reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Dziewczyny, I’m SO excited. Byłam dzisiaj prywatnie, tak miałam umówiony już termin, mimo tej wczorajszej wizyty na NFZ. Okazało się, że lekarz ma jakieś super nowoczesne USG, ponoć tylko dwa takie w PL są (w to nie wnikam, lekarz lubi się chwalić, a przecież i tak tego nie sprawdzę) ale…mając na świeżo obraz z wczorajszego USG to jest niedopomyslenia jaka jest różnica o obrazie. Było widać wszystko, łączenie z pępowina, sam lekarz przyznał że na tym etapie ciąży jeszcze jej nigdy nie widział, ze względu na sprzęt. Powiedział, że prawdopodobnie chłopak, ale nic pewnego. Takie pseudo nóżki było widać, oczka, każde USG powinno takie być 🥰

Edit: ze względu na to, że ten sprzęt jest nowy doktor mi totalnie prześwietlił zdjęcie i nie mam pamiątki 😓

reklama
No to ja mam jeszcze więcej 🙈😂 po porodzie ostro biorę się za siebie, już bez żadnych wymówek 😒
A teraz staram się pilnować, żeby nie przytyć za dużo. W pierwszej ciąży miałam 12kg na plusie

Z całego serca polecam dietę cukrzycową, ale taką naprawdę niskie IG, a nie że nie jem słodkiego - bo naprawdę cukier jest wszędzie i naprawdę trzeba mocno czytać składy.
Ja miałam akurat cukrzycę ciążową więc łatwiej na pewno wytrwać kiedy musisz bo wiesz, że od tego zależy zdrowie i w sumie życie Twojego dziecka. Ale ta dieta pozwoliła mi schudnąć w ciąży 15kg (przy zdrowym rozwoju dziecka itd.)

Dziewczyny, I’m SO excited. Byłam dzisiaj prywatnie, tak miałam umówiony już termin, mimo tej wczorajszej wizyty na NFZ. Okazało się, że lekarz ma jakieś super nowoczesne USG, ponoć tylko dwa takie w PL są (w to nie wnikam, lekarz lubi się chwalić, a przecież i tak tego nie sprawdzę) ale…mając na świeżo obraz z wczorajszego USG to jest niedopomyslenia jaka jest różnica o obrazie. Było widać wszystko, łączenie z pępowina, sam lekarz przyznał że na tym etapie ciąży jeszcze jej nigdy nie widział, ze względu na sprzęt. Powiedział, że prawdopodobnie chłopak, ale nic pewnego. Takie pseudo nóżki było widać, oczka, każde USG powinno takie być 🥰

Edit: ze względu na to, że ten sprzęt jest nowy doktor mi totalnie prześwietlił zdjęcie i nie mam pamiątki 😓
Ale Ci fajnie 🥰😍, a który tydzień u Ciebie?

Z całego serca polecam dietę cukrzycową, ale taką naprawdę niskie IG, a nie że nie jem słodkiego - bo naprawdę cukier jest wszędzie i naprawdę trzeba mocno czytać składy.
Ja miałam akurat cukrzycę ciążową więc łatwiej na pewno wytrwać kiedy musisz bo wiesz, że od tego zależy zdrowie i w sumie życie Twojego dziecka. Ale ta dieta pozwoliła mi schudnąć w ciąży 15kg (przy zdrowym rozwoju dziecka itd.)
Endokrynolog ostatnio mi podrukowała różne materiały, podała polecane strony. Muszę się wziąć, myślę że jak będę już w domu to inaczej będzie wyglądało przygotowywanie posiłków. Teraz rano w biegu oczywiście bez śniadania, w pracy kawa, później bułka 🫣

Startowałaś z nadwaga?

Nie wiem bo mnie ogólnie w każdej ciąży okropne mdłości i wymioty męczyły i nie wiem czy to zbieg okoliczności czy faktycznie luteina ma trochę wpływ czy ten czas gdzie zaczyna się jazdą bez trzymanki i trzeba przetrwać 🫣
Moja koleżanka dwie ciąże, dwie dziewczynki odstęp dwóch lat i wymioty do 30 któregoś tygodnia miała... ona nienawidzi wymiotowac... a tu musiała się przełamać złośliwy chichot losu :)

reklama
Ja muszę uważać z wagą, bo startuje już z wysoką i jest ryzyko cukrzycy, wyniki wyszły średnie bardzo 😒 musiałam odstawić słodycze, które kocham ale na szczęście jakoś mnie nie ciągnie do słodkiego- bardziej słone, szczególnie ryby
Mnie właśnie bardziej ciągnie do jakiś konkretów niż słodyczy ,od ciastka wolę kanapkę z pasztetem 😂

Do góry