reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja maluszka

może zrób teraz i wieczorem kąpiel w krochmalu- nawet samej pupki, potem niech polata chwile bez pampersa, po kąpieli sudocrem/linomag, no i zmieniaj często pampersa, niech siusie nie podrażniają pupinki

pamiętaj że zbyt duża ilość talku/ mąki ziemniaczanej ma odwrotny skutek- robią się grudki, a przy ruchu kolejne otarcia

przepis z netu na krochmal :) "Na każdy litr wody użytej do kąpieli należy wziąć 5 płaskich łyżeczek krochmalu ryżowego lub mąki ziemniaczanej. Odmierzony krochmal rozpuszcza się w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie mieszając dolewa się do wrzątku, aż do uzyskania przezroczystej gęstej cieczy, którą wlewa się do wody przeznaczonej do kąpieli. Przygotowany roztwór powinien dawać przy sprawdzaniu ręką uczucie przyjemnej śliskości, a jego temperatura powinna wynosić 38° C."

reklama
Też mieliśmy kiedyś taki problem, wybawieniem okazał się bpanthen, ten sam, który stosowałam na poranione sutki przy karmieniu.
I kolejne spostrzeżenie, sudocream już jakiś czas używany(czytaj=otwarty) jest o wiele, wiele mniej skuteczny. Kup nowe malutkie opakowanie a sama zobaczysz mega różnicę w działaniu.

Renczysia ostatnio jak Jas mial odparzenia to przede wszystkim duzo czescie zmienialam pieluchy i po kazdej zmianie przemywalam woda a pozniej suszyla suszarka zeby nie trzec recznikiem.A potem to obowiazkowo kilka minut hasania z golym dupsztalem:tak:No a na koniec porzadna dawka kremu:tak:

Renczysia - spróbuj też ograniczyć Mikosiowi soczki i owoce. Ida ostatnio też miała odparzoną pupę (przez nocne cicho-ciemne kupska) i lekarka poradziła, żeby na kilka dni odstawić jedzenie, które potęguje żrącość kupy (Ewa - wybacz te straszne neologizmy). Na dwa dni przeszliśmy na herbatki i pupa szybko się wyleczyła.

Renczysia - spróbuj też ograniczyć Mikosiowi soczki i owoce. Ida ostatnio też miała odparzoną pupę (przez nocne cicho-ciemne kupska) i lekarka poradziła, żeby na kilka dni odstawić jedzenie, które potęguje żrącość kupy (Ewa - wybacz te straszne neologizmy). Na dwa dni przeszliśmy na herbatki i pupa szybko się wyleczyła.

Jeśli chodzi o soczki to rzadko pije,daję mu herbatkę,a na deser je danonka lub bakusia,lub jakis owoc ale rzadko.

Jeszcze raz dziękuje za rady :*

Salomi, na którymś z wątków mówiłaś że nie możesz znaleźć fioletowego Jonsona czy chodziło o ten? JOHNSON'S® Baby - Bedtime Kojący płyn do kapieli na dobranoc
bo ja taki właśnie wygrałam kiedyś w jednym konkursie (trzeba było opisać rytuał kładzenia spać dzieciątka) no i przysłali, aż się zdziwiłam :-D duże opakowanie 500ml. szczerze przyznam nie przepadam za zapachem lawendy, odkąd jest obecna w moich szafach jako odstraszacz na mole, ale tu w tym płynie ta nutka lawendy na prawdę jest super! więc może zerknij jak będziesz w Pl - jak lubisz to chyba warto - jest na prawdę wydajny

No wlasnie ta seria, jeszcze mam czas do wtorku rano wiec moze w sklepie w zalasowej znajdzie sie ta seria i mi tesciowa kupi, wiem ze jest fajna bo mialam wlasnie plyn niedawno i uzywalam go na zmiane z balineum, sama sie w tym mylam bo tak mi ladnie potem pachnialo w lozku:szok::-D

krem przeciw odparzeniom z JohnsonsBaby, niestety uczulił maluśkę, ma całą cipcię w krostkach... Bambino ratuje sytuację, a maluśka nie należy do superuczuleniowców (tfu tfu na razie) i nie spędziła za długo w mokrej pieluszce, tylko kiedy miała lekkie zaczerwienienie podejrzewam po antybiotyku - dałam ten krem przeciw odparzeniom, to zrobiło się jeszcze gorzej :baffled:
dziś poszło bambino, jutro jeszcze spróbuję Nivea SOS

reklama
Do góry