reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pesel dla dziecka bez meldunku

pipilotta87

Zaciekawiona BB
Miasto
Wrocław
Mój problem jest taki:
Moja ciocia nie ma nigdzie meldunku nawet tymczasowego i nie ma mozliowsci sie zameldowac, w tej chwili nawet nie ma gdzie mieszkać. Ma 9 miesieczne dziecko i nie może mu wyrobic peselu, obecnie nie pracuje, ale jest zarejestrowana w urzędzie pracy gdzie pobiera zasiłek. Z ojcem dziecka nie ma zadnego kontaktu, nie ma tez zadnej rodziny u ktorej moglaby zameldowac dziecko.Co może zrobic? w przychodni juz krzywo patrza no i nie może sie tez starac o rodzinne bez peselu....
Czy któraś z was słyszała o takiej sytuacji? Macie na to jakieś potwierdzenia prawne? Dla mnie to jest dziwne, bo ja też nie mam meldunku, moja córka również, a pesel dostała.

POMOCY!!!

Ostatnia edycja:
reklama

Widzę dwie drogi (ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych) :
1. Minister właściwy do spraw wewnętrznych może nadać numer PESEL osobom innym niż wymienione w art. 31a ust. 3 na ich pisemny wniosek, jeżeli odrębne przepisy przewidują potrzebę posiadania numeru PESEL przez te osoby.
Czyli można złożyć wniosek w imieniu małoletniego argumentując to na przykład wymogami dot. leczenia dziecka (wizyty w przychodni).

2. Numer PESEL nadaje się:
1) obywatelom polskim zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, a także osobom ubiegającym się o wydanie dowodu osobistego; .
Wynika z tego, że złożenie wniosku o dowód osobisty dla dziecka wymusi konieczność nadania nr PESEL.
Co do urzędu do którego należy się zgłosić:
Art. 45. 1. Dowód osobisty wydaje właściwy organ gminy. W rozumieniu niniejszej ustawy organem gminy jest wójt, burmistrz lub prezydent miasta.
2. Właściwość miejscową organu, o którym mowa w ust. 1, ustala się według miejsca pobytu stałego osoby ubiegającej się o wydanie dowodu osobistego, a w razie braku takiego miejsca - według ostatniego miejsca pobytu stałego tej osoby.
3. Jeżeli nie można ustalić właściwości miejscowej organu w sposób wskazany w ust. 2, dowód osobisty wydaje organ gminy właściwy dla obszaru dzielnicy Śródmieście w m.st. Warszawie.

Ostatnia edycja:
Do góry