reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Też mam po okresie dojrzewania. Tylko w pierwszej ciąży czyms się smarowalam, ale potem stwierdziłam, że to nie dla mnie i w sumie nie pojawily mi się jakieś dramatyczne nowe. A przybierlaam po około 16 kg (niskie BMI przed ciążą) i puchlam.

reklama
U mnie 16+4 i ostatnio miałam takie bóle w kroku i pachwinach, że masakra... i w tym samym czasie wywaliło mi brzuchol 🙉 więc to chyba miało związek.
Ja tak strasznie czekam już na ruchy małej... Czujecie już cos? jeśli tak to na jakim etapie zaczęłyście??
ja czuje tak od 15 tygodnia ale to moja druga ciąża 🙈🙈🙈 teraz już kopie dość solidnie ale na zewnątrz jeszcze nie widać za bardzo 🥰

U mnie zawsze 3d to tragedia, tym razem było tak samo (a chyba jeszcze gorzej niż ze starszymi). Ja prowadzę ciążę prywatnie, zaplaciiłam 380 zł już ze zniżka dla stałych pacjentów i znowu mam wrazenie, że USG było na pół gwizdka. Na szczęście (ekhym...) przewidziałam tę sytuacje i mam jeszcze termin w kompletnie innym miejscu.

U mnie oszacowalo 390g +-50g dziewczynki, idziemy bardzo dobrze z wymiarami.

U mnie odzież ciążowa to już od dawna na tapecie i brzuch już idzie przede mną, niezbyt da się ukryć nawet pod zwojami materialow, ale ja mam termin na 30.09/1.10 i jestem wielorodka.
No z tym usg 3D to różnie bywa 🙈🙈 ja prowadzę ciąże na NFZ a do tego lekarza prywatnie chodzę tak co 2 miesiące żeby mi wszystko dokładnie posprawdzał :) prenatalne mam na NFZ ale oni tam za wiele nie mówią wiec i tak po idę sprawdzić wszystko jeszcze raz tam 🙈 przede wszystkim tak jak mówiłam ten lekarz płeć potrafi określić bezbłędnie 🙈🙈🙈

Ja na prenatalne idę do LuxMedu, więc też nie wiem czego się tam spodziewać, czy zrobią mi dokładnie to badanie i wszystko sprawdzą.. ciężko stwierdzić, pierwszy raz idę do tego lakarza. Chodź mój lekarz prowadzący zachęcał mnie właśnie do zapisania się do niego.

A co do ruchów :) Jestem teraz w 21tc macie tak, że zmienił się trochę cykl waszego dzieciaczka? Prędzej moja mała dawała się we znaki rano, teraz częściej w ciągu dnia i wieczorem :) W pewnym momencie zaczęłam panikować, że może coś jest nie tak :)

ps. wczoraj pies (samoyed) chciał się do mnie przytulić i zrobił to tak delikatnie, że uderzył tą swoją puchatą głową w brzuch. Na szczęście nie w miejsce pod pępkiem tylko bardziej może nad albo na równi z pępkiem, ale aż mi się gorąco ze strachu zrobiło... mała od razu w środku się poruszyła bo chyba wyczuła co za awantura a ja durna matka (przyszła :p) zaczęłam sprawdzać internety i naczytałam się o odklejaniu łożyska i tych innych... oczywiście nic mnie nie boli ani nic złego się nie dzieje typu krwawienie czy twardnienie brzucha :)

reklama
A jak teraz jest w związku z Covidem, można wejść na badanie z tatusiem?
Jak u was było?
w Medicover na pierwsze prenatalne mąż mógł wejść, teraz chce chodzić na każde usg :D zobaczymy, czy teraz lekarz go wpuści jutro, bo teraz to wizyta u mojego gina, a prenatalne robił inny (mój nie ma certyfikatu FMF)

Do góry