reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja miałam do pierwszego porodu, ale nie zdążyła dojechać (szybka akcja), więc ostatecznie nie korzystałam, płaciłam tylko szpitalowi za sale do porodu rodzinnego. W kolejnych ciążach już nie czułam potrzeby załatwiać indywidualnej poloznej do porodu, rodziłam z dyżurującymi. Ale znam kobiety, które inaczej sobie nie wyobrażaja (nawet wielorodki), płacą i są zadowolone. To może mieć znaczenie szczególnie wtedy, kiedy zakładasz, że nie chcesz rodzic w pozycji "leżącej" na fotelu - położna z dyzuru może nie mieć doświadczenia w przyjmowania porodu z pozycji wertykalnych albo z kolankowo-lokciowej i odmówić Ci takiej pozycji, czyli niejako zmusić do rodzenia na fotelu. Widziałam też jako położnica, że kobiety, które miały opłacona położna do porodu, mogły liczyć na większe zainteresowanie personelu po porodzie np. w zakresie karmienia piersią.
Dziś akurat położna mówiła że zjawia się na drugi dzień i nie jednej pomogła karmić piersią bo im nie szło po szpitalu.

reklama
A czy myślałyście o opłaceniu dedykowanej położnej do porodu? Ja właśnie zaczęłam o tym myśleć. Jedna z tych co prowadzi u mnie szkołę rodzenia zachwalała tą opcję. Ale wiadomo reklamowała swoje usługi :), ale nie wiem jak się za to zabrać, zadzwonićdo szpitala gdzie mam rodzić?

Drugie pytanie. Czy któraś z was ma grupę krwi rh minus i będzie musiała mieć podaną tą imminoglobinę anty D? Ogarnęłyscie już gdzie to zrobić? Lekarz powiedział mi że trzeba iść na to podanie do szpitala, ale z tego co w necie czytam to podają to raczej w przychodniach.
Ja mam rh -. W przychodni przyszpitalej można się zaszczepić podobno od ręki:).
Nie wiem czy jesteś z Warszawy, ale moja gin ma sprawdzoną Żelazną - idziesz i dostajesz zastrzyk:)

U nas dziwnie... Bo ja mam rzadką 0 RH-, a mąż chyba jeszcze rzadszą AB Rh- 🙂 Sama nie wiem, czy mnie gin wyśle na przeciwciała, ale raczej nie🙂

Razem z moja koleżanka jesteśmy w ciąży i przed nami badanie glukozy. Zaczęłyśmy się zastanawiać czy jakby była cukrzyca ciążowa to dawałaby jakieś objawy? Przy normalnej cukrzycy to ogromne pragnienie, senność itd a jak to jest przy ciążowej? Czy któraś z Was ma taka cukrzyce i miała jakieś niepokojące objawy i wyszła ta cukrzyca?

Razem z moja koleżanka jesteśmy w ciąży i przed nami badanie glukozy. Zaczęłyśmy się zastanawiać czy jakby była cukrzyca ciążowa to dawałaby jakieś objawy? Przy normalnej cukrzycy to ogromne pragnienie, senność itd a jak to jest przy ciążowej? Czy któraś z Was ma taka cukrzyce i miała jakieś niepokojące objawy i wyszła ta cukrzyca?
U mnie nie było żadnych objawów, a cukrzyca ciążowa zdiagnozowana w 11 tygodniu ciąży. U mnie w rodzinie jeden przypadek cukrzycy typu 2 (babcia), ale krzywa miałam robiona wcześniej bo na czczo miałam wynik 95.

reklama
U mnie nie było żadnych objawów, a cukrzyca ciążowa zdiagnozowana w 11 tygodniu ciąży. U mnie w rodzinie jeden przypadek cukrzycy typu 2 (babcia), ale krzywa miałam robiona wcześniej bo na czczo miałam wynik 95.
95 i odrazu dali Ci na krzywa ? Ja mialam 84 glukozę ale w normie labo jest do 99 więc byś się normalnie łapała.

Do góry