reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsza Ciąża! Co potrzebuje?

nowamloda12

Fanka BB :)
Cześć kochane :):)
Mam 23l. Dobijamy pomału do 5msc ciąży. Jeszcze nie myślałam o wyprawce, ale powoli trzeba juz myśleć. A ja, jako przyszła mama PIERWSZEGO dziecka jestem totalnie zielona :oops::oops: ciagle mam tylko w głowie wózek i łóżeczko, a o reszcie nawet nie myśle bo mnie to przerasta ile i czego tak naprawde muszę mieć. Czy któras z was mam ma czas i chęci aby napisać co naprawde potrzebuje ja i dziecko ?? Albo poprostu gotowa lista ?Jest tyle rzeczy o których nie mam zielonego pojęciao_Oo_O będę bardzo wdzięczna za każda radę i odpowiedz.

Ostatnia edycja:
reklama
Oprócz łóżeczka i wózka będziesz potrzebowała kosmetycznych rzeczy :) a, no i ubranka, jak najwięcej, hehe :D
Maść do pupy, waciki, mokre chusteczki, sól fizjologiczna, płyn do kąpieli, wanienka. To takie codzienne rzeczy. Dużo pieluszek tetrowych :) ręcznik, szczotka do włosów z miękkim włosiem.
Chyba wymieniłam takie najważniejsze rzeczy :D

●Łozeczko (posciel i ochraniacze na szczebelki, ja lubie spiworki wtedy dziecko nie moze sie rozkopac, przy dziecku ktore nosze kupilam rowniez kokon)
●Przewijak
●Wozek (+ śpiworek lub kocyk na pore zimowa oraz torbe na akcesoria)
●Wanienke i akcesoria kapielowe (recznik, mydelko, oliwke lub balsam, ja mylam reka dla mnie najhigieniczniej)
●Przybory kosmetyczne (nozyczki do pazurkow, szczotke z miekkim wlosiem)
●Kosmetyki (chusteczki nawilzane, krem do pupki plus to co wymienilam wyzej)
●Na zimowa pore tlusty krem do buźki
●Pieluszki tetrowe (spoooro)
●Pampersy
●Ciuszki (body polecam szczegolnie kopertowe gdyz nie trzeba ich przeciagac przez glowke)
●Fajnie miec lezaczek bujany
●Zaleznie czy chcesz karmic piersia czy nie butelki i smoczki oraz laktator
Hmmmmm moze pytaj o cos co Ci wpadlo w oko czy to sie przydaje czy chwyt marketingowy ;).

Musisz sobie to sama wszystko przemyśleć, bo to jest baaardzo indywidualne. Na przykład niektóre źródła nie polecają ochraniaczy na łóżeczko jak dziecko już się przewraca, bo zwiększa się ryzyko uduszenia. Podobnie niektórzy zamiast mokrych chusteczek używają tylko nasączonych wacików kosmetycznych. Co do leżaczka to wg mnie tylko taki, gdzie dziecko leży na płasko, bo do 3 miesiąca w pozycji półpionowej nie powinno być dłużej niż godzinę. To nadal tylko teoria. Nie ma jednej dobrej listy, każdy potrzebuje czego innego. Dla mnie obowiązkowo biustonosze do karmienia, wkładki laktacyjne, koszule do karmienia i chusta do noszenia. Musisz sama przemyśleć czego potrzebujesz.

Musisz sobie to sama wszystko przemyśleć, bo to jest baaardzo indywidualne. Na przykład niektóre źródła nie polecają ochraniaczy na łóżeczko jak dziecko już się przewraca, bo zwiększa się ryzyko uduszenia. Podobnie niektórzy zamiast mokrych chusteczek używają tylko nasączonych wacików kosmetycznych. Co do leżaczka to wg mnie tylko taki, gdzie dziecko leży na płasko, bo do 3 miesiąca w pozycji półpionowej nie powinno być dłużej niż godzinę. To nadal tylko teoria. Nie ma jednej dobrej listy, każdy potrzebuje czego innego. Dla mnie obowiązkowo biustonosze do karmienia, wkładki laktacyjne, koszule do karmienia i chusta do noszenia. Musisz sama przemyśleć czego potrzebujesz.
@Milmo chustowalas pierwsze dziecko?

Ja bym tylko dodała żeby nie przesadzać z ilością pierwszych ciuszkow bo dziecko baaaardzo szybko z nich wyrasta ;) dorzuciła bym rożek do podanych przez dziewczyny rzeczy ale raczej taki z tańszych bo część dzieci bardzo lubi a część w ogóle nie toleruje, kocyk zawsze się przydaje i dla mamy podpaski porodowe bella, podkłady i może majtki jednorazowe. Polecam też zerknąć na stronę szpitala w którym będziesz rodzić bo tam mają z reguły listę co trzeba ze sobą mieć a co zapewniają. Smoczek może być wybawieniem więc jakiś chociaż jeden warto mieć bo to nie jest duży wydatek. I pamiętaj że nawet jak o czymś zapomnisz to ktoś z rodziny czy partner zawsze zdąży dokupić ;)

reklama
reklama
●Łozeczko (posciel i ochraniacze na szczebelki, ja lubie spiworki wtedy dziecko nie moze sie rozkopac, przy dziecku ktore nosze kupilam rowniez kokon)
●Przewijak
●Wozek (+ śpiworek lub kocyk na pore zimowa oraz torbe na akcesoria)
●Wanienke i akcesoria kapielowe (recznik, mydelko, oliwke lub balsam, ja mylam reka dla mnie najhigieniczniej)
●Przybory kosmetyczne (nozyczki do pazurkow, szczotke z miekkim wlosiem)
●Kosmetyki (chusteczki nawilzane, krem do pupki plus to co wymienilam wyzej)
●Na zimowa pore tlusty krem do buźki
●Pieluszki tetrowe (spoooro)
●Pampersy
●Ciuszki (body polecam szczegolnie kopertowe gdyz nie trzeba ich przeciagac przez glowke)
●Fajnie miec lezaczek bujany
●Zaleznie czy chcesz karmic piersia czy nie butelki i smoczki oraz laktator
Hmmmmm moze pytaj o cos co Ci wpadlo w oko czy to sie przydaje czy chwyt marketingowy ;).

Łóżeczko do wyboru. Chociaż słyszałam, ze jak dziecku wypadnie smoczek czy przytulanka przez szczebelki to może to być upierdliwe. Trzeba wstawać, podnosić. Z turystycznego np nic nie wyleci bo to są miękkie ścianki. Miękkie to znaczy, ze dziecko nie obije sobie raczki czy główki. Jeśli nie ma szczebelkow to dziecku się rączka czy nóżka nie zaczepi....itd.
Termometr do mierzenia temperatury ciała i wody. To są dwa różne. Chyba ze potrafisz znaleźć dwa w jednym.
Śliniaczki. Łatwiej zdjąć mokry śliniak niż całego pajaca.
Zamiast torby dla dziecka polecałabym bardziej plecak. Są takie specjalne na akcesoria dla dzieci. Założysz na plecy i masz o wiele wygodniej niż z torba.
Z ciuszków, jeśli dziecko zimowe, to body z długim rękawkiem, pajace, miej tez chociaż jedna czapeczkę i kombinezon. Body i pajaców można nakupić ile się chce ale faktycznie, dziecko szybko wyrasta, wiec nie ma potrzeby, żeby przesadzać. Chociaż każda młoda mama kupiła więcej niż potrzeba bo to wszystko jest takie slodkieeeeeeee..... :sorry:
Można kupić karuzelkę na łóżeczko.
Ręczniki polecam takie z kapturkami. O wiele wygodniejsze. Ja mam trzy. Dwoma owijałam bobasa a na trzecim kładłam jak go później kremowalam czy masowalam.
Jakaś mała nocna lampkę. Po ciemku dziecka nie przybierzesz a przy głównym świetle to ci się wybudzi.

Do góry