reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Nawet nie spytałam w aptece, wiesz, myślałam, że jak ginekolog zapisała i wie, że w ciąży, to po co mam mówić w aptece... Z hemoroidami mam pierwszy raz w życiu doczynienia
Szczerze mówiąc, ja już jestem nastrachana w tej ciąży i się nie odważyłam brać Procto-glyvenolu. Leży na półce i będzie czekał jeszcze kilka tygodni. Wmawiam sobie, że mnie tyłek nie boli i nie swędzi...

reklama
To z tym gadaniem o 500+ to chyba takie niesmieszne zarty sa [emoji12] nas tez juz kilka os w ten sposob „przywitalo”. Apropo cay czas ma byc to swidczenie cos slyszalam ze maja wycofywac? A slyszalyscie ze przygotowuja jakas ustawe swiadczen dla rodzin w ktorych rodza sie dzieci w krotkim czasie nie wiem ile ale jakos ze odstep od jednego porodu do drugiego 24 czy 36 mies ??

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Link do: Najpierw króliki, teraz "premie za szybkość". Tak rząd chce zachęcić Polaków do powiększania rodziny

Apropo cay czas ma byc to swidczenie cos slyszalam ze maja wycofywac? A slyszalyscie ze przygotowuja jakas ustawe swiadczen dla rodzin w ktorych rodza sie dzieci w krotkim czasie nie wiem ile ale jakos ze odstep od jednego porodu do drugiego 24 czy 36 mies ??
Nic nie słyszałam ani o jednym, ani od drugim. Już mogliby przestać kombinować, bo co nowe rozwiązanie, to jeszcze bardziej pokomplikowane. W 500+ bardzo denerwuje mnie rozrośnięta administracja (wg mnie były mechanizmy na zrobienie tego mniejszymi kosztami choćby zwrot ulgi na dzieci przez US) oraz brak zasady "złotówka za złotówkę". Natomiast bardzo dobrze, że od razu uruchomili porozumienie z bankami - wnioski o 500+ składałam przez internet, szybko i skutecznie.

Ale przecież to jest dopiero na drugie dziecko

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
oar8flw178dnjg4g.png
Na pierwsze też jeśli się nie przekracza jakieś tam kwoty na osobę w rodzinie :)

Dziewczyny A niech zazdrosnicy i złośliwe komentarze sobie lecą i pękają.
Najważniejsze, że Dzieci są w brzuszku całe i zdrowe.
Można zawsze odpowiadać osobom w okresie prokreacji, że zawsze może mieć ten sam "problem" A Babci, Teściowej, że te 500+ I tak nie ustrzeże ją/go od dbania o wnuka/wnuczke ;-)
Trzeba zawsze tym samym odpowiadać o_O

Dluga kolejka mam albo tatusiow z maluchami do usg glowy na oddziale no to pewnie robili wszystkim bo pamietam przychodzila polozna wolala nastepnych a i tak byla kolejka maz czekal. Przy nastepnej wizycie az spytam poloznej czy to u nich jest standard.
Ale tak samo po cc inaczej postepowali ze mna w tym wlasnie szpitalu a zupelnie inaczej moja bratowa w panstwowym w krakowie kazdy szpital ma chyba swoje standardy
Moj maz moglbyc w tej salce przy sali operacyjnej zaraz po wyciagnieciu syna zobaczyl go pierwszy i dostal go na gola klate do kangurowania az mnie zeszyli i zaraz na pooperacyjnej dostalam syna golutkiego do cyca. Mierzyli i te pierwsze badania wykonywali jak syn lezal na mezu. Moja bratowa zobaczyla syna po cc ubranego i juz nakramionego butla po godzinie. Po 6 h sciagneli mi opatrunek cewnik i musialam wstac wziasc prysznic a moja bratowa lezala jak kloda cewnik na drugi dzien popoludniu jest sciagali i wtedy tez lekko ja pionizowali z opatrunkiem chodzila przez tydzien a nie wynikalo to z zadnych komplikacji czy stani zdrowi wrecz to ja rodzilam w 37 tc z a ona w 39 a z dziecmi to bylo wszystko ok moja mialo 9 pkt bo bylo posinione bo mialam stan przedrzucawkowy

@Emol jaka reprymenda moim celem nie jest wprowadzanie nikogo w blad daj spokoj... nie nakreslilam calego tla ale nie uwazasz ze w kazdym temacie trudno jest zamiescic wszystkie szczegoly zeby posty nie byly poematami a moj i tak juz byl.

Ale raczej jak godzisz w prywatnym szpitalu który ma podpisaną umowę z NFZ to jest co innego i proszę nie wmawiają ze nie. Sama masz przykład siebie i bratowej. Raczej większość dziewczyn będzie rodzić w normalnym państwowym szpitalu więc może lepiej pisać jak jest w takim a nie wprowadzać w błąd ze bedzie dziecko miała usg głowy itd i po porodzie będą zdenerwowanie dlaczego ich dziecko nie ma zrobionych wszystkich badań. Chcesz to rodz jak wolisz ale nie możesz wypowiadać się na temat państwowego szpitala bo w takim nie rodzilas.
A informacja ze roodzilas w prywatnym ale z podpisaną umowa powinnaś na początku nakreślić i nie jest to "szczegół" wg mnie.

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

3 wizyta (prenatalne) 29.03.18

Ostatnia edycja:
reklama
Standard opieki na pewno zależy od sytuacji finansowej placówki. Może akurat w tamtym szpitalu mieli niewykorzystane limity i mogli fundować dzieciom poszerzone badania. A NaturalnaMama chodziła do prywatnej przychodni z kontraktem i mimo to opiekę zaproponowali jej poniżej standardu - najwyraźniej jej przychodnia ma jakiś problem finansowy.

Do góry