reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
Kiedy u Was były na wizycie serduszka? Jaki dokładnie tydzień + dzień? Zastanawiam się czy nie przesunąć o kilka dni wizyty, bo u mnie będzie 6+2. W ciąży z córką byłam 6+6 i wtedy było serduszko. Nie chciałabym żeby mnie zaprosiła za kilka dni na kolejną wizytę 🙃 Bo to jednak 280zł za wizyte 🤡 Jakie u Was są ceny aktualnie?
U mnie było w 6+0 ale ja chodzę na NFZ.

11 to jeszcze spoko wynik, ale może ginek coś da, ja miałam w ciazy jednej 8..
Ja ogólnie walczę z anemia, dlatego orzecha ciąża brałam leki 2 mies i teraz hemoglobina to 13,4...muszę to utrzymać, bo już z anemia szlam do cc i to był koszmar 😵‍💫
właśnie ja do tej pory nie miałam problemów ,nie mam pojęcia skąd teraz nagle się wzięła 😔

Sok z buraków jest przereklamowany, on jedynie pozwala lepiej się wchłaniać jeśli chodzi o zelazo, jaja, ryby, czerwone mięso...to raka podstawa.
jakieś konkretnie ryby ? Czytałam że wątróbki drobiowej jeść nie mogę ? A szkoda bo dawno nie jadłam i z chęcią bym zjadła 😔 czy w nie dużych ilościach nie zaszkodzi ?

co proponujesz ? ☺️ Bo myślałam o jakiś smoothe ze szpinakiem , jak ten sok z buraków ?
Link do: Najlepsze źródła żelaza w diecie dzieci! Przykładowy jadłospis – Szpinak robi bleee - to taka ściągawka, żeby mniej więcej wiedzieć co ile ma żelaza. Jak napisała koleżanka wyżej, hemowe jest lepiej przyswajalne.

Najlepiej komponować posiłki tak, aby w każdym znalazło się jakieś źródło żelaza. Zamiast soku z buraka, lepszy jest zakwas. Zielone koktajle są super. Wołowina, jaja. Na wątróbkę trzeba uważać, bo można przedawkować wit. A. Wiele dziewczyn popija też sok z pokrzywy, ale tu zdania są podzielone, czy należy to robić w pierwszym trymestrze, bo nie ma badań na temat bezpieczeństwa ziół.

co masz na myśli ? Czyli jednak mięsko musi wpadać jak nic 🫣😅
I jajeczka, moja córka zjada duuuuzo jajek mogę śmiało napisać, że ok 10-12 w tyg, żelazo ma idealnie w górnej normie czyli 105, ja za to z moją anemia z którą się borykam od lat, całe 15 🫣
Tylko ja mam zaburzine wchłanianie.
Pamiętaj też, że w ciąży trochę inaczej się do spadku hemoglobiny podchodzi, ale oczywiście trzeba dbać o to aby jej dobry poziom utrzymywać 😊

reklama
Link do: Najlepsze źródła żelaza w diecie dzieci! Przykładowy jadłospis – Szpinak robi bleee - to taka ściągawka, żeby mniej więcej wiedzieć co ile ma żelaza. Jak napisała koleżanka wyżej, hemowe jest lepiej przyswajalne.

Najlepiej komponować posiłki tak, aby w każdym znalazło się jakieś źródło żelaza. Zamiast soku z buraka, lepszy jest zakwas. Zielone koktajle są super. Wołowina, jaja. Na wątróbkę trzeba uważać, bo można przedawkować wit. A. Wiele dziewczyn popija też sok z pokrzywy, ale tu zdania są podzielone, czy należy to robić w pierwszym trymestrze, bo nie ma badań na temat bezpieczeństwa ziół.
dziękuję ci bardzo ☺️ no właśnie z tą wątróbka czytałam ale jak zjem trochę to chyba aż tak źle nie będzie , potem pewnie nie będę jadła kilka dobrych miesięcy 😅

Do góry