reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Czy zdarzyła Wam się taka sytuacja, że na IKP nie macie chorobowego? Miałam wystawione 10.05., pracodawcy zgłosiłam telefonicznie tego samego dnia (zakładam, że w razie problemów zadzwoniliby do mnie), a na IKP do dzisiaj nie widzę..

reklama
Czy zdarzyła Wam się taka sytuacja, że na IKP nie macie chorobowego? Miałam wystawione 10.05., pracodawcy zgłosiłam telefonicznie tego samego dnia (zakładam, że w razie problemów zadzwoniliby do mnie), a na IKP do dzisiaj nie widzę..
aż tydzień chyba nie. A Ty patrzysz na IKP czy na PUE ZUS? Bo ja tylko na ZUS.

Czy któraś z was ma problemy ze snem? Od kilku dni śpię po kilka godzin, a dziś nie udało mi się w ogóle usnąć. Chyba jest to spowodowane stresem - ciążą, pracą itd. Czy macie na to jakieś sposoby. Nie wiem czy zgłaszać to lekarzowi...

Czy któraś z was ma problemy ze snem? Od kilku dni śpię po kilka godzin, a dziś nie udało mi się w ogóle usnąć. Chyba jest to spowodowane stresem - ciążą, pracą itd. Czy macie na to jakieś sposoby. Nie wiem czy zgłaszać to lekarzowi...
Ja nie mam, ale wiem że są leki uspakajające, które można brać w ciąży. Poza tym, jeśli to praca, to może L4 jest zasadne. Jeśli zaś nerwica lub obniżenie nastroju, to warto iść do psychiatry i mieć to pod kontrolą, żeby po porodzie nie wybuchło. A kiedy masz ginekologa? Można brać magnez, można pić melisę, iść na spacer wieczorem, ale to niekoniecznie każdemu coś da...

Ja miałam bezsenność w pierwszym trymestrze, teraz na szczęście przeszło.. Ale u mnie wyglądało to tak że usypiać usypiałam ale budził mnie najmniejszy dźwięk, światło czy coś i tak w kółko... Teraz jeśli się stresuje czymś, wizytą, badaniem to też nie śpię.. Ale ogólnie problem minął, biorę magnez, piję melisę czasami przed snem jak czuje ze będzie gorsza noc. Aktualnie to przesypiam 8h tylko ale to wystarczające jest dla mnie. Czasami popołudniu położę się na pół godziny

Ja nie mam, ale wiem że są leki uspakajające, które można brać w ciąży. Poza tym, jeśli to praca, to może L4 jest zasadne. Jeśli zaś nerwica lub obniżenie nastroju, to warto iść do psychiatry i mieć to pod kontrolą, żeby po porodzie nie wybuchło. A kiedy masz ginekologa? Można brać magnez, można pić melisę, iść na spacer wieczorem, ale to niekoniecznie każdemu coś da...
No właśnie miałam wizytę tydzień temu a następna 17.06. Spróbuję z melisą i magnezem, jak nie będzie się poprawiać to będę musiała próbować się dodatkowo umówić albo skontaktować z lekarzem

aż tydzień chyba nie. A Ty patrzysz na IKP czy na PUE ZUS? Bo ja tylko na ZUS.
Patrzę na IKP, PUE ZUS nie zakładałam, nigdy nie było potrzeby :-)
Dzwoniłam rano do naszej kadrowej, zwolnienie było widoczne prawie od zaraz. Sprzedała mi również informację, że od paru dni dzwonią pracownicy z pytaniem o to samo, więc coś jednak musi być na rzeczy z IKP.

Dzwoniłam rano do naszej kadrowej, zwolnienie było widoczne prawie od zaraz. Sprzedała mi również informację, że od paru dni dzwonią pracownicy z pytaniem o to samo, więc coś jednak musi być na rzeczy z IKP.
Ja wczoraj sprawdziłam na pue ZUS i na IKP. I racja na Pue jest widoczne zwolnienie, natomiast na IKP nie widać 😳 więc chyba serio jakiś problem mają.

reklama
IKP potrafiło nam zjadać kwarantanny - pojawiały się i znikały, więc nie mam zaufania do ich migracji danych. Pue ZUS zakładałam dawno, ale bez wychodzenia z domu (mam profil zaufany autoryzowany przez bank), także moze spróbuj przeklikac

Do góry