reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Doswiadczone mamuski, a od kiedy zaczyna sie uzywac takich wynalazkow jak aspirator?
Ja juz chcialam kupowac ten katarek ale polozna na szkole rodzenia mowila, ze na poczatku to zbyt mocny sprzet dla takiego malego noska i, zeby sie wstrzymac z aspiratorami czy gruszkami🤔
Jak uważałam że ciężko się oddycha i słychać było że coś tam w nosku jest to odzyskałam tym doustnym.Moja to jeszcze była oczyszczana po porodzie to też inaczej.

reklama
Dziewczyny a robicie jeszcze badanie na toksoplazmoze teraz na końcówce? Robiłam początkiem lipca badanie ale nie wiem czy znowu się nie wybrać 🤔
Ja będę robić IgM albo w przyszłym tygodniu przed wizytą (35tc) albo jeszcze w następnej serii badań, bo niby powinnysmy hiv i żółtaczkę jeszcze dorobić przed porodem (szczerze, to mi się niezbyt chce wydawać na to kolejny raz w tej ciąży $).

Dwoje moich miało sapke niemowlęca i furczalo jakby w nosie miały tone kataru a tam czysto.

Ja na co dzień takiemu maluszkowi psikałam sól fizjologiczną jako element wieczornej toalety i nie odciągałam, nosek się sam odtykał. Czasem jak mleczko poleciało do nosa to też trzeba było solą. Mój syn to miał katar chyba dopiero jak mu zęby zaczęły rosnąć. Jak się karmi piersią to nie da się nie zauważyć zatkanego nosa, bo wtedy dziecko nie może pić 🙂 Ja nawet nie słyszałam o takich zaleceniach, żeby maluchowi nie odciągać.
Teraz mam przedszkolaka w domu to spodziewam się, że szybko będę musiała użyć aspiratora 😐

wiesz co, 2h temu się o tej pępowinie dopiero dowiedziałam 🙈 porozmawiam z moja ginekolog 5.09 na wizycie i może z tą położna przed porodem jak do niej zadzwonie w przyszłym tygodniu i się umówimy. ciągle się zastanawiam gdzie rodzić, czy mój szpital Wojewódzki (moja ginekolog zakończyła z nim współpracę kilka msc temu i średnio poleca) ma wysoką referencyjność, czy szpital w Kato oddalony o około 50min z niska referencyjnoscia i świetnymi opiniami, wiem że np tam jest opcja kangurowania po cesarce przez tatę, a u nas w Wojewódzkim raczej nie, szczególnie teraz w covid...
Moja mała też ma pępowinę zaraz przy twarzy w zasadzie od samego poczatku😁. Bawi dię nią i często na usg podgryzuje😃 - lekarz mówi żeby absolutnie sie niczym nie przejmować bo to zupełnie normalne.

nie jest źle, bywało gorzej. na szczęście minęły mi te paskudne skurcze jelit, które miałam po tym do picia. pod koniec tygodnia muszę iść na krew bo 5.09 wizyta to zobaczymy czy działa 😊
Ja stosowalam tardyferon od 32tc do 38 tc bo później już wszystko się poprawiło i anemia przeszła prócz tego że kupka była czarna nic wiecej nie zauważyłam pr,y jego stosowaniu ale ja wogule w tej ciąży to calkiem inaczej nią przechodziłam chodzi przytyłam mało 11kg z 50 do 61kg i wogule czułam się promiennie i dumnie to czesto miała napady płaczu i smutku do tego anemię,hemoroidy i żylaki warg sromowych( chodz te to tak jak powiedziała lekarz znikną po porodzie i znikły 24h po)🙈
Wogule wmawiałam sobie dużo z perspektywy czasu głupich rzeczy które nie wiązały się z prawdą a przez to się niepotrzebnie nakręcałam a jak się nakręcałam czasami to znów płakała i tak w kółko 🙈😁
Że poród będą wywoływać bo pewnie przenoszę o tydzień bo nic nie wskazywało Że urodzę wczesniej
Że mój mąż mie pojedzie ze mną na porodówkę tylko zostawi mnie samą
Że jak mała się urodzi to będzie wszystko na mojej głowie bla bla bla😂
I nic z tego się spełniło 🙈
Mała urodziła się 1 dzień przed terminem ☺
Mąż był na porodówce masował ocierał czoło rozśmieszał podawał wodę dał ściskać swoją rękę i przecinał pępowinę według położnej zdał na 6 z plusem
A w domu też dużo pomaga i zajmuję się malutką bym miała chwilę dla siebie np by się umyć itp.
Hormony 😂 a mówiłam sobie że nie będę się w tej ciąży denerwować(mam córkę 17,5 lat , syna 15 lat i syna 5 lat) tylko będę się nią delektować🙈😂 a wyszło jak zwykle matka oszalał i wymyślał😁

@Allama a Ty byłaś na kontroli u gina?

Tak w poniedzialek, wszystko ok szyjka trzyma na 2 cm ciągle.

A i "za moich czasów" polecali kupić maść majerankową i smarować pod noskiem, żeby nos się sam odtykał w razie potrzeby.

To też moje czasy z tą maścią 😁

Ja moim syna nie czyściłam nosa w ogóle dopiero jak mieli katar.

Szpitala 1 preferencj przyjmuje od skończonych 34 czy 35 tygodni ? Wie ktoras jak to wygląda dokładnie.

Szpitala 1 preferencj przyjmuje od skończonych 34 czy 35 tygodni ? Wie ktoras jak to wygląda dokładnie.
W moim jest napisane skończony 36. Tyg.

reklama

Mi też gadał jak nasz ma 1stopien jak wogole ma 🤣to że po 36tyg mogę tu u siebie jechać ale to gadał ten na zastępstwie jak był ..

Do góry