reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja właśnie siedzę w urzędzie, dowód rejestracyjny wyrobili w rekordowym czasie 11 dni, ale co z tego, jak w kolejce przede mną 16 osób...
Czemu nie skorzystasz z przywileju kobiety w ciazy i nie zapytasz czy nie moglabys teraz wejsc bo jestes w ciazy? Tylko nie ludzi a tej babki/faceta co ma Cie obslugiwac ;)

reklama
A takie pytanie... Kiedy się powinno zaczynać temat z lekarzem o porodzie ? Tz o metodzie porodu tj. CC ?
Już teraz w połowie czy później ? Jakoś inaczej wtedy lekarz prowadzi ciążę czy tak samo jak sn ? Hmmmm :confused:
Jeśli lekarz widzi przeciwwskazania do sn to ci powie, że proponuje cc. Bo normalnie nie masz wyboru bo ja chcę cc i już. No może ze w prywatnym szpitalu.

O nieee a ja się już cieszyłam, że w końcu będę miała coś z funduszu jak tu za wszystko muszę płacić :(

Ech popytam u mnie w przychodni, ale coś jak znam życie pewnie się nie uda...

Ale kontrolne wizyty u ginekologa normalnie mogą być na nfz czy też jest jakiś limit?
Myślę, że będziesz miała badania bezpłatne, bo jak sama zauważyłaś, może być problem z tłumaczeniem dokumentacji i nawet jak w Chinach Ci robili, to chyba rozsądniej powtórzyć u nas. Do szpitala powinnaś mieć przynajmniej wyniki:
- HIV i kiły
- wymazu z pochwy na GBS
- grupy krwi tzw. z pieczątkami
- antygenu HBs, ew. HCV
Tanie te badania nie są (morfologię i ogólne moczu robi się regularnie, ale można jakoś przecierpieć z własnej kieszeni), powinnaś więc dostać skierowanie na NFZ pod koniec ciąży. Badania ginekologiczne i "krótkie" USG też przysługuje. Pomyśl, czy już teraz nie powinnaś sobie zaklepać wizyty gin na NFZ?

Wiem Emol...dlatego napisałam że raczej większość z nas ma przy każdej wizycie usg. Po prostu szkoda ale słabo trafiłaś. Nie wyobrażam sobie zostać przy takim lekarzu. No ale każda z nas sama decyduje.
Po prostu zadecydowalam z mężem ze będziemy chodzić na usg prywatnie. Bo ten na NFZ przynajmniej zleca badania, a zawsze mogę gorzej trafić :/

Ja idę pod koniec sierpnia na wesele wiec myślenie jak to pod koniec czerwca to śmiało można iść. Jak się bedziesz złe czuła to pójdziesz do pokoju/ wrócicie do domu i tyle na pewno nikt nie będzie miał pretensji
Ja mam wesele kuzynki 29 wrzesnia, a 22. 10 termin i jesli bede sie dobrze czuc to czemu mialabym nie isc :) jesli bedzie mi ciezko siedziec to wezmiemy pokoj i po prostu kiedy bede miala ochote pojde polezec, tanczyc nie musze, bardzi3j mi zalezy na spedzeniu czasu z rodzina :)

Ja w pierwszej ciąży miałam termin na początek października i byłam na imprezach: pod koniec czerwca, w połowie lipca (jako świadkowa nawet, trzeba było dojechać ponad 200 km) oraz ok. 20 września (dojazd 50 km, wszyscy do tej pory pamiętają, że przecież ja już wtedy na końcówce byłam). Przy czym my z mężem nie jesteśmy zbyt taneczni i nigdy nie siedzimy do białego rana.

Myślę, że będziesz miała badania bezpłatne, bo jak sama zauważyłaś, może być problem z tłumaczeniem dokumentacji i nawet jak w Chinach Ci robili, to chyba rozsądniej powtórzyć u nas. Do szpitala powinnaś mieć przynajmniej wyniki:
- HIV i kiły
- wymazu z pochwy na GBS
- grupy krwi tzw. z pieczątkami
- antygenu HBs, ew. HCV
Tanie te badania nie są (morfologię i ogólne moczu robi się regularnie, ale można jakoś przecierpieć z własnej kieszeni), powinnaś więc dostać skierowanie na NFZ pod koniec ciąży. Badania ginekologiczne i "krótkie" USG też przysługuje. Pomyśl, czy już teraz nie powinnaś sobie zaklepać wizyty gin na NFZ?
Część z tych badań właśnie dlatego zrobiłam już w Polsce jak przyjechałam na tydzień na wesele, grupę krwi, HIV itp. ale pewnie coś jeszcze będzie trzeba... Tylko wtedy byłam na wizycie prywatnie, bo było bardzo mało czasu i oczywiście za nie płaciłam :/

Może faktycznie powinnam już się umawiać, jakoś zakładałam, że ogarnę to dopiero po powrocie, ale jeśli tak jak ktoś tu pisał gdzieniegdzie już nie ma terminów nawet lipiec to może trzeba zacząć o tym myśleć... :/

reklama
A taka sytuacja, za mc 30/06 mamy wesele znajomych i trzeba do 1/06 potwierdzić bo to w lokalu dosyć drogim i sie bije z myślami co robić czy iść czy nie ? O tańcu mogę zapomnieć ,najwyżej jakiś wolny kawałek . Ale co wszyscy pójdą się bawić a my zostaniemy sami za stołem ?

Dwa , nie mam nic ani sukienki butów dodatkow... Wysiedzieć wysiedze bez leżenia bo się źle czuje tak z 4-5 h... i co tu robić iść czy nie iść ???... :confused::D

Lubię wesela , fajne ekipa znajomych będzie troszkę mi szkoda by było... Ale wiadomo synek i jego zdrowie najważniejsze :-D

Chodzilyscie na wesela w ciąży ok 26 TC tj 7 mc już.... ???

Idźcie. Żona kuzyna była teraz i na weselu 12.05 i na komuni 27.05 a termin ma na 10 czerwca.
Dała radę. Trochę leżała na górze w domu weselnym a tak ganiała, tańczyła i pilnowała swojego dwulatka.
Będziecie żałowali....

Do góry