reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2024

reklama
generalnie mam ten sam dylemat. W poprzedniej ciąży skracała mi się szyjka. Próbuje ograniczyć noszenie, ale mój 14 miesiaczniak nie jest w związku z tym zadowolony. . . Często mamy dramy. Od kwietnia pójdzie do żłobka to będzie lżej. . . Będę teraz na wizycie rozmawiać o tym z lekarką.
Na jakim etapie zaczęła się wtedy Tobie skracać szyjka?

Na jakim etapie zaczęła się wtedy Tobie skracać szyjka?
na 3 prenatalnych lekarz kazał zacząć kontrolować, bo szyjka ma już tylko 25 mm. Potem do wizyty w ciągu tygodnia poleciała jeszcze 5mm. Miałam mieć założony pessar, ale była infekcja i zanim wyleczyłam weszłam w 34 tydzień, a wtedy już pessaru nie zakładają. Więc dużo leżałam już właściwie od 7 miesiąca, zero dźwigania.
Wtedy nie miałam dziecka, ale też się nie oszczędzałam zanim nie dostałam ostrzeżenia w postaci informacji i skracającej się szyjce i konsekwencjach. Teraz dziecko mnie nie oszczędza. Lekarka wzięła na to poprawkę i zapobiegawczo mam luteinę i probiotyk, żeby ograniczyć infekcje. Finalnie urodziłam w 36+6 🙂 wcześniak, ale 1 dniowy. Na darmowe szczepienia się załapaliśmy, ale żadnych oznak wcześniactwa 😅

Dziewczyny, zapomniałam przed pracą skoczyć na betę 😂😂😂 tak szybko by mi wjechało zapominanie? W poprzedniej dopiero od połowy ciąży zapominałam wszystkiego
Ja w piątek podawałam nr tel męża i po podaniu pierwszych 3 cyfr miałam zaćmienie i kompletnie nie wiedziałam co jest dalej a wcześniej to przez sen bym go powiedziała 😅 a później wyrabiałam ciasto w mikserze planetarnym i zamiast haka założyłam końcówkę do ubijania i nie mogłam dłuższą chwilę ogarnąć co zrobiłam nie tak że mi się ciasto nie chce wyrabiać 🙈 nie wiem czy to już kwestia ciąży czy o co chodzi 😆

na 3 prenatalnych lekarz kazał zacząć kontrolować, bo szyjka ma już tylko 25 mm. Potem do wizyty w ciągu tygodnia poleciała jeszcze 5mm. Miałam mieć założony pessar, ale była infekcja i zanim wyleczyłam weszłam w 34 tydzień, a wtedy już pessaru nie zakładają. Więc dużo leżałam już właściwie od 7 miesiąca, zero dźwigania.
Wtedy nie miałam dziecka, ale też się nie oszczędzałam zanim nie dostałam ostrzeżenia w postaci informacji i skracającej się szyjce i konsekwencjach. Teraz dziecko mnie nie oszczędza. Lekarka wzięła na to poprawkę i zapobiegawczo mam luteinę i probiotyk, żeby ograniczyć infekcje. Finalnie urodziłam w 36+6 🙂 wcześniak, ale 1 dniowy. Na darmowe szczepienia się załapaliśmy, ale żadnych oznak wcześniactwa 😅
Mój najstarszy jest z 36+2. Szyjka się nie skracała, tylko po prostu nagle odeszły wody🤷‍♀️ 😉

Na który tc umawiałyście się na pierwsze usg potwierdzające prawidłową ciążę?
Ja do tej pory w 3 ciążach baaardzo szybko🙈 Ale to głównie ze względu na pracę chciałam szybko mieć potwierdzone. Teraz się nie spieszę i myślę, że może jakoś zaraz po skończonym 6tc? No chyba, że coś by mnie wcześniej niepokoiło 🤔
ja poszłam w teorii 6+4, w praktyce była końcówka 5.

Lepiej po 6, zdecydowanie

u nas nie ma placówek luxmed, mamy placówki współpracujące i mimo że prowadzę prywatnie to poszłam na normalna wizytę ginekologiczna na luxmed jako na potwierdzenie ciąży bez problemu.
było tam USG na tej wizycie?
Idę w czwartek ostatecznie na tą prowadzenie ciąży, bo chce tak czy siak skierowanie na wszystkie badania z krwi od nich..

Dziewczyny, martwię się, że kreska na teście nie bardzo ciemnieje... mam wrażenie, że cały czas jest delikatna 😞
Próbuję różnych firm, zwracam uwagę na czułość... kurczę, w ogóle mam wrażenie, że rano ta kreska ledwo jest, a po południu jest dużo ciemniejsza... może przez to, że sporo piję wody na wieczór i w nocy jak się przebudzę na karmienie też, a w ciągu dnia sporo biegam przy dzieciach, mniej czasu żeby wypić cokolwiek i mocz wtedy jest bardziej zagęszczony?🤔
żeby oceniać czy ciemnieje to według mnie najlepiej tym samym, a najlepiej iść na betę i powtórzyć po 48h i przyrost już ci da obraz.

Dziewczyny, a jak to wygląda u Was w przypadku noszenia starszaków? Mam w domu 2-latka, który jest strasznym przytulasem i nie wiem czy dobrze robię ale podeszłam do tematu tak, że skoro noszę go od zawsze to tak na prawdę nie jest to żaden wysiłek dla mojego organizmu. Wiadomo, nie noszę go non stop, ograniczyłam też np usypianie na rękach (bo sporadycznie się zdarzało) ale jednak staram się nie wariować i jak potrzebuje to i tak go przytulę na stojąco czy kawałek przeniosę…
przy drugiej ciąży, nosiłam wtedy 2 latke. Według mnie organizm jest przyzwyczajony do tego. Co innego gdybyś nagle zaczęła dźwigać.

reklama
Do góry