reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze badanie prenatalne. Niske b-hcg (0,166 MoM) i niskie PAPPA (0,390 Mom)

Dzień dobry!
Czy któraś z Was może mi wytłumaczyć, czego mogę się spodziewać po tak niskich wartościach wolnego b-hcg i białka?
Szukam w internecie wyjaśnienia, jedyną rzeczą, o której piszą to to, że jest duże ryzyko Trisomii 18.
Sanco to wykluczył, czekam na wynik amniopunkcji, ale poznam go dopiero w listopadzie...
Najwięcej informacji jest o niskim białku i wysokiej becie.. Nie znalazłam na forum ani jednej osoby, która miałaby aż tak niskie wartości jak ja.. Nie wiem, czego się spodziewać.
Wg USG wszystko jest ok.

reklama
Dzień dobry!
Czy któraś z Was może mi wytłumaczyć, czego mogę się spodziewać po tak niskich wartościach wolnego b-hcg i białka?
Szukam w internecie wyjaśnienia, jedyną rzeczą, o której piszą to to, że jest duże ryzyko Trisomii 18.
Sanco to wykluczył, czekam na wynik amniopunkcji, ale poznam go dopiero w listopadzie...
Najwięcej informacji jest o niskim białku i wysokiej becie.. Nie znalazłam na forum ani jednej osoby, która miałaby aż tak niskie wartości jak ja.. Nie wiem, czego się spodziewać.
Wg USG wszystko jest ok.
No a przeliczyli Ci ryzyka?
Skoro sanco wyszło prawidłowo, to czym się stresujesz?

Tak. Ryzyko wyliczone z testu pappa to Trisomia 18 1:95. Sanco to wykluczyło, czekam na wyniki amniopunkcji. I właśnie stresuje się tym, co może wyjść w wynikach amniopuncji. Liczę na to, że odezwie się ktoś z podobnymi poziomami niskiej bety i białka, i podzielą się jak zakończyły się ich historie, czego należy się spodziewać.

Tak. Ryzyko wyliczone z testu pappa to Trisomia 18 1:95. Sanco to wykluczyło, czekam na wyniki amniopunkcji. I właśnie stresuje się tym, co może wyjść w wynikach amniopuncji. Liczę na to, że odezwie się ktoś z podobnymi poziomami niskiej bety i białka, i podzielą się jak zakończyły się ich historie, czego należy się spodziewać.
Skoro Sanco wykluczyło, to nie spodziewałabym się specjalnych problemów po wynikach amniopunkcji ;)

Nie liczy się sama niska wartośc bety i białka i nie ma za bardzo sensu analizowanie tego, tylko własnie wyliczone ryzyka są ważne.

Ja po pozytywnym wyniku sanco nie grzebałabym już dalej :)

Ogólnie czasem takie wyniki mogą wskazywać na zupełnie co innego. Niskie białko zwiastować może nieprawidłowa pracę łożyska i problemy z nim na późniejszych etapach ciąży.
Ogólnie masz jakieś dodatkowe obciążenia typu cukrzyca ciążowa? Czy nie miałaś jeszcze krzywej? Jak wyszła glukoza na czczo?
Po przeliczeniu ryzyk, jakie wyszły Ci ryzyka wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu, ryzyka przedwczesnego porodu itd?

Miałam cukry na granicy. Pierwsze badanie na czczo wyniosło 99, przy krzywej pierwszy cukier miałam 91, reszta w normie, ale lekarz mówił, że gdybym miała 92 to już by mnie wysłał do diabetologa i stwierdziłby cukrzycę. Na czuja staram się jeść dobrze, ale nie wiem jaki mam cukier, bo nie dostałam w aptece glukometru.. Z prenatalnych poza właśnie wysokim ryzykiem Trisomii 18 mam też brać acard 150 (zaczęłam w połowie 14 tygodnia), bo mam ryzyko preeklampsji 1:151 i ryzyko wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży 1:94.. Przyznam szczerze, że skupiłam się tylko na chorobach genetycznych dziecka..

Miałam cukry na granicy. Pierwsze badanie na czczo wyniosło 99, przy krzywej pierwszy cukier miałam 91, reszta w normie, ale lekarz mówił, że gdybym miała 92 to już by mnie wysłał do diabetologa i stwierdziłby cukrzycę. Na czuja staram się jeść dobrze, ale nie wiem jaki mam cukier, bo nie dostałam w aptece glukometru.. Z prenatalnych poza właśnie wysokim ryzykiem Trisomii 18 mam też brać acard 150 (zaczęłam w połowie 14 tygodnia), bo mam ryzyko preeklampsji 1:151 i ryzyko wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży 1:94.. Przyznam szczerze, że skupiłam się tylko na chorobach genetycznych dziecka..
No to te wyniki mogą właśnie zwiastować te inne problemy, jak chociażby ryzyko preeklampsji, zahamowania wzrastania płodu. Może być też ryzyko np małowodzia. I dlatego powinnaś mieć też pod ich kątem monitorowaną ciążę. Np ja prowadzę na NFZ i mam co 2 tygodnie USG od 26 tc.
A krzywą moim zdaniem powinnaś mieć jeszcze raz zrobioną albo chociaż glukozę na czczo. Bo 99 to już cukrzyca ciążowa. 91 jest graniczne, bo teraz cukry powinny być do 90 wg wytycznych (takie mam od lekarza i w materiałach, które miałam do glukometru).
Możesz też poprosić u lekarza rodzinnego, czy nie mogą Ci dać glukometru, wytłumaczyć, o co chodzi. Ja tak zrobiłam w poprzedniej ciąży.

Ja obecnie mam 16 tydzień. Wizyty będę na ten moment miała co 3 tygodnie. Odezwę się do swojego lekarza rodzinnego, może uda mi się załatwić glukometr. Wielkie dzięki!

reklama
Do góry