reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielegnacja naszych kruszynek

Mary Mary, ja o tym AZS... Mam sceptyczne podejście do tego, co napiszę, ale jak tak mówisz o nasileniu w Pl to się zastanawiam:zawstydzona/y::sorry:
Miałam na zajęciach z psychosomatyki o AZS i tam nawiedzony terapeuta twierdził, że tzw czynniki psychologiczne mogą znacznie zmniejszać lub nasilać objawy AZS:eek::sorry: Podobno osoby z AZS mają najczęściej wrażliwsze OUN i zmiana miejsca powoduje podenerwowanie, a to z kolei wpływa na nasilenie objawów...:confused2:
To by sie zgadzalo bo duzo bardziej marudna mi sie tu zrobila...
A co to takiego ten OUN? :eek:

Amelka tez ma wysypke na buzce taka sucha...i od kilku dni chyba jest gorsza...i az za uszka zaczyna wychodzic.....w pn chyba pojde do lekarza....
Idź idź do lekarza ale przygotuj sie że cię zbyje... w ie poweidzieli mi ze przejdzie i sama wykazalam sie inicjatywą z tym Oilatum...
Generalnie najlepsze co mozna zrobic to kąpac w Oilatum, używać mydełka OIlatum i balasamowac całe ciałko min DWA razy dziennie. Unas CUDA dziala ten silcocks base... - przedwczoraj zrobily jej sie krostki na policzku, wczoraj je rozdrapala i sie ślimaczyly a dzis juz zostaly tylko male czerwone placki no ale buzie silcocksem smaruje kilka razy dziennie..
wiesz, jak chcesz to ja ci wysle ten silcocks - duza puszka 4euro z hakiem - taniocha ze hej :tak:

Biedna Sonia :-(
Szczerze wspolczuje bo mojej kolezanka ma atopowe zapalenie skory od urodzenia, cierpi bardzo, bo to swedzi i malo co na to pomaga:-( rany jej sie na ciele robia :-(
...
Nie strasz... :szok:

reklama
To by sie zgadzalo bo duzo bardziej marudna mi sie tu zrobila...
A co to takiego ten OUN? :eek:

Idź idź do lekarza ale przygotuj sie że cię zbyje... w ie poweidzieli mi ze przejdzie i sama wykazalam sie inicjatywą z tym Oilatum...
Generalnie najlepsze co mozna zrobic to kąpac w Oilatum, używać mydełka OIlatum i balasamowac całe ciałko min DWA razy dziennie. Unas CUDA dziala ten silcocks base... - przedwczoraj zrobily jej sie krostki na policzku, wczoraj je rozdrapala i sie ślimaczyly a dzis juz zostaly tylko male czerwone placki no ale buzie silcocksem smaruje kilka razy dziennie..
wiesz, jak chcesz to ja ci wysle ten silcocks - duza puszka 4euro z hakiem - taniocha ze hej :tak:

bylo by fantastycznie!!!!!!!!!!to ja ci wysle kase....:tak:

...AZS MOŻE być wynikiem skazy białkowej ale przyczyny AZS mogą być też inne:

AZS jest przewlekłą dermatozą uwarunkowaną genetycznie(!). Czynnikami prowokującymi rozwój choroby mogą być warunki klimatyczne, czynniki psychogenne, drażniące, drobnoustrojowe oraz alergeny powietrznopochodne i pokarmowe. W rozwoju zmian biorą udział reakcje alergiczne i niealergiczne.
Wpływ klimatu
: wysoka temperatura otoczenia wpływa niekorzystnie na przebieg choroby. Nasila wydzielanie potu, który drażni skóę. Zanieczyszczenia przemysłowe w dużych aglomeracjach miejskich również podrażniają skórę.
Czynniki psychogenne: sters nasila świąd
Czynniki drażniące: urazy mechaniczne, substancje chemiczne (detergenty, substancje zapachowe), wełna.
Drobnoustroje: skóra może być kolonizowana przez bakterie (głównie gronkowce), grzyby (głównie drożdże) i wirusy, których białka nasilają zmiany zapalne.
Alergeny powietrznopochodne: kurz domowy, pyłki roślin, sierść zwierząt.
Alergeny pokarmowe: najczęściej wywołujące reakcje alergiczne: produkty mleczne, jaja, mięso, ryby, orzechy, czekolada, cytrusy

Postanowiłam jeszcze kilka informacji dopisac a propos Atopowego Zapalenia Skóry;
Jak rozpoznać główne objawy AZS
1. Świąd skóry, który występuje u wszystkich chorych. Ma złożony, nie do końca wyjaśniony patomechanizm. Jest przyczyną zwiększonej pobudliwości, zaburzeń snu i łaknienia
2. Zmiany wypryskowe pod postacią zaczerwienienia, sączenia, obecności nadżerek i strupków
3. Suchość skóry. Lokalizacja zmian uzalezniona jest od wieku pacjenta. W okresie niemowlęcym dotyczy skóy twarzy i owłosionej skóy głowy. U dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym są to okolice zgięć łokciowych i podkolanowych, nadgarsków oraz szyi. Niekiedy typowe umiejscowienie zmian chorobowych może nie występować

Jak leczyć AZS?
Nie ma jednego leku....leczenie uzależnione jest od objawów...Podstawą leczenia jest pielegnacja skóry która obejmuje kąpiele obojetne (oleje mineralne) oraz nawilżanie i natłuszczanie skóry.... Emolienty odtwarzają płaszcz lipidowy skóry, zapobiegają utracie wody, powodują wzrost jej elastycznosci . Najodpowiedniejsze dla skóy z AZS są substancje lecznicze na bazie olejów minerlanych (np Oilatum)... eliminują ryzyko wywołania podrażnień, reakcji alergicznych itd...
Zasadą pielęgnacji...stosowanie balsamu do kąpieli i kremu po kąpieli (w ciągu 3-5min po..) Emulsja Oilatum jest termostabilna tzn ze można kąpać dziecko w takiej temp jaka mu odpowiada.
Poza preparatami typu Oilatum lekarz może przepisać maści sterydowe stosowane miejscowo oraz leki przeciwhistaminowe

Inne zalecenia;
* dobór odzieży zależny od temp otoczenia aby uniknąć nadmiernego pocenia się
* unikanie sytuacji konfliktowych (czasem potrzebna jest konsultacja z psychologiem lub psychiatrą)
* unikanie kontaktu z czynnikami drażniącymi skóre - głównie wełną, substancjami chemicznymi i zapachowymi
* unikanie i eliminacja alergenów powietrznopochodnych - Dzieci z AZS nie powinny posiadać zwierząt ani używać pościeli zawierającej pierze. Najbardziej niekorzystne są dla dzieci z AZS tereny wiejskie ze względu na wysokie stężenie alergenów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
* eliminacja alergenów pokarmowych - powinna być oparta na wnikliwej obserwacji reakcji po ich spożuciu lub po kontakcie z nimi

Kilka praktycznych porad
1. Nalezy regularnie obcinać dziecku paznokcie (mniejszy uraz przy drapaniu)
2. Nie przegrzewać dziecka (pot drażni skóre)
3. Unikać pierza jako składnika pościeli
4 Często wietrzyć mieszkanie
5. Unikać wilgoci sprzyjającej rozwojowi grzybów i pleśni
6. Unikać twardej wody drażniącej skórę
7. Zapobiegać kontaktowi dziecka ze zwierzętami u przyjaciół i w szkoel
8. Dopilnować by dziecko używało w szkole własnego mydła leczniczego i kremu nawilżającego
9. Eliminować sytuacje stresowe
10. Ze względu na trwały defekt genetyczny, wymagane jest stałe postępowanie profilaktyczne, z czym związany jest także odpowiedni wybór zawodu w przyszłości wykluczający kontakty z omawianymi czynnikami drażniącymi

Więcej tutaj:
Oilatum - Egzema Dziecięca
Oilatum - Mity i Fakty
Oilatum - Wskazówki i Porady
Oilatum - Leczenie Egzemy Dziecięcej

Nie nakręcajcie sie nadto. Myślę jednak że warto wiedzieć i być czujnym..

A WYNIKÓW Z LABORATORIUM JAK NIE BYŁO TAK NIE MA :wściekła/y:
I NIE WIADOMO CZY CZASEM DOPIERO W PN NIE BEDZIE (a jutro jzu do wrocka jedziemy) :wściekła/y:

Mary, daj znac od razu jak będziesz miała wynik! Zawsze jak zależy nam na czymś żeby było szybko, to się wlecze:crazy:

A ja zgłupiałam:eek:. Była u nas tydzień temu bratowa mojego Ł akurat jak kąpałam Kubola. No i jak ja go kąpię to on robi w tej wanience masakrę:sorry:.
Tzn zanurza głowę całą, kopie, chlapie itd:-p. A ona w szoku, bo dlaczego ja pozwalam Kubusiowi zanurzać głowę:eek::eek::eek: Miałam chyba durną minę, więc mi wytłumaczyła że ona swoim dziewczynkom do roku nie zanurzała głowy, żeby do uszu się woda nie nalała:shocked2::oo:
Co Wy na to??? Może ja jakaś otępiała jestem:zawstydzona/y:

Mary, daj znac od razu jak będziesz miała wynik! Zawsze jak zależy nam na czymś żeby było szybko, to się wlecze:crazy:

A ja zgłupiałam:eek:. Była u nas tydzień temu bratowa mojego Ł akurat jak kąpałam Kubola. No i jak ja go kąpię to on robi w tej wanience masakrę:sorry:.
Tzn zanurza głowę całą, kopie, chlapie itd:-p. A ona w szoku, bo dlaczego ja pozwalam Kubusiowi zanurzać głowę:eek::eek::eek: Miałam chyba durną minę, więc mi wytłumaczyła że ona swoim dziewczynkom do roku nie zanurzała głowy, żeby do uszu się woda nie nalała:shocked2::oo:
Co Wy na to??? Może ja jakaś otępiała jestem:zawstydzona/y:
hmm my uszu nie moczymy ale do roku?? napewno nie skoro są zajecia na basenie dla maluchow

Ja swojemu nie zanurzam calej głowy ale ją myje wiec jak sie czasem naleje wody do ucha, to nie robie tragedii. Zreszta przeciez można z dzieciaczkami chodzic na basen więc tam raczej nie da sie nie zanurzyc uszu.
Chyba ta bratowa nieco przesadzała. Chyba ze sie mylę...

reklama
moja czasami tak przechylala glowe, ze w prawy uszku miala troche wody i moja mama zaraz mi zwracala uwage,ze mam tego pilnowac, bo dziecki moze dostac zapalenia ucha srodkowego, ktore jest bardzo bolesne :-(

Do góry