reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

O i ty na cukrzycowej diecie...Jak ci idzie ? Ważysz? Wykluczyłaś to co z wysokim Ig? Jeszcze co 3 godz czy lodówka wzywa...?
Ale jestem ciekawska ;)
A weź juz mam dość 😂 narazie czekam na diete od dietolog i w miedzy czasie ratuje sie przykładowymi jedzeniami ale czasami juz pękam.. Ledwo zjem zaraz musze znów cos przygotowywać 😂 nie ważyłam się ale czuje ze zeszlo mi z wagi troszkę bo jem zdrowiej i wiecej wody piję. Mam wage zepsuta w domu😂

Jem co 3h, przeważnie co tyle glodnieje. Ilosci jem male, zawsze polowe talerza mi zostaje i tak :( nie daje cukru do herbaty więc jej woogle juz nie pije 😅 sama woda. Więcej chodze na spacery. Odłożyłam magi, kostki rosołowe. Chleb jem ten co zawsze (jagielloński) tam jest troche pszennej ale nie skacze cukier po nim więc mogę. Jem wiecej surowych warzyw, surówek do obiadu. Ogólnie dietetyczka uspokoila ze bede mogla grzeszyc ale sie muszę nauczyc poprawnie grzeszyć 😅 grunt to jeść brazowe makarony, kasze i brązowy ryż. Cukry mam dobre nawet jak przeleze w łóżku po sytym obiedzie - więc mozesz byc spokojna, nie taki diabeł zly 😅

Ty juz na diecie czy czekasz? Mierzysz juz sobie glukoze? Jakie masz wyniki?

reklama
To dobrze ze nie masz :) ja mam Keto-Diastix a Ty?
No wlasnie ja tez, a kochana mam prosbe, czy moglabym zobaczyc jak wyglada Twoj pasek pokazujacy jakies nieprawidlowosci ? ja mam tendencje to widzenia jakis wyimaginowanych rzeczy i juz sobie wkrecam ze pewnie mam cos nie tak a zle odczytuje te kolory :p
One sie u Ciebie wyraznie zmieniają?

Hej, no trudno... Ja po prostu miaalm takie zawirowania, szpitale cuda wianki ze nie siedzialam na forum po prostu. Teraz jak moja ciaza jest hmm bezpieczniejsza po prostu wrocilam .
Nie martw się, nikt Cie nie odrzuca 😘 po to jest forum ogólne by się poznać, nikt tu nikogo nie zostawi. Na prywatnym dzielimy sie bardziej prywatnymi rzeczami, nie zawsze dotyczacymi ciąży. Ale wszystkie dziewczyny tu wchodzą na glowne forum by każdego nowwgo poznać blizej i wesprzec. Po to tu jesteśmy i będziemy 😊 prywatny mamy od niedawna, jak juz blisko sie z każdym tu poznałyśmy po długim czasie. Zostań tu z nami 😊

No wlasnie ja tez, a kochana mam prosbe, czy moglabym zobaczyc jak wyglada Twoj pasek pokazujacy jakies nieprawidlowosci ? ja mam tendencje to widzenia jakis wyimaginowanych rzeczy i juz sobie wkrecam ze pewnie mam cos nie tak a zle odczytuje te kolory :p
One sie u Ciebie wyraznie zmieniają?
Pokaze Ci pasek z dziś, ale jest on grubo po czasie więc ten na ketony jest o wiele ciemniejszy, wiadomo. Tak u mnie niestety od razu zaczyna ciemnieć :(
Załączam zdjęcie 😊
IMG_20220323_091423.jpg

Ostatnia edycja:
Pokaze Ci pasek z dziś, ale jest on grubo po czasie więc ten na ketony jest o wiele ciemniejszy, wiadomo. Tak u mnie niestety od razu zaczyna ciemnieć :(
Załączam zdjęcie 😊Zobacz załącznik 1382104
Bede robic przed obiadem to zwroce bardziej uwage chociaz ewidetnie u Ciebie widze zmiane koloru a u mnie nie widzialam roznicy. A czy moge zapytać co w sytuacji takiego nieprawidlowego wyniku ?

A jak u Ciebie ciała ketonowe rano? Ja jem non stop, mam dość jedzenia i gotowania. Dziś mnie brzuch od rana boli z przejedzenia.. A rano i tak ciała ketonowe w moczu w miare wysokie 🤦‍♀️ idzie zwariować. Bo nie gloduje sie, jem weglowodany, juz mi sie odbija i marze o jednym dniu lżejszego jedzenia...
Też jeszcze mi się zdarzają śladowe ilości. A o której idziesz spać i wstajesz? Może za długa przerwa. Mi pomogła kromka dozwolonego chleba i plaster sera żółtego zaraz przed snem.

Bede robic przed obiadem to zwroce bardziej uwage chociaz ewidetnie u Ciebie widze zmiane koloru a u mnie nie widzialam roznicy. A czy moge zapytać co w sytuacji takiego nieprawidlowego wyniku ?
A nie wiem czy przed obiadem powinno sie robic. Najlepiej na czczo po przebudzeniu - bo w ciagu dnia jesz i organizm moze miec mniej ketonow bo jesz. Chodzi o te przerwe nocną - podczas nocy organizm moze wchodzić w stan głodówki bo jest wieksza ilosc h niejedzenia i tworza sie cialka ketonowe.

Jeśli sa cialka ketonowe podczas cukrzycy moze to znaczyć ze nieprawidlowa dieta, ze jesz za rzadko oub zbyt ubogo. Zbyt malo węglowodanów lub po prostu zjadlas za wcześnie drugą kolacje

Też jeszcze mi się zdarzają śladowe ilości. A o której idziesz spać i wstajesz? Może za długa przerwa. Mi pomogła kromka dozwolonego chleba i plaster sera żółtego zaraz przed snem.
Właśnie dziś testowalam ale moze za malo chleba zjadlam.. Kromke chleba z salata i szynka zjadlam o 23:30... Zasnelam o 1. O 5 juz sie obudzilam i czulam głód. Ale probowalam zasnąć do tej 6..o 6 zbadalam mocz i wyszly wysokie ciala ketonowe. Ciezko mi jesc bo mam uczucie przejedzenia, spuszenia, jem na siłę a głód sie pojawia. Za tydzien dostane diete od dietolog wiec bede miec diete lepiej zbilansowaną🤷‍♀️

Ps. Przeważnie ide spac kolo 23, wstaje kolo 6-7. Jem o 8. Ale postaram sie zmniejszyć przerwę między ost. Kolacja a śniadaniem. A Ty kiedy idziesz spac i kiedy wstajesz?

reklama
Właśnie dziś testowalam ale moze za malo chleba zjadlam.. Kromke chleba z salata i szynka zjadlam o 23:30... Zasnelam o 1. O 5 juz sie obudzilam i czulam głód. Ale probowalam zasnąć do tej 6..o 6 zbadalam mocz i wyszly wysokie ciala ketonowe. Ciezko mi jesc bo mam uczucie przejedzenia, spuszenia, jem na siłę a głód sie pojawia. Za tydzien dostane diete od dietolog wiec bede miec diete lepiej zbilansowaną🤷‍♀️

Ps. Przeważnie ide spac kolo 23, wstaje kolo 6-7. Jem o 8. Ale postaram sie zmniejszyć przerwę między ost. Kolacja a śniadaniem. A Ty kiedy idziesz spac i kiedy wstajesz?
Wam diabetolog robi diete? Mi tylko dała rozpiske o wymeinnikach weglowodanowych i ile wymiennikow mam jesc na kazdy posiłek i to tyle. Jak ją zapytałam gdzie tutaj moge włączyć deser - np. kawałek sernika ktory sama zrobie na ksylitolu - pytalam bardziej w kontekscie świąt to mi powiedziala ze nic mi nie bedzie obliczac że mam podane co mam jeśc i mam nie wymyślać.... Musze poszukać jakas inna babke bo ta to jakas masakra. ja ide spac koło 20:30 wstaje o 5. o 20 jem posiłek mleczny wg tego co mi napisala - serek wiejski np. a o 22:30 nawet jak zasne szybciej to jem kromke chleba z wedliną. Śniadanie jem o 6. myślisz ze miedzy tą 22:30 a 6 powinnam cos zjesc jeszcze w nocy ?

Do góry