reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Wam diabetolog robi diete? Mi tylko dała rozpiske o wymeinnikach weglowodanowych i ile wymiennikow mam jesc na kazdy posiłek i to tyle. Jak ją zapytałam gdzie tutaj moge włączyć deser - np. kawałek sernika ktory sama zrobie na ksylitolu - pytalam bardziej w kontekscie świąt to mi powiedziala ze nic mi nie bedzie obliczac że mam podane co mam jeśc i mam nie wymyślać.... Musze poszukać jakas inna babke bo ta to jakas masakra. ja ide spac koło 20:30 wstaje o 5. o 20 jem posiłek mleczny wg tego co mi napisala - serek wiejski np. a o 22:30 nawet jak zasne szybciej to jem kromke chleba z wedliną. Śniadanie jem o 6. myślisz ze miedzy tą 22:30 a 6 powinnam cos zjesc jeszcze w nocy ?
Diabetolog prowadzi Twoja cukrzycę a diete ustala dietetyk. Poszukaj u siebie w mieście polecanego dietetyka który zajmuje sie kobietami z cukrzycą ciążową. Mi taka pani ustala diete, kontroluje glukoze codziennie(pisze, pyta sie), pozwala co moge jesc, podpowiada na co zamienić. Uspokoila mnie, ze jak nie bede czegoś pewna to moge jej wysłać etykietke ze składem i ona da znac czy moge czy nie. Moja dietetyk ma kontakt z dietologami i współpracuje z nimi. To też jest ważne. Poszukaj kogos u siebie, będziesz spokojniejsza ;)

Co do przerw to powinnas miedzy kolacja ostatnia a śniadaniem nie więcej niz 8-10h. Ja miewam 10h i chyba to dla mnie za dużo, muszę zmniejszyć odstęp. Ale jak nie masz rano cial ketonowych to znaczy ze nie glodzisz sie i jest okej 😊

reklama
Właśnie dziś testowalam ale moze za malo chleba zjadlam.. Kromke chleba z salata i szynka zjadlam o 23:30... Zasnelam o 1. O 5 juz sie obudzilam i czulam głód. Ale probowalam zasnąć do tej 6..o 6 zbadalam mocz i wyszly wysokie ciala ketonowe. Ciezko mi jesc bo mam uczucie przejedzenia, spuszenia, jem na siłę a głód sie pojawia. Za tydzien dostane diete od dietolog wiec bede miec diete lepiej zbilansowaną🤷‍♀️

Ps. Przeważnie ide spac kolo 23, wstaje kolo 6-7. Jem o 8. Ale postaram sie zmniejszyć przerwę między ost. Kolacja a śniadaniem. A Ty kiedy idziesz spac i kiedy wstajesz?
O 24 jem kanapkę z serem i podaję insulinę - do 30 min zasypiam. Budzę się 7 15 i mierzę cukier i ketony. Spróbuj sera żółtego podobno dłużej trzyma się w żołądku - dla mnie też to dziwne było bo nawet masłem tej kromki nie smaruję a jak zaczęłam tak jeść to ketonów brak;) Może skrócenie tej przerwy też da efekt - niestety trzeba metodą prób i błędów.

O 24 jem kanapkę z serem i podaję insulinę - do 30 min zasypiam. Budzę się 7 15 i mierzę cukier i ketony. Spróbuj sera żółtego podobno dłużej trzyma się w żołądku - dla mnie też to dziwne było bo nawet masłem tej kromki nie smaruję a jak zaczęłam tak jeść to ketonów brak;) Może skrócenie tej przerwy też da efekt - niestety trzeba metodą prób i błędów.
Wow spróbuję z serem żółtym i dam jutro znać 😅 dzięki! Mi juz pomysłów brak jak sie na noc zapchać 😅

Witam Nowe Dziewczyny. Jak widzicie ten wątek ma już ponad 600 stron. Od początku założenia, trochę się zdążyłyśmy poznać, zaufać w związku z czym, przeszłyśmy na prywatny wątek, czyli jesteśmy tam bardziej otwarte wobec siebie i wiele z tematów nie nadaje się na forum ogólne. Szczerze mówiąc, nie rozumiem czemu jest tyle osób które nagle się pojawiły, a podczytywały. Zwłaszcza, ze temat prywatnego forum i tego, że CZEKAMY na inne był poruszany kilkakrotnie. Nie obrazicie się, ale żyjemy w czasach gdzie w internecie nic nie ginie.
Myśle, ze będziemy tu zaglądać ale na przyjmowanie do zamkniętego wątku jest trochę późno.

Życzę wszystkim pięknego i słonecznego dnia. 😉
trudno mi na bieżąco się udzielać w moim stanie... Nie każdy ma taką ciążę, że normalnie funkcjonuje. U mnie jest bardzo duży problem bo praktycznie nic nie przyjmuje czasem leżę cały dzień i patrzę przed siebie bo nie mam siły na nic. Jestem na forum od początku, ale przegapiłam parę stron gdzie była mowa o prywatnym forum bo to był czas kiedy miałam rozbity obóz przy toalecie. Ale trudno jak są jakieś wymogi intensywności dodawania postów to zostanę na tym.

trudno mi na bieżąco się udzielać w moim stanie... Nie każdy ma taką ciążę, że normalnie funkcjonuje. U mnie jest bardzo duży problem bo praktycznie nic nie przyjmuje czasem leżę cały dzień i patrzę przed siebie bo nie mam siły na nic. Jestem na forum od początku, ale przegapiłam parę stron gdzie była mowa o prywatnym forum bo to był czas kiedy miałam rozbity obóz przy toalecie. Ale trudno jak są jakieś wymogi intensywności dodawania postów to zostanę na tym.
Nadal sie tak zle czujesz?

Dlaczego nie wzielas od ginka nic na wymioty? Po co się tak męczyć.

Dziewczyny.
Zjadłam pół bułki z wątrobianką (wędzona, 14% wątróbki w składzie). Czy taka ilość może być szkodliwa?

reklama
Cześć! Ja jestem przewrażliwiona i zdaje sobie z tego sprawę 🙄 jestem w pierwszej ciąży, termin na 1.10, obecnie 12+3 😍 ale tu pojawia się pytanie bo nasłuchałam się od teściowej i oczywiście zaczęłam myśleć. Na podwórku obok sąsiad zrobił ognisko gdzie spalał jakieś śmieci. Ja przyjechałam, musiałam kawałek przejść w tym dymie i akurat rozmawiałam przez telefon z teściowa. Wspomniałam jej, ze idę w tym dymie a ona wpadła w panikę, ze robię straszna krzywdę dziecku, ze mam uważać itd. Nie przejęłam się, ale później mi się to przypomniało i zaczęłam myśleć. Na dworze cały czas śmierdzi tym palonym ogniskiem, teraz nie wdycham tego, ale smród czuć bo musiałabym wyjechać 😅 czy serio coś takiego może mi zaszkodzić?

Do góry