reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Dziewczyny porady mi trzeba...
Mój starszak ze dwa dni temu źle stanął,dosłownie...jakoś mu stopa bokiem poleciała. Bolało,zrobilismy okłady,ale do szpitala nie chciał(ach...głupia jestem,że się zgodziłam). Noga spuchła trochę,ale zeszło. Dziś rano a on,na wysokości kostki i powyżej ma nogę siną i znów opuchnietą. Chciałam do lekarza ortopedy,ale mi powiedzieli,że skierowanie od rodzinnego trzeba,a nawet jesli na pilne to jutro od 7.30 rejestrują poszpitalnie i nagłe...tzn trzeba w kolejke od 4 rano bo tylko 10 osób(sic!). Rodzinna juz dziś nie przyjmuje.
Poradźcie....dziś późnym popołudniem jak pojadę na sor to nie zrobią wielkiego "ale",że późno i że mam se iśc do przychodni? ewentualnie podpowiedzcie co gadać,żeby nie olali nas..
Ja bym jechala. Wytlumaczyla ze nie chciałam pabikowac wwcześniej bo niby nic nie bylo a teraz noga zsiniala i spuchla i boli mlodego. Musza cos poradzic nawet gdyby mieli marudzic to i tak cos zrobia

reklama
Dziewczyny, czy wy macie jakiejś rozstępy, kiedy one się pojawiają? Ja narazie nie wiedzę a brzuch mam podobno duży i zastanawiam się co będzie dalej.
Brzuszek piękny :-) Idealny, a nie duży. Ja też mam taki teraz.

Rozstępy pojawiły mi się dopiero w 9 miesiącu. Najgorszy rzut był w 39 tygodniu. Popłakałam się wtedy, bo wylazły w ciągu jednej nocy na calutkim brzuchu - od samej góry i od boku do boku. Wcześniej miałam tylko trochę pod pępkiem. Gdybym urodziła w 38 tygodniu miałabym tylko 5 małych rozstępów, a tak mam tyle, że nigdy już brzucha nikomu nie pokażę.

Smarowanie nic nie dało. Ja się smarowałam od 4 miesiąca 2 razy dziennie i pod koniec przez miesiąc 4-10 razy dziennie, bo mnie skóra swędziała. Kwestia genów, czy wyskoczą, czy nie. Moja siostra np. nie ma takich. Moja mama podobno coś ma, ale się nie chwali. No i też kwestia tego jaki jest brzuszek. Ja mam bardzo słabe mięśnie na brzuchu, więc mnie mocno wybrzusza.

Brzuszek piękny :-) Idealny, a nie duży. Ja też mam taki teraz.

Rozstępy pojawiły mi się dopiero w 9 miesiącu. Najgorszy rzut był w 39 tygodniu. Popłakałam się wtedy, bo wylazły w ciągu jednej nocy na calutkim brzuchu - od samej góry i od boku do boku. Wcześniej miałam tylko trochę pod pępkiem. Gdybym urodziła w 38 tygodniu miałabym tylko 5 małych rozstępów, a tak mam tyle, że nigdy już brzucha nikomu nie pokażę.

Smarowanie nic nie dało. Ja się smarowałam od 4 miesiąca 2 razy dziennie i pod koniec przez miesiąc 4-10 razy dziennie, bo mnie skóra swędziała. Kwestia genów, czy wyskoczą, czy nie. Moja siostra np. nie ma takich. Moja mama podobno coś ma, ale się nie chwali. No i też kwestia tego jaki jest brzuszek. Ja mam bardzo słabe mięśnie na brzuchu, więc mnie mocno wybrzusza.

Masz najpiękniejszy brzusio na świecie bo dał życie .....

Wredny ten lekarz... podteksty dt grubosci mogl sobie darowac bo to nie ma wplywu...

Ja bym mu sie odciela ze ma chyba slaby sprzęt ze tak slabo widzi, albo problemy ze wzrokiem, takie komentarze sa zbedne
Zero kultury... no ale nie kazdy moze sobie pozwolic na zmoany lekarza.
Tluszczyk na brzuchu niestety ma wplyw. Ja właśnie mam go trochę tak bardziej od dołu i lekarzowi czasem trudno coś uchwycić w tych miejscach. Oczywiście mówi mi to delikatnie ;) w wyższych partiach brzucha widoczność jest lepsza - sama to widzę bo mam przed sobą dodatkowy ekran :D

Dziewczyny, czy wy macie jakiejś rozstępy, kiedy one się pojawiają? Ja narazie nie wiedzę a brzuch mam podobno duży i zastanawiam się co będzie dalej.

IMG_0782.JPG

Moj brzuszek tez jest duży a to 20 tydzień i 4 dzień. Ale trzecia ciąża wiec się nie przejmuje[emoji846]

Załączniki

• IMG_0782.JPG
    IMG_0782.JPG
    416,3 KB · Wyświetleń: 283
Troszkę mnie pocieszylyscie bo nagle zauważyłam, że mam brzucholek!
I że zaczynam powoli wszystko nim wycierać....Ale Wasze brzuszki są mniej wiecej podobne.

Zastanawiam się właśnie na jaki miesiąc umówić sesję ciążowa i chyba chciałabym jakoś lipiec/sierpień.Bo.przed samym porodem bede pewnie już się czuła wielka i ciężka.

Co do rozstępów to nie miałam w obu ciążach.Tylko w okol pępka zrobiło mi się kółeczko, taki jakby celownik.

Może to jakaś stara szkoła, pamiętam, że przy córce też zrobiłam tylko po dwóch godzinach i też mnie puścili na te dwie godziny do domu. Ginekolog nic nie mówiła wtedy, tyle, że wynik ok. No ale to było 6 lat temu
Ja niecałe 5 lat temu też tak miałam, z tym ze kazali mi wypić w domu (na czczo badali glukozy dzień przed! ) i przyjechać do na wizute tak aby być 2 H po wypiciu (położna pobierala mi krew z palca). Jak teraz o tym pomyśle to widzę jakie to było niemiarodajne, zwłaszcza ze jechalam autobusem, do przystanku jak i z niego mialam kawałek do przejścia. Już rok temu czegoś takiego nie było (no ale inny lab) i tu właśnie miałam 3 pobrania (na czczo, 1h i 2h pozniej). Za to wodę pozwolono mi pić - zresztą leżałam u pielęgniarki na zabiegowym, tak źle to znosilam :D

Mamuśki co sądzicie o piciu capuccino w ciąży? Czy to straszna chemia jest?
Chyba kofeiny tam niewiele a ja szukam alternatywy bo ja nie umiem żyć bez kawy A ani Inka mi nie wchodzi ani ta bezkofeinowa .
Ps. Właśnie wypiłam półtora litra w godzinę.
Wody oczywiście :-D
Ja dwie kawki rozpuszczalne z mleczkiem pije :) ostatnio nawet zdarzy mi się trzecia bo zasypiam ma stojąco [emoji23] ale słaba wtedy robie

Rozstępy mogą wyjść w każdej chwili. Mi w poprzedniej ciąży wyszły w 8 miesiącu. :( teraz już widzę nowe na biodrach małe lekko różowe. Choć się intensywnie smaruję ale genetycznie mam uwarunkowanie. Ale możesz również w ogóle nie mieć.

reklama
Oczywiście lekarz nie zrobił mi usg choć byłam wcisnieta ale na wizytę o 14.45 powiedział że mam czekać to może mnie zawola. A najlepiej abym przyszła we wtorek. To mówię debilowi że przecież mówiłam że we wtorek mnie nie ma, wyjeżdżam a usg miałam mieć we wtorek, ale nie chciało mu się zrobić. W takim razie mnie już na oczy nie zobaczy i niech spodziewa się kontroli bo na pewno to tak nie zostawię. Jak wyszłam to położna mnie przepraszala ale mówię jej ze to nie jej wina i aby nie przepraszala tylko tego chuja chytrego na kasę abym przyszła do niego prywatnie. Powiedziałam że zmieniam lekarza prowadzącego ze na pewno nie chce u niego ciąży prowadzić. Zrozumiała. Teraz szukam nowego lekarza.

Ostatnia edycja:
Do góry