reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja naszych kruszynek

A ile moze trwac taki tradzik niemowlecy???? Bo moj Kacperek ma podobnie i juz trwa to 6 tygodni!!:szok: A juz prubowalam wszystkiego... Myslalam ze moze skaza bialkowa i 3 tygodnie nie pilam mleka ani jego produktow (karmie piersia ale dokarmiam raz wieczoram butla) a malego dokarmialam nutramigenem i nic nie pomoglo. Zmienilam plyn do plukania i proszek i nic. Kapie tylko w Oilatum i nic. Przestalam uzywac oliwki Johnsona (nie uzywalam 4 tyg). i nic (ale zaczelam uzywac spowrotem na ciemieniuche). Juz nie wiem co to moze byc. Jednego dnia lepiej jednego gorzej. Raz mocno na calej twarzy, szyjce i dekolcie najpierw czerwone duze plamy, pozniej robia sie mniejsze i zostaja pozniej chrostki. A nastepnego dnia ladna twarzyczka i prawie nic nie ma. I tak w kolko. :wściekła/y: Juz nie wiem jak mam to zwalczcy!!! Pomozcie jak wiecie co to moze byc i jak to zwalczyc!!!

aaniaa
Jesli to rzeczywiście trądzik niemowlęcy (a na to wygląda) to nie zwalczysz tego :no: Samo musi przejść :tak: i nic na to nie poradzimy. Moja Sonia też to ma i wygląda bardzo podobnie do tego co opisujesz i trwa to juz 4 tyg. Moja lekarka mówi żepo 2miesiącu powinno złagodnieć ale możliwe jest że potrwa i do 4 m-ca.
Naprawdę sporo już naczytałam się na ten temat i uwierz mi że najlepsze co możesz zrobić to nie robić nic tzn. absolutnie nie smaruj tego niczym||! Żadne maści, olejki, broń boże rumianek. Możesz systematycznie kilka razy w ciągu dnia przemywać to wodą - właściwie po to tylko aby skóa pozostawała cały czas czysta.
A to ze raz krostki są bardzo czerwone i zaognione a innym razem niewidoczne prawie to efekt zmian temperatury - np jesli Sonia spała dużo na lewym policzku to na 100% jej sie te krostki tam wlasnie nasilą...
Nie martw się. To nic takiego chociaż brzydko wygląda :blink:

reklama
aaniaa
Czy my czasem nie poznałysmy się w szpitalu??
Miałaś łóżko pod oknem a dzidzia trochę pokancerowana była z powodu cięzkiego porodu kleszczowego...?
Tak patrze na wiek Kacperka no i wychodzi mi że to bardzo prawdopodobne... :-):-):-)

aaniaa
Czy my czasem nie poznałysmy się w szpitalu??
Miałaś łóżko pod oknem a dzidzia trochę pokancerowana była z powodu cięzkiego porodu kleszczowego...?
Tak patrze na wiek Kacperka no i wychodzi mi że to bardzo prawdopodobne... :-):-):-)

To chyba nie ja... Ja lezalam z 3 polkami (ja bylam 4). 10-ego polozyli mnie w szpitali okolo godziny 15 a okolo 24 wzieli mnie na porodowke. I porod bez problemow. Ale lezalam pod oknem. Poznalam dziewczyne ktora lezala z powodu podwyzszonego cisnienia z tego co pamietam, byla zza galway (chyba 30 km) i byla chyba w 36 t.c. I wiem ze lazala tez dziwczyna ktora miala miec 11-ego cesarke okolo 8-9 rano chyba w 34 t.c. A ty ktorego urodzilas dokladnie!!

To chyba nie ja... Ja lezalam z 3 polkami (ja bylam 4). 10-ego polozyli mnie w szpitali okolo godziny 15 a okolo 24 wzieli mnie na porodowke. I porod bez problemow. Ale lezalam pod oknem. Poznalam dziewczyne ktora lezala z powodu podwyzszonego cisnienia z tego co pamietam, byla zza galway (chyba 30 km) i byla chyba w 36 t.c. I wiem ze lazala tez dziwczyna ktora miala miec 11-ego cesarke okolo 8-9 rano chyba w 34 t.c. A ty ktorego urodzilas dokladnie!!

Hmmm, no to nie jesteś ta Ania o której myslalam (a miałam na mysli już salę poporodową) no i ja w szpitalu na st.cathrine word byłam chyba od 11.11.09 z powodu podwyższonego ciśnienia i przeterminowania..
12-13.11.09 próbowali wywołać mi poród podając żel czterokrotnie(!) ale nic nie zadziałało więc w końcu 14.11.09 wieczorem zrobili mi cc.

O to napewno nie ja bo ja juz 11-ego o 15 po poludniu juz w domu bylam! Ale poznac sie zawsze mozemy:-)

A co do wysypki to gdzies czytalam ze mozna smarowac buzke sudokremem??? Jak uwazasz???

O to napewno nie ja bo ja juz 11-ego o 15 po poludniu juz w domu bylam! Ale poznac sie zawsze mozemy:-)

A co do wysypki to gdzies czytalam ze mozna smarowac buzke sudokremem??? Jak uwazasz???

No ba, pewnie że możemy... zawsze to miło gdzies na kawkę z maluszkami wyskoczyć ;-)
A co do wysypki;
Ja odpuszczam i nie smaruję niczym tak jak lekarka zaleciła i co potwierdziłam grzebiąc w necie. Chodzi o to że te zmiany skórne spowodowane są zmianami w gospodarce hormonalnej wiec działania zewnętrzne nie pomogą i tak a tłuste kremy tylko zablokują pory skórne. Poza tym te krostki pojawiają się wałsnie (głównie choć nie tylko) w miejscach przegrzanych ponieważ pod wpływem hormonów gruczoły łojowe wytwarzają wiecej tłuszczu, tak jak w przypadku tradziku u nastolatków tak wiec tłustym kremem jeszcze można pogorszyć sytuację.
Dlatego nalezy przemywac twarz wodą - aby zmywac ten tłuszcz.. co jakiś czas możesz to tez przemyć delikatnym dzieciecym mydełkiem (takim w kostce - ja np używam antyalergicznego tzn bezzapachowego cos na kształt naszego szarego mydła) które lekko podsuszy skórę...:tak:

U Nas już trądzik prawie zanikł.Jak się mały urodził miał cały nosek w krostkach, pozniej na buzce sie pojawiły własnie takie białe.Ale też przemywałam przegotowaną wodą wacikiem.Już prawie nie ma:-)
Trzeba przeczekać:-)

Mozliwe ze od pampersow trojek niunia moze miec uczulenie a od dwojek nie? Bo dzis po bokach brzuszka, tam gdzie przechodzi pampers ma male czerwone kropeczki jedna przy drugiej :-( Nie wiem czy to od pieluszki?

reklama
Do góry