reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2024

Pisałam na wrzesniowkach i tam ktoś nawet skorzystał z mojej wiedzy, więc napiszę też tutaj.

W aptekach jeszcze można spotkać szczepionkę Adacel Polio (polecam stronę ktomalek żeby sprawdzić dostępność w aptekach w pobliżu).

Można poprosić lekarza POZ o wystawienie recepty oraz o zakwalifikowanie do szczepienia - w gabinecie POZ taka usługa powinna być bezpłatna.

Moga się nią szczepić kobiety w ciąży. Dla ojca też się nada oczywiscie.

To jest szczepionka przeciwko krztusccowi, tężcowi, błonicy oraz polio.
już niestety nie ma darmowych szczepień. Ponoć wycofali w lipcu nawet dla kobiet w ciąży:( ja idę jutro i będę płacić 140zl.

reklama
No i super, świetnie dla Ciebie! Nie twierdzę, że się nie da, twierdzę, że z pracą czasu na pisanie jest mniej.
Ja też po porodzie szybko wróciłam - jak córka miała 8 miesięcy, ale tym bardziej wtedy cisnęłam, bo na początku, byłam na pół etatu i chciałam wykorzystać maksymalnie czas. Jak udaje Ci się łączyć pracę i usypianie na drzemki/forum w czasie drzemek?

Przede wszystkim tym, że mam nienormowany czas pracy wiec pracuję wtedy akurat mam czas np teraz syn śpi na piersi, a obok laptop. Ale taki mam układ z pracodawcą. To jemu zależało żebym wróciła więc musiało być w 100% na moich warunkach. Wczszniej miał drzemkę koło 7 to spałam razem z nim do 9. Staram się też, żeby syn miał takie chwile własnej zabawy bo dodatkowo dzieci wychowuję w 100% sama. Więc muszą one w razie czego umieć ogarniać rzeczy dostosowane do ich wieku samemu gdybym np tfu, tfu wylądowała w szpitalu

już niestety nie ma darmowych szczepień. Ponoć wycofali w lipcu nawet dla kobiet w ciąży:( ja idę jutro i będę płacić 140zl.
Akurat mialam na myśli, że nie trzeba pielęgniarce i lekarzowi POZ płacić za kwalifikację i podanie. 140 zł to rynkowa cena szczepionki, więc do przyjęcia. Powodzenia jutro, mnie tylko kilka dni bolała ręka po szczepieniu.

Akurat mialam na myśli, że nie trzeba pielęgniarce i lekarzowi POZ płacić za kwalifikację i podanie. 140 zł to rynkowa cena szczepionki, więc do przyjęcia. Powodzenia jutro, mnie tylko kilka dni bolała ręka po szczepieniu.
a to tak. Ja faktycznie idę do POZ do punktu szczepień i tam od razu kwalifikacja i podanie szczepionki;)

Pisałam na wrzesniowkach i tam ktoś nawet skorzystał z mojej wiedzy, więc napiszę też tutaj.

W aptekach jeszcze można spotkać szczepionkę Adacel Polio (polecam stronę ktomalek żeby sprawdzić dostępność w aptekach w pobliżu).

Można poprosić lekarza POZ o wystawienie recepty oraz o zakwalifikowanie do szczepienia - w gabinecie POZ taka usługa powinna być bezpłatna.

Moga się nią szczepić kobiety w ciąży. Dla ojca też się nada oczywiscie.

To jest szczepionka przeciwko krztusccowi, tężcowi, błonicy oraz polio.
W luxmedach, w których pytałam Boostrix i Adacel sa stosowane zamiennie, więc chyba dopuszczają. Ale Adacela też już nie ma w wielu placówkach, bo szukałam dla męża 🥲
To w sumie i tak nieźle. Ja zapłaciłam wczoraj 270 🙈

@Kasia_Der produkowane są 4 szczepionki: Boostrix, Adacel, Boostrix Polio i Adacel Polio. Dwie pierwsze są 3w1 a dwie ostatnie to 4w1. W moim mieście w aptekach i hurtowniach nie ma juz nigdzie Boostrix, Adacel i Boostrix Polio. Mają ponoć byc dostawy w październiku, ale różnie to bywa (czasem są też takie problemy z dostępnością szczepionek skojarzonych dla niemowląt). Ale Adacel Polio jeszcze może da się kupić. Faktycznie przychodnie mogą mieć coś jeszcze w lodówkach zakupione wcześniej i pewnie tak ma LuxMed. Dla pocieszenia dodam, że 2 lata temu w przychodni, do której chodziłam do ginekologa, chcieli wziąć za zaszczepienie mnie około 350-400 zł. Także u Ciebie i tak taniej a dostałaś coś, co aktualnie trudno dostać z powodu braków w hurtowniach ;)

Ile ważą Wasze maluchy? Miałam USG w tym tygodniu i wyszło niemal 2 kg (1994g). Centyl ok, 66, czyli bez szału, ale i tak wydaje mi się, że rośnie gigant, skoro jeszcze dwa miesiące do porodu (termin 22-27 października 😅).

I jakie macie wybory imion dla chłopców? Dalej nie możemy się zdecydować 🙈🙈🙈

Ile ważą Wasze maluchy? Miałam USG w tym tygodniu i wyszło niemal 2 kg (1994g). Centyl ok, 66, czyli bez szału, ale i tak wydaje mi się, że rośnie gigant, skoro jeszcze dwa miesiące do porodu (termin 22-27 października 😅).

Mój miesiąc temu ważył około 1900g (wtedy 31+5tc), dopiero 12 września dowiem się ile waży i wtedy też mają mi zdjąć pessar (36+6 wtedy będzie).

U nas będzie Teodor☺️

ja na wizytę w 32+6 miałam 2200, 55 centyl. Celuje ze 3500 będzie.

Córka była 3540, syn 3530. To tu może 3520 🤣

U nas ostatecznie Leon, choć myślami gdzieś Jakub jeszcze leży. Ale już wkońcu zaczęłam mówić po imieniu a nie że bobas itp

reklama

to wcale nie taki mały. U nas na 32+6 było 2200g, ok 54centyl

Do góry