reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

I ja byłam w piątek na wizycie kontrolnej (a potem na czarnym proteście rzecz jasna), wszystko na razie ok. Dzidek ma 3,6cm dwie ręce, dwie nogi, jedną głowę ;) I zarys struktur mózgowych. Ruchliwe było :) Serduszko bije ładnie 174 uderzenia na minutę. Lekarz powiedział że jest zadowolony. Ja również bo widzę że o ile wcześniej dzieć był równo z wiekiem ciąży to już zaczyna być większy czyli z wielkości wychodzi 10w4d :) Takie bardziej jakby moje wreszcie.
Jakim cudem ktoś na tym etapie podaje płeć to ja nie wiem, u nas co najwyżej grubą pępowinę było widać między nogami. Spytałam gina kiedy będziemy płeć sprawdzać to powiedział że za dwa miesiące. W sumie podobnie jak moich poprzednich ciążach.
Aspekt - bardzo mi przykro że tak cię ta ciąża dołuje, ja bym chyba jednak wolała patologię bo jednak pomoc zaraz pod ręką. Czy ty masz starsze dzieciaczki bo nie pamiętam? Bo w tej sytuacji rzeczywiście patologia to trudny wybór...
Dziewczyny, przypomniałyście mi żeby zgłosić ciążę do DKMS! Jestem miło zaskoczona że jest nas tutaj tyle dawczyń :) Ja zaczynałam jako honorowy krwiodawca, oddawałam tez płytki (brrr) aż w końcu zdecydowałam się dołączyć do bazy DKMS i jeszcze męża namówiłam (chociaż biedak jak się dowiedział o mega długim pobieraniu krwi jak cię już dobiorą to prawie zemdlał) ale czego się nie robi żeby ratować ludzkie życie...

reklama
Cześć, gratuluję wszystkim dobrych wizyt lekarskich. Ja zaczęłam już 13 tydzień, termin 1.10 ale możliwe że załape się na wrzesień, najprawdopodobniej cesarka. Ma wypowiedzieć się okulista ale parę lat temu miałam zabieg na siatkówce i to bezwzględne wskazanie. Dziecko ok, ma 65mm.usg genetyczne prawidłowe i test Pappa też. Na 90% chłopczyk ale potwierdzę 16. 04 na wizycie. Ja za to mam przypływ sił. Drugi trymestr generalne porządki, energia wróciła, apetyt mam nadzieję że się utrzyma. Wszystkim wam życzę dobrego samopoczucia i zdrówka.

Aspekt dobrze ze to krwawienie nic zlego nie oznaczało... musisz sama rozważyc za i przeciw....
Tam bedziesz tylko lezec. I odpoczywac...zrobia Ci badania jakies dodatkowe... no ale szpital to nie dom... wiec komfort psych8czny lepszy w domu, masz dzieciaczki w domu, czy to pierwsze w drodzr ? Bo to tez ma duze znaczenie i swoje plusy i minusy... czy masz mozliwosc zeby ktos w domu robil za Ciebie...i obiad do lozka podal?... kurcze trudna decyzja...

Ostatnia edycja:
Aspekt dobrze ze to krwawienie nic zlego nie oznaczało... musisz sama rozważyc za i przeciw....
Tam bedziesz tylko lezec. I odpoczywac...zrobia Ci badania jakies dodatkowe... no ale szpital to nie dom... wiec komfort psych8czny lepszy w domu, masz dzieciaczki w domu, czy to pierwsze w drodzr ? Bo to tez ma duze znaczenie i swoje plusy i minusy... czy masz mozliwosc zeby ktos w domu robil za Ciebie...i obiad do lozka podal?... kurcze trudna decyzja...
Nooo właśnie z tym szpitalem to jest tak że wiadomo że to nie dom. Natomiast ja na samym początku trafiłam do szpitala z dużymi bólami brzucha, lekarz mówił żebym w domu bodpoczywala itd i wydawało mi się że dużo leżę ale dopiero jak w szpitalu musiałam leżenia non stop to brzuch orz stał boleć. Niestety mało kto jest tak zdyscyplinowany żeby we własnym domu cały czas leżeć. Oczywiście sytuacja zelezy od tego na ile możesz sobie pozwolić żeby zostawić dom i od twojego stanu psychicznego. Ja na początku w szpitalu też miałam straszne myśli ale jak po dwóch dniach przestał boleć brzuch to wiedziałam że zrobiłam dobrze i byłam z siebie mega dumna [emoji4]

nzjdyx8dtnebih09.png

dziewczyny a ja tak z innej beczki, u mnie nie da się ustalić daty z OM dlatego sugerujemy się wyłącznie USG, od początku wychodził termin na 15.10 ale na USG sprzed 3 tygodni wyszło na 18.10 i tej daty mamy się trzymać, ale dziś na USG znowu wyszedł 15.10, prenatalne mam na 9.04 i według dzisiejszego USG będzie to 13+0 czy nie za późno? maleństwo urosło w ciągu 9 dniu aż o 1,7cm nie wiem czy to dużo czy to mało, ale teraz się stresuję czy nie będzie maleństwo za duże, przełożyć to (jak się uda) z poniedziałku na czwartek? (z 9.04 na 5.04) ? kurcze sama nie wiem...
Spokojnie :) nawet jeśli to byłby ten 18.10 to przesunięcie o 3 dni więc badanie wypadałoby 13t3d, czyli dalej w odpowiednim zakresie. Ale nie musisz się obawiać, że to się np. myli o tydzień, więc możesz być spokojna, bo to właśnie usg weryfikuje, czyli masz wiek ciąży pewny, te 3 dni to tylko niewielka niepewność :)

ja też w ogóle nie liczę z OM, bo mi się owulacja przesunela o 3 tygodnie :eek: ale ja od początku wiedziałam, kiedy miałam owulację, a lekarze za każdym razem liczyli z OM i panikowali, że płód się zatrzymał w rozwoju 3 tyg wcześniej :/

Dziękuję za odpowiedzi. W ciąży z najstarszym dzieckiem leżałam kilka tyg. plackiem, nawet do posiłku nie wstawałam, ale wtedy byliśmy z mężem we dwoje. Teraz jest 2 dzieci w domu...

Zmieniając temat, zrobiłam zamówienie w H&M z -20% na dział dziecięcy. Polowałam na bodziaki dla córki od kilku miesięcy - nawet w grudniu zamówiłam, zapłaciłam i... napisali, że nie mają. Mam nadzieję, że teraz wszystko dojdzie. Także jeszcze do dzisiaj jest promocja, jeśli któraś z Was musi dzieciakom odświeżyć garderobę.

Wczoraj zdjęłam obrączkę, bo podpuchły mi palce. Mogłabym nosić na lewej ręce, ale uznałam, że dziwnie mi z tym i odłożyłam do szkatułki. W poprzednich ciążach nosiłam dłużej, ale nic na to nie poradzę.

@aspekt wypoczywaj najwięcej jak się tylko da:) wierzę,że to ciężki wybór patologia czy dom,kiedy w domu są dzieciaki. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i obyło się bez szpitala:)

Dziewczyny,któraś z Was brała może coś na zapalenie pęcherza? Od kilku dni trochę boli i nie mam pojęcia czy mogę coś wziąć dozwolonego

Ja na szczęście od kilku lat nie miałam nieprzyjemności z pęcherzem. Ale pewnie w ciąży w pierwszej kolejności bym sięgnęła po sok 100% z żurawiny (bez cukru, nie jabłkowy z żurawiną tylko jednoskładnikowy). Generalnie dużo pić i unikać słodyczy.

Właśnie się dowiedziałam, że dzisiaj była zmiana czasu :D

Ostatnia edycja:
reklama
@aspekt ja tez zrobilam zakupy bo zobaczylam rabat mam nadzieje ze dojdzie przed swietami bo z hm bardzo dlugo zawsze czekam, zamowilam tez legginsy ciazowe bo sa przecenione [emoji106] mam nadzieje ze to taka grubsza bawelna zeby dupsko nie prześwitywało [emoji16]
@Margonelka mam to samo! Dzis czulam pieczenie poobserwuje to caly dzien postaram sie wiecej pic i pewnie siegne tak jak radzi aspekt po zurwaine powinna pomoc

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry