reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2024

Dzisiaj mam 8+4 😉Tak ja pracuję w dużym zakładzie i zaraz powiem że chodzi o ciążę wrócić nie mogę nawet na jeden dzień ze względu na szkodliwość więc pojadę dzisiaj wypisze rezygnację i wezmę parę dni urlopu po czym pójdę na L4 ...
no i tak najlepiej :)
No to ja bym już wniosek złożyła i akurat masz końcówkę 1 trymestru po tym czasie :)

reklama
Ja mam nadzieję że wytrzymam chociaż do lipca/sierpnia, ale to oczywiście będzie zależało od samopoczucia i tego czy wszystko będzie ok. Nie uznaję zwolnień z samego faktu bo ciąża, tym bardziej że ostatnio baaaardzo dużo słyszałam od znajomych o kontrolach z ZUS-u.
no właśnie ja też ostatnio w radio słyszałam podsumowanie kontroli zusu i ponoć nieźle kary się sypia

o przerwanie wychowawczego bym napisał już bo to masz wyprzedzenie 21 dni. Który to u ciebie tydzień?

U mnie znajoma przerabiała to pół roku temu.
Sprawdz jak wygląda prawo do wynagrodzenia, bo u niej było coś takiego że wrócić musi na jeden dzień i wtedy l4, ale zamiast powrotu wybierała kilka dni urlopu zaległego i na nim wzięła l4.
No albo zaplanować tak wizytę, ze wychowawczy dajmy do 1.03 włącznie i 1.03 wizyta, tak by l4 było wystawione od 2.03. No chyba, ze w pracy normalnie możesz powiedzieć że chodzi o ciążę to już sami cię pokierują.
nie trzeba wracać do pracy. Po prostu przerywasz wychowawczy i zamie iasz go na l4. Tym bardziej że wracając po takiej długiej przerwie musisz zrobić badania u lekarza medycyny pracy.

Dobrze, że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo w laboratorium, bo bym spędziła tam cały dzień😅

Byłam zrobić te wszystkie badania, które zlecił mi lekarz i kolejka na cały budynek, a mają otwarte od 7 do 8. Nie wiem, jak tyle osób mają zamiar obsłużyć, jak ja tam siedziałam 10 minut a jeszcze z 50 osób w kolejce🤔🤔
ja miałam też iść dzisiaj na badania ale wczoraj wieczorem zachciało mi się robić pierogi. Wyszło mi tyle farszu, że właśnie odprowadziłam synka do żłobka I lecę lepić dalej 🫣 a na 11 do pracy. Na badania pójdę jutro

Nie wiem czy to przez ciążę czy o co chodzi ale drugi dzień z rzędu wieczorem tak mi niedobrze 🤢 do tego tak mi się kotłuje w żołądku i trochę częściej chodzę do toalety ale to może być kwestia tego że jak tylko zaczyna mi być niedobrze to zaczynam się stresować że będę wymiotować a u mnie przy nawet najmniejszym stresie od razu zaczynają się problemy jelitowe 🥴 Wczoraj myślałam, że to przez to że pewnie zjadłam zbyt dużo placków ziemniaczanych na obiad (a wiadomo że to tłuste i ciężkostrawne), rano było okej i dziś raczej jadłam lżej a od 19 znowu mnie wzięło na mdłości… masakra 😩
Mam to samo od kilku dni. Co bym nie zjadła to tak między 17 a 19 zaczyna mi być niedobrze. A tak chwaliłam, że tym razem jest lepiej 😅

ja skończyłam 3msc temu i wróciłam do pracy ale na Twoim miejscu jeżeli jesteś już po pierwszej wizycie to bym zeszła z urlopy wychowawczego i poszła na zwolnienie lekarskie.

A do kiedy planujecie pracować? Ja narazie dobrze się czuje wiec chce pracowac
Ja planuję pracować jak najdłużej 😊 Wstępnie myślałam do sierpnia, tylko nie wiem czy końca czy początku 😅 oczywiście o ile zdrowie pozwoli. Bże ja jeszcze na pierwszej wizycie nie byłam a już wszystko zaplanowane 🤣🤣

reklama
Ja planuję pracować jak najdłużej 😊 Wstępnie myślałam do sierpnia, tylko nie wiem czy końca czy początku 😅 oczywiście o ile zdrowie pozwoli. Bże ja jeszcze na pierwszej wizycie nie byłam a już wszystko zaplanowane 🤣🤣
Ja też 😂😂😂
Hi Five Yes GIF by Aardman Animations

Do góry