reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze podejście do in vitro. Kto zaczyna?

Nie martw się! Moje in vitro jest w stylu "na NFZ" i kontrole ograniczone są do minimum... Też się bałam, że zastrzyki nie przyniosą efektu - chociażby dlatego, ze do IUI miałam dawki 75-100 (i rósł mi 1, max 3 pęcherzyki), a do IVF zapisano mi tylko 150. Ale uspokojono mnie, że wszystko da się zweryfikować w trakcie - można stymulację przedłużyć, można zwiększyć dawki. A ostatecznie okazało się, że lek zadziałał bardzo dobrze.
Jakie będziesz mieć znieczulenie? Też się początkowo obawiałam, bo zazwyczaj nawet po miejscowym miałam spontaniczne omdlenia np. w autobusie ;-) Ale po narkozie - wszystko super :-) Do punkcji akurat miałam sedację. Nie ma się czego obawiać!
a po transferze miałaś L4 ?

reklama
Hej, super pomysł z grupą dla nowicjuszek! W tych innych in vitrowych grupkach już się pogubiłam…
Na początku marca rozpoczynam procedurę. 💪 Na ten moment lekarz przepisał mi tabletki anty na wyciszenie… I czekam na termin, gdzie dowiem się o kolejnych krokach. To czekanie w tym wszystkim jest najgorsze… Własciwie czekamy na IVF od grudnia, ale wiecznie coś nam się przydarza i mam nadzieję, że wreszcie ten marzec przyniesie nam szczęście. 🫣 Wspominałyście o ilości podawanych zarodków, nam lekarz sam pozostawił wybór. Decydujemy się na dwa.

Hej, super pomysł z grupą dla nowicjuszek! W tych innych in vitrowych grupkach już się pogubiłam…
Na początku marca rozpoczynam procedurę. 💪 Na ten moment lekarz przepisał mi tabletki anty na wyciszenie… I czekam na termin, gdzie dowiem się o kolejnych krokach. To czekanie w tym wszystkim jest najgorsze… Własciwie czekamy na IVF od grudnia, ale wiecznie coś nam się przydarza i mam nadzieję, że wreszcie ten marzec przyniesie nam szczęście. 🫣 Wspominałyście o ilości podawanych zarodków, nam lekarz sam pozostawił wybór. Decydujemy się na dwa.
hej,
trzymam kciuki abyście w marcu podeszli do procedury :)

Hej :) fajnie, że dołącza coraz więcej dziewczyn, w grupie raźniej i zawsze można zapytać o nurtujące kwestie, bo każda z nas ma jakieś doświadczenia z lekarzami. No właśnie to czekanie jest zdecydowanie najgorsze 🙈 (chociaż to zastrzyki mnie początkowo przerażały, to nie są ostatecznie takie straszne). Tak już bym chciała być po transferze 😁🙈

Hej :) fajnie, że dołącza coraz więcej dziewczyn, w grupie raźniej i zawsze można zapytać o nurtujące kwestie, bo każda z nas ma jakieś doświadczenia z lekarzami. No właśnie to czekanie jest zdecydowanie najgorsze 🙈 (chociaż to zastrzyki mnie początkowo przerażały, to nie są ostatecznie takie straszne). Tak już bym chciała być po transferze 😁🙈
Jeszcze chwila i już będziesz po transferze :)
Czas leci nieubłaganie, ja dopiero zaczynałam stymulację a jutro już ostatnia wizyta przed punkcja ❤️

reklama
Cześć :) dolącze do Was bo choc jestem już po punkcji to jeszcze dużo nie wiem w temacie in vitro :) Moja stymulacja zaczęla się od przyjmowania Puregonu 200 przez 4dni potem dołączony został Orgalutran a nastepnie 36 godzin przed punkcją dwa zastrzyki Dekapeptylu (bardzo bolesne zastrzyki). Z tej stymulacji pobrano u mnie 24 oocyty z czego 22 były dojrzałe i prawidlowe ale wiadomo można zaplodnic tylko 6 wedlug prawa. My zdecydowalismy sie też na wszelki wypadek zamrozić dodatkowo 6 oocytów aby kolejny raz nie podchodzić do pełnej stymulacji tylko do samego zaplodnienia. Z naszych komorek do 3 doby zapłodnily się i dzielily prawidłowo wszystkie 6 sztuk a do 5 doby wytrzymaly 4 blastocysty i teraz mamy 4 mrozaczki 🥰
Pani doktor od razu uznala ze odraczamy transfer do kolejnego miesiąca (dlatego mroziliśmy komórki w stadium blastocysty) gdyz moje jajniki wykonały ogromny wysiłek i muszą się zregenerować tak więc czekaliśmy i tu po okresie niemila niespodzianka bo okazalo się, że jajniki jeszcze nie wrociły do ''formy" i kolejny odroczony transfer więc czekamy...😢 Okres ma przyjśc okolo 15 marca i w drugim dniu cyklu zaczynam brać estrofem na lepsze endometrium a następnie 10 dc kontrola zobaczymy co dalej...

Do góry