reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja miałam na czczo 91 i lekarz mi powiedział, że to niezbyt dobrze bo 92 to już przekroczenie.
A ja mam całe życie w okolicy 85, miesiąc temu miałam 88 i teraz się bałam, ze urośnie, a tu nagle 71…
Pani doktor mówi, ze to świetny i bezpieczny wynik, ale myślę, ze również powiązany z moim brakiem energii i Mdłościami o poranku.

reklama
Ja od 25.02 jestem na diecie ze względu na cc. Wczoraj znalazłam przepis na pizze z mąki pełnoziarnistej na grupie o cukrzycy ciążowej. Zjadlam polowe.. wywalilo mi cukier do 141, wszystkie posiłki mi sie poprzesuwaly przez to i dziś znów mam przekroczenia... bo śniadaniu które normalnie było ok, mam 148..
😭😭😭 i jeszcze z tego wszystkiego zapomniałam zrobić pomiar na czczo... piękna pogoda A ja sie zle czuje dziś i fizycznie i psychicznie... już tak dobrze szło z dietą i cukrami... Ale zachciało się sobie dogodzić 😔😔😔 miewalyscie w ciazy skoki cukru, takie pojedyncze ? Co się z tym robi? Już się uspokoilam z cc a teraz znów się martwię. W środę wizyta u diabetologa....
Spokojnie, jednorazowy skok nie zaszkodzi dziecku, pomyśl jaki miałaś skok cukru po wypiciu glukzy do badania.
Będzie dobrze kochana, nie stresu twojej maleństwo to czuje.
Głęboki wdech i pomysł o czymś innymi. Może idź na spacerek?

Spokojnie, jednorazowy skok nie zaszkodzi dziecku, pomyśl jaki miałaś skok cukru po wypiciu glukzy do badania.
Będzie dobrze kochana, nie stresu twojej maleństwo to czuje.
Głęboki wdech i pomysł o czymś innymi. Może idź na spacerek?
z tymi spacerami muszę jakoś się czasowo zorganizować. Bo i jem na czas i leki co 8h, 1.5h po nie można jeść, i trzeba leżeć zeby luteina się wchlonela i robić te wszystkie posiłki....

z tymi spacerami muszę jakoś się czasowo zorganizować. Bo i jem na czas i leki co 8h, 1.5h po nie można jeść, i trzeba leżeć zeby luteina się wchlonela i robić te wszystkie posiłki....
Leżysz po luteinie? Z zaleceń lekarza? ja też biorę i nie leżakuję po, a może powinnam 🤔 dopytam na wizycie we wtorek. Muszę listę zrobić bo coraz więcej pytań

To na pewno jest trudne do poukładania i wymaga chwili czasu i spokojnego zastanowienia.
Ale tak jak dziewczyny piszą, pamiętaj, że stres Wan szkodzi najbardziej - również w kontekście cukru. Stres wywołuje w organizmie funkcję uciekaj albo walcz, do obu potrzebna jest duża dawka energii, więc pojawia się wyrzut glukozy.

Leżysz po luteinie? Z zaleceń lekarza? ja też biorę i nie leżakuję po, a może powinnam 🤔 dopytam na wizycie we wtorek. Muszę listę zrobić bo coraz więcej pytań
Ja też rano nie leżę po luteinie nie miałam zaleceń, a od jutra zmiana na doustną żebym mogła mieć wzięta cytologię na wizycie 28 marca.

od transferu zle wchlaniala sie luteina. Zmieniła mi z luteiny na lutinusa dopochwowo . Podjezykowo i podskórnie miałam.
Dr powiedziała, że skoro tak źle przyswajam to trzeba leżeć zeby jak najwięcej się wchlonela A nie wyciekła.
Zeby bylo zabawniej przed kolejną aplikacja mam wydobywać pozostałości tabletki poprzedniej. Bo te wypełniacze blokują dostęp nowej tabletki do śluzówki pochwy. 🤦‍♀️ wiec jak o 12 wkladam to 11 50 zaczynam operacje...a po lezalam kiedyś 1.5h... teraz Max 40min bo życia nie ma kiedy żyć...

Też mam czasem takie skoki. Na diecie od 3.03. Wczoraj zjadłam średnią pomarańczę i kilka migdałów i po godzinie 150:( wcześniej po takim zestawie 110. Też mam wizytę w środę i będę o to pytać. Dopiero jestem na etapie próbowania co mi wywala cukier. Największy problem mam z cukrami na czczo. Biorę insulinę 14j i nie było poprawy. Nagle z dnia na dzień cukier na czczo 63. Mam też problem z ketonami. Wiem co czujesz bo ja też po przekroczeniu mam serdecznie dość bo się staram a rezultat kiepski. Jakoś damy sobie radę byle się nie poddawać i nie załamywać:)
Będę cię podczytywać bo nastawiam się na akcje dieta
Z resztą ja jestem na wszystko gotowa ale wyzwanie przyjmuje jak zawsze..
Byle do końca

Znikam,udanego dnia

Też mam czasem takie skoki. Na diecie od 3.03. Wczoraj zjadłam średnią pomarańczę i kilka migdałów i po godzinie 150:( wcześniej po takim zestawie 110. Też mam wizytę w środę i będę o to pytać. Dopiero jestem na etapie próbowania co mi wywala cukier. Największy problem mam z cukrami na czczo. Biorę insulinę 14j i nie było poprawy. Nagle z dnia na dzień cukier na czczo 63. Mam też problem z ketonami. Wiem co czujesz bo ja też po przekroczeniu mam serdecznie dość bo się staram a rezultat kiepski. Jakoś damy sobie radę byle się nie poddawać i nie załamywać:)
ja już się boję próbować tego co nie znane dla poziomu cukru🤦‍♀️

reklama
ja już się boję próbować tego co nie znane dla poziomu cukru🤦‍♀️
Też się boję bo takie skoki są dla mnie stresujące. Dostałam dietę od dietetyka, ale wróciłam do swoich sprawdzonych posiłków bo bałam się przekroczeń. Może jak ureguluję cukier na czczo to będę mieć więcej odwagi do próbowania nowych rzeczy. Z drugiej strony u mnie dopiero 9tc+5 i tą dietę trzeba będzie jakoś urozmaicić bo do października ciężko będzie mi jeść codziennie to samo wg ustalonego schematu. Mam też niedowagę i tym bardziej przejmuje się że przy takich posiłkach ciężko będzie tyć. Pocieszam się, że na wiosnę i w lecie będzie sporo świeżych warzyw i dozwolonych owoców a to pomoże urozmaicić posiłki:)

Do góry