Sajfik
Fanka BB :)
Diabetolog prowadzi Twoja cukrzycę a diete ustala dietetyk. Poszukaj u siebie w mieście polecanego dietetyka który zajmuje sie kobietami z cukrzycą ciążową. Mi taka pani ustala diete, kontroluje glukoze codziennie(pisze, pyta sie), pozwala co moge jesc, podpowiada na co zamienić. Uspokoila mnie, ze jak nie bede czegoś pewna to moge jej wysłać etykietke ze składem i ona da znac czy moge czy nie. Moja dietetyk ma kontakt z dietologami i współpracuje z nimi. To też jest ważne. Poszukaj kogos u siebie, będziesz spokojniejszaWam diabetolog robi diete? Mi tylko dała rozpiske o wymeinnikach weglowodanowych i ile wymiennikow mam jesc na kazdy posiłek i to tyle. Jak ją zapytałam gdzie tutaj moge włączyć deser - np. kawałek sernika ktory sama zrobie na ksylitolu - pytalam bardziej w kontekscie świąt to mi powiedziala ze nic mi nie bedzie obliczac że mam podane co mam jeśc i mam nie wymyślać.... Musze poszukać jakas inna babke bo ta to jakas masakra. ja ide spac koło 20:30 wstaje o 5. o 20 jem posiłek mleczny wg tego co mi napisala - serek wiejski np. a o 22:30 nawet jak zasne szybciej to jem kromke chleba z wedliną. Śniadanie jem o 6. myślisz ze miedzy tą 22:30 a 6 powinnam cos zjesc jeszcze w nocy ?
Co do przerw to powinnas miedzy kolacja ostatnia a śniadaniem nie więcej niz 8-10h. Ja miewam 10h i chyba to dla mnie za dużo, muszę zmniejszyć odstęp. Ale jak nie masz rano cial ketonowych to znaczy ze nie glodzisz sie i jest okej