reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy na zakupach

Margot jest dokładnie tak jak mówisz - nie ma wózka idealnego. Ty i tak pewnie przybliżyłaś się do swojego ideału szukając czegoś pośrodku. Ja też mam wózek dość duży przed złożeniem i po (samochód też spory, więc to nie problem), nie ma adapterów tylko fotelik też się wpina w stelaż wózka (pewnie bym te dodatkowe części zgubiła zanim bym użyła), ale co dla mnie jest ważne, to prowadzi się wygodnie i amortyzatory dają radę na moich wiejskich drogach. A jeszcze jak w zimie będę musiała manewrować pomiędzy koleinami śniegu i zaspami to myślę, że to jest najważniejsze. A poza tym to się zobaczy jak to wszystko się sprawdzi. O moim wózku ludzie piszą różnie, ale nie zagłębiałam się zanadto w opinie.
klaczek ja myślę, że narazie to sobie odpuść ten śpiworek jeśli go nie planowałaś do tej pory. Mówią, ze ma nie być zimy w tym roku. A najwyżej jak się okaże, że dzidzi jest chłodno w kombinezonku i pod kocykiem to dokupisz. Nie ma co na zapas kupować czegoś, co może się nie przydać. Ja mam śpiworek, ale nie aż tak ciepły (w komplecie z wózkiem). Ale i tak zamierzam go używać dopiero jak będzie naprawdę zimno. A tak to kocyk. Poza tym jak na zewnątrz będzie poniżej -5 to podobno nie jest zalecane wychodzić w ogóle z takim małym dzieckiem na spacer. Nie wiem, czy to prawda. Tu musiałyby się wypowiedzieć bardziej doświadczone mamy.

reklama
Do wózka mam jeszcze cieplutką kołderkę z polarem, więc myślę, że starczy. Najwyżej tak jak Esi sugerujesz, dokupię później.
Dla mnie największyy minus tego X-Landera to właśnie adaptery - kupiliśmy fotelik Maxi Cosi i niestety są potrzebne adaptery.

Kłaczek - ja mam taki polarowy od spaceróki ale go nie używałam. Koc lub rozpiętą część od śpiwora kładłam na spód żeby nie przewiewało od spodu i do przykrycia gruby kocyk akrylowy. Zawsze można też ubrać pod spód np. polarowy kombinezon dodtakowo. A jak Wojtek podrósł próbowałam go wcisnąć w kombinezonie w śpiwór i ciężko było. Śpiwór mam spory a kombinezon też dużo miejsca zajmuje i jakoś ciasno mu było.

Esi - ja wychodziłam nawet przy dużo większych mrozach. Grunt żeby nie wiało i nie było wilgotno przy mrozie. Ważniejsze od temp. na termometrze jest temp. odczuwalna przez nas.

Ja kupiłam ten śpiworek żeby w zimie tylko jego włożyć do gondoli, a nie bawić się kocykami. Poza tym zakładam, że łatwiej będzie mi ubrać lżej dziecko i przenieść go w takim cieplutkim śpiworku do nagrzanego auta i tam odkryć, niż rozbierać dziecko w aucie z kombinezonu. A na przyszły rok będzie jak znalazł do sanek :-D

Też mam śpiworek (zamówiony razem z wózkiem), ale raczej z myślą o następnej zimie, jak już będziemy jeździć spacerówką. W głębokim będzie dziecko w kombinezonie, pod kocem i jeszcze gondola ma pokrowiec.

A na niektóre wózki rzeczywiście trzeba do 4 tyg. czekać. Jeśli chodzi o fotelik, to na odbiór ze szpitala można zawsze pożyczyć. Jak nie ma od kogo, to ostatecznie wypożyczalnie samochodów wypożyczają również foteliki.

Widzę, że x-landery mają pozycję przodującą:) Też mieliśmy z mężem kupić x move, ale po przeanalizowaniu za i przeciw kupiliśmy inny model już sprawdzony (u mnie przez kilka koleżanek). Napaliłam się na początku strasznie na x move, bo początkowo chciałam spacerówkę odwracaną w dwie strony, a te jest jedyny model poza x-q(ponoć straszny niewypał, sporo reklamacji na rączkę i hamulce), który posiada taka opcję.
Przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że spacerówkę będę używać na wiosnę i wolę, żeby maluszek oglądał sobie świat a nie mnie ciągle-więc odwracana jest zbędna :p. Poza tym diody w podnóżku mnie strasznie w x move rozbawiły, nie wiem po co to i komu, nocami na spacery chodzić nie będę:) Ogólnie właściwie wszystkie x landery fajnie się prezentują i prowadzą, ponoć dobrze sprawdzają się na nierównych terenach.

Paja, fajny ten śpiworek;
Co do koloru wózka, to tu Was rozczaruję... Otóż chcieliśmy unisex kolor, wiec albo Europa albo Antarctica (bo zieleń i pomarańcz mi się nie spodobał). Ale pan w sklepie powiedział ze jest problem z dostawa Europy; wiec nastawiliśmy się na ten drugi kolor. W końcu jednak nie będzie problemu z Europą, wiec mąż zamówił go. Ale teraz się zastanawiam czy nie lepiej by było ten fiolecik mieć :confused: :dry:
Co do fotelika, to wzięliśmy maxicosi pebble ale wiedzieliśmy ze adaptery są potrzebne :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Kupiliśmy ten Śpiwór,śpiworek 3w1 OWCZA WEŁNA No20 (2646793833) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. czarny, bo fotelik czerwony a wózek fioletowy.

Sandrik my już mamy naszego Mova i jestem bardzo zadowolona :-D Mamy Antarcticę a Wy?

Mam upatrzony baaardzo podobny. I mam bardzo podobne zdanie do Twojego. Taki zakup to juz na dłużej i na różne możliwości, można go wpiąć w : fotelik samochodowy, sanki, godnolę, spacerówkę i do tego rośnie z dzieckiem;-)

Do góry