklama
Do góry