Moja córka tak ma ze zgrzytaniem, od kiedy żeby powychodzily to zgrzyta.. Robali brak bo sprawdzamy, odrobaczana była tez profilaktycznie i nic się nie zmieniało :/
Moja 3,5 latka też koszmarnie zgrzyta. Jak poszłam do starszej lekarki, to przebadała ją na te pasożyty, ale nic nie wyszło. Jak poszłam do młodego lekarza, to tamtą lekarkę wyśmiał i powiedział, że tu problem jest od drugiej strony, a nie na dole [emoji6] Mam raczej do niego zaufanie, bo ma najbardziej aktualną wiedzę medyczną. Kazał nam pójść do stomatologa/ortodonty po nakładkę na zęby do spania. Ale jeszcze tego nie teraz, bo chyba jest za mała żeby ją do tego zmusić - poczekamy na pierwsze stałe zęby. Niestety mogą być szybko, bo i mi, i córce bardzo szybko to idzie (ja miałam pierwsze 2 zęby w 3 miesiącu życia, a do szkoły jako 7-latka szłam z kompletem stałych zębów).
Myślę, że u mojej córy zgrzytanie to kwestia wrażliwości - potrafi dalej 10 razy w nocy się budzić i nigdy nie przesypia całej nocy. Ja z nią śpię już od prawie 2 lat, bo skapitulowałam jak musiałam iść do pracy. Nie byłam w stanie się wyspać wstając z łóżka te 5-10 razy. Jak śpi obok, to jestem w stanie zasnąć od razu z powrotem, jak wstawałam, to byłam zbyt rozbudzona. Mąż wyemigrował do salonu, bo przez jego chrapanie nie byłam w stanie zasnąć z powrotem. Ale go tam w salonie odwiedzam w pewnym wiadomym celu [emoji1] I nawet drugie dziecko z tych odwiedzin mamy [emoji6] Niedługo będziemy się przeprowadzać do większego domu, więc córka będzie miała swoją sypialnię, a my swoją. Więc liczę na inny układ wtedy. Teraz bym musiała z mężem spać na kanapie w salonie, a jest mi tam zbyt niewygodnie.
Mój mąż będzie miał migdałki wycinane w marcu. Ma przerośnięte, a jak mu puchną podczas choroby, to się prawie stykają... Zastanawiają się też nad przycięciem podniebienia, bo ma takie zacięcia w nocy, trochę jak bezdechy. Krzywą przegrodę też ma, ale mówią że nie powinna mieć dużego wpływu na jego spanie. Mój mąż jest mocno spanikowany operacją, trochę go zmusiłam, ale mamy koleżankę laryngolog (ona będzie go ciąć) i mówi, że takie migdałki są niebezpieczne - mogą doprowadzić do stanu zapalnego w organizmie i uszkodzenia serca nawet.