reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Wróciłam. Co do badań - dostałam skierowanie na IgG, IgM, hbs przeciwciała i kiłę. Tsh i ft4 mam zrobić na własny koszt, podobno nie są obowiązkowe.
Morfologie i mocz mam zrobić na własny koszt, bo już mam 4 badania na skierowaniu, a więcej nie może, bo wtedy nie są refundowane. Ewidentnie robi ze mnie debilkę. Z dobrych wiadomości - dzidzia tętno książkowe, 8+3 z OM, 8+6 z usg.
Mam u niej wizytę za 2 tyg, potem 13. 04 prenatalne gdzie indziej, później wylatuję na 2 tygodnie. I wychodzi na to, że już się z nią i tak nie spotkam, bo ona 'od maja będzie już przyjmować tylko prywatnie'. Ktoś ma pracować za nią na NFZ. Zobaczymy
413b134adb54888d3350205697ca58b9.jpg

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Ewidentnie ... w życiu nie ma czegoś takiego jak limit badań na pacjenta, nie wiem co to za przychodnia. Poszukaj lepszego fachowca - odrazu sama będziesz spokojniejsza :)
Morfologia nie refundowana - no litości ‍♀️ co za baba.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ewidentnie ... w życiu nie ma czegoś takiego jak limit badań na pacjenta, nie wiem co to za przychodnia. Poszukaj lepszego fachowca - odrazu sama będziesz spokojniejsza :)
Morfologia nie refundowana - no litości ‍♀️ co za baba.

A moze to jest kwestia przychodni maja podpisana umowe z nfz a moze nie pelny tylko jakis ograniczony kontrakt stad te limity ?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

To zmienia postać rzeczy ;)

Zaopatrzyłam się niedawno w segregator i tam jest tak o badaniach z krwi, badania moczu na prawie każda wizytę :
66ea3c3d6b3ef274591370a40f38c32c.jpg

Powiem szczerze nie wiem co mam zrobić. Mam do wyboru kilka prywatnych klinik lub przychodnie, gdzie Pani zapowiedziała, że mam zabrać ze sobą ręcznik na wizytę, żeby sie zakryć przechodząc z 'przebieralni' do gabinetu. PRL to mało powiedziane. Skoro w prywatnych klinikach z kontraktem są takie problemy z badaniami to zostaje mi szukać w innej przychodni, ale w tym momencie to już odległość ponad 20km, a jednak wolałabym gina gdzieś bliżej :(

Powiem szczerze nie wiem co mam zrobić. Mam do wyboru kilka prywatnych klinik lub przychodnie, gdzie Pani zapowiedziała, że mam zabrać ze sobą ręcznik na wizytę, żeby sie zakryć przechodząc z 'przebieralni' do gabinetu. PRL to mało powiedziane. Skoro w prywatnych klinikach z kontraktem są takie problemy z badaniami to zostaje mi szukać w innej przychodni, ale w tym momencie to już odległość ponad 20km, a jednak wolałabym gina gdzieś bliżej :(

Jej naprawdę masz pod górkę z tymi ginami. Wersja z ręcznikiem jest co najmniej nie na miejscu. Myślę, że jednak czasami lepiej dojechać trochę dalej i mieć najlepszą opiekę, niż bliżej i po łebkach. Ciężko to wszystko jakoś sensownie ugryźć. Ale przede wszystkim głowa do góry i dużo spokoju, bo to maluszkowi jest potrzebne ;)

Sama jeżdżę 30 km do kompetentnego gina, ale czego się nie robi dla dobra ogółu :)

Wróciłam. Co do badań - dostałam skierowanie na IgG, IgM, hbs przeciwciała i kiłę. Tsh i ft4 mam zrobić na własny koszt, podobno nie są obowiązkowe.
Morfologie i mocz mam zrobić na własny koszt, bo już mam 4 badania na skierowaniu, a więcej nie może, bo wtedy nie są refundowane. Ewidentnie robi ze mnie debilkę. Z dobrych wiadomości - dzidzia tętno książkowe, 8+3 z OM, 8+6 z usg.
Mam u niej wizytę za 2 tyg, potem 13. 04 prenatalne gdzie indziej, później wylatuję na 2 tygodnie. I wychodzi na to, że już się z nią i tak nie spotkam, bo ona 'od maja będzie już przyjmować tylko prywatnie'. Ktoś ma pracować za nią na NFZ. Zobaczymy

W srugiej ciazy mialam lekarke c9 max 3 badania m9gla zlecic na jednej wizycie...
Nie kumam tego
A teraz jestem u twkiej co 7 badan na.pierwszej wizycie zlecila...wiec mozna...zalezy od przychodni...

Obowiazkowe badania to morfologia, grupa krwi, glukoza i kiła. Pozostale badania to badania zalecane. Takie info dostalam jak dzwonilam do nfztu w mojej okolicy. Na pytanie dlaczego niektore kobiety maja bezplatne badania zalecane uslyszalam, ze to zalezy od regionu i rodzaju podpisanej umowy przychodni z nfzetem oraz dlatego, ze cos nie pokoi lekarza i uwaza, ze owe badanie jest niezbedne... Tydzien temu moja kolezanka dostala spis tych zalecanych badan, za ktore musiala zaplacic i dlatego dzwonilysmy sie pytac.

4c3tskjoppjijysx.png

reklama
Dziewczyny jeszcze jedno. Na te hemoroidy dostałam maść procto - glyvenol. Teraz patrzę na ulotkę a tam takie coś... Szlag mnie trafi
2fa0f0fc8ffa10adfc5b32b4ce9ede05.jpg

Do góry